default-image

Αγωνία για τις 305 προσλήψεις στο Δήμο Ηρακλείου

Κρήτη
Αγωνία για τις 305 προσλήψεις στο Δήμο Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ούτε μία, ούτε δύο, ένα κανονικό... "τσουνάμι" προσλήψεων, 305 συνολικά τον αριθμό, καλείται να επικυρώσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού έκτακτων προσλήψεων συμβασιούχων της Λότζιας για το 2016! Προσλήψεις που, εφόσον εγκριθούν και από το κεντρικό κράτος, θα δώσουν διπλή "ανάσα". Ανάσα στο μέτωπο της ανεργίας, που μαστίζει και τον τόπο μας, καθώς θα βρουν δουλειά, έστω και για 8 ή 10 μήνες, εκατοντάδες συμπολίτες μας. Ανάσα συνάμα και στο Δήμο Ηρακλείου, που θα λάβει πολύτιμες ενισχύσεις σε μέτωπα αιχμής που υπολειτουργούν, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και τα σχολεία...

Πώς φτάσαμε στη σημερινή έγκριση αιτημάτων για 305 προσλήψεις συμβασιούχων στο Δήμο Ηρακλείου; Πριν λίγο καιρό, το υπουργείο Εσωτερικών, με έγγραφό του προς τους Δήμους της χώρας, είχε ζητήσει τον προγραμματισμό τους, τις ανάγκες τους, δηλαδή, σε έκτακτο προσωπικό για το 2016.

Οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι τα έβαλαν κάτω και, σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους για το 2016, ο Δήμος Ηρακλείου χρειάζεται 160 καθαρίστριες σχολικών συγκροτημάτων. Στην Υπηρεσία Καθαριότητας χρειάζονται αθροιστικά 100 άτομα, και συγκεκριμένα 90 εργάτες καθαριότητας και 10 οδηγοί οχημάτων. Στην Υπηρεσία Πρασίνου χρειάζονται 30 εργάτες πρασίνου. Στο Τμήμα Αυτεπιστασίας χρειάζονται 15 τεχνίτες οικοδομικών εργασιών...

Οι εισηγήσεις

Στις σχετικές εισηγήσεις προς το Δημοτικό Συμβούλιο, ενόψει της συνεδρίασης που θα ξεκινήσει στη γνωστή ώρα, δηλαδή στις 6 παρά 5 το απόγευμα, αιτιολογούνται οι ζητούμενες θέσεις:

- Για τα 100 συνολικά άτομα που χρειάζεται η Υπηρεσία Πρασίνου αναφέρεται:

«Λόγω της θερινής περιόδου, προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη και φέτος η κίνηση τουριστών στην πόλη του Ηρακλείου, τους αρχαιολογικούς χώρους, τον αερολιμένα και τα τοπικά διαμερίσματα. Η αποκομιδή των απορριμμάτων και ο καθαρισμός των δρόμων θα πρέπει να γίνεται σε συνεχή βάση.

Λόγω της φθινοπωρινής επίσης περιόδου, οι ανάγκες είναι αυξημένες εξαιτίας της συλλογής και της απομάκρυνσης των φύλλων των δέντρων από τα φρεάτια και τους αγωγούς των όμβριων υδάτων, για την αποφυγή πλημμυρών το χειμώνα.

Λόγω της εαρινής περιόδου, οι ανάγκες για καθαρισμό της έκτασης του διευρυμένου δήμου είναι αυξημένες εξαιτίας των χειμερινών βροχοπτώσεων. Το υπάρχον τακτικά προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητα της πόλης και του δήμου μας».

- Για τους 30 εργάτες πρασίνου και τους 15 τεχνίτες οικοδομικών εργασιών αναφέρεται στη σχετική εισήγηση:

«Στο Τμήμα Πρασίνου οι υπηρετούντες υπάλληλοι δεν επαρκούν για τις ανάγκες του νέου διευρυμένου δήμου μας, και ειδικότερα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του κλαδέματος των φυλλοβόλων δέντρων-θάμνων, της φυτοπροστασίας, βοτανισμού, φρεζαρίσματος και φύτευσης φυλλοβόλων δέντρων και θάμνων.

Στη Διεύθυνση Συντήρησης και Αυτεπιστασίας του Δήμου μας, το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών του νέου διευρυμένου δήμου, που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των σχολικών κτηρίων, κοινόχρηστων χώρων και της αρωγής στη συντήρηση των ενετικών τειχών της παλιάς πόλης».

- Για τις 160 καθαρίστριες σχολείων επισημαίνεται:

«Οι 160 καθαρίστριες με συμβάσεις μίσθωσης έργου για τον καθαρισμό των 219 σχολικών μονάδων είναι ο ελάχιστος αριθμός που θα απαιτηθεί για να καλυφθούν τα κενά λόγω συνταξιοδότησης καθαριστριών, αναρρωτικών αδειών, αύξησης αιθουσών κ.τ.λ...».

Αισιοδοξία

Οι 305 προσλήψεις που αναμένεται να επικυρώσει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αφορούν βεβαίως σε αιτήματα κάλυψης θέσεων προς το υπουργείο Εσωτερικών, που θα πρέπει να εγκριθούν κεντρικά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προσωπικού Κώστας Βαρδαβάς εμφανίστηκε αισιόδοξος πως στην πλειονότητά τους τα αιτήματα θα εγκριθούν.

«Προσπαθούμε, δεδομένου του γενικού "παγώματος" μόνιμων προσλήψεων εδώ και χρόνια, να συνδυάσουμε τις προσλήψεις 8μηνιτών, 2μηνιτών και τις προσλήψεις μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, ώστε να μην ξεμένουν από προσωπικό οι υπηρεσίες που έχουν μεγάλες ανάγκες, όπως είναι η Καθαριότητα, το Πράσινο κ.ά.

Στην κατεύθυνση αυτή, λοιπόν, καταλήξαμε σε έναν αιτούμενο αριθμό 305 έκτακτων προσλήψεων για το 2016. Πιστεύουμε πως τις περισσότερες θέσεις θα τις εγκρίνει το ΥΠ.ΕΣ. Για τις καθαρίστριες, λόγου χάρη, συνήθως γίνεται πάντα αποδοχή των αιτημάτων. Ομοίως και για την καθαριότητα, καθώς οι έκτακτες προσλήψεις καλύπτονται από τα ανταποδοτικά τέλη. Θεωρούμε λοιπόν πως θα εγκριθούν τουλάχιστον οι 106 προσλήψεις καθαριστριών και οι 100 προσλήψεις για την καθαριότητα», ανέφερε ο κ. Βαρδαβάς και πρόσθεσε: «Βεβαίως το σημαντικό θα ήταν να πάμε και σε μόνιμες προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2009, που είχε παγώσει. Από το διαγωνισμό αυτό απασχολούμε προσωρινά 40 άτομα. Και περιμένουμε άλλους 30 ως μόνιμο προσωπικό.

Όλα αυτά δίνουν σημαντικές "ανάσες" στη λειτουργία του Δήμου, καθώς υπάρχουν αρκετά κενά. Σκεφτείτε ότι κανονικά χρειαζόμαστε 200 άτομα μόνιμο προσωπικό, και κατά βάση επιστημονικά καταρτισμένου»...

Εργασία πέραν 5νθημέρου!

Πέραν των αιτημάτων για προσλήψεις, το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται σήμερα να αποφασίσει και την επέκταση εργασιακής απασχόλησης ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων του Δήμου στα σαββατοκύριακα και στις αργίες!

Το αίτημα της δημοτικής Αρχής αφορά στο προσωπικό που υπηρετεί στα Ληξιαρχεία του Δήμου, με δεδομένο, όπως αναφέρει η εισήγηση, πως θα πρέπει να εκδίδονται ληξιαρχικές πράξεις θανάτου εντός 24ώρου, ώστε να μπορεί να γίνεται κανονικά ο ενταφιασμός του θανόντος. Όπως διευκρινίζεται, θα υπάρχει κυκλική λειτουργία των υπαλλήλων, βάρδιες δηλαδή ανά σαββατοκύριακο, ώστε να μη θιγεί το 5νθήμερο.

Ομοίως προτείνεται επέκταση απασχόλησης, Κυριακές-αργίες, και για τους υπαλλήλους στα νεκροταφεία του Δήμου...

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News