default-image

Ούτε ένα έργο από Ελλάδα και Κρήτη στο πακέτο Γιούνκερ

Κρήτη
Ούτε ένα έργο από Ελλάδα και Κρήτη στο πακέτο Γιούνκερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βόμβα μεγατόνων για το μεγάλο επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ, το οποίο θα αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης και επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας καθώς «κανένα Ελληνικό έργο και κατ' επέκταση κανένα έργο της Κρήτης δεν περιλαμβάνεται στις επενδύσεις που κάνει το Ευρωπαϊκό ταμείο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτό απαντά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούρκι σε σχετική ερώτηση της Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη.

Εξελίξεις που πυροδότησαν σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές της Κρήτης που στρέφουν τα βέλη τους εναντίον του Γιώργου Σταθάκη, κάνοντας λόγο για αποτυχία και ανικανότητα, όταν μάλιστα το πρόγραμμα - μαμούθ συνολικού ύψους 300 δις ευρώ, έχει ήδη ενεργοποιηθεί σε 22 χώρες και για έργα μέχρι στιγμής 70 δις ευρώ.

Ο χρόνος πάντως μετρά αντίστροφα για την χώρα μας και με τον κίνδυνο να χάσουμε μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες και στην Κρήτη, καθώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απολύτως κινητικότητα για το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα.

Σε ενάμιση χρόνο λήγει το πακέτο Γιούνκερ γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα να μην υπάρχουν τα διαθέσιμα χρήματα για τη χώρα μας, με την κατάθεση ώριμων προτάσεων, διότι θα έχουν απορροφηθεί από τις υπόλοιπες 27 χώρες της Ε.Ε.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη

Την ώρα που 22 Ευρωπαϊκές χώρες «τρέχουν» μεγάλα αναπτυξιακά έργα από το πακέτο Γιούνκερ, κανένα μέχρι σήμερα Ελληνικό έργο δεν περιλαμβάνεται στο πακέτο Γιούνκερ.

Στην Κρήτη

Συνέπεια και τα έργα της Κρήτης βρίσκονται στον …«αέρα», για τα οποία μάλιστα είχε προηγηθεί σχετική πρόταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία όμως αποσύρθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση, για την αναμόρφωση νέας λίστας έργων, η οποία όμως ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, όπως υποστηρίζουν Βουλευτές του νησιού, που πληροφορήθηκαν τις δραματικές εξελίξεις δια στόματος του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούρκι Κατάινεν.

Την αισιοδοξία της ότι το ενεργειακό καλώδιο, της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα θα ενταχθεί στο πακέτο Γιούνκερ εξέφρασε η Βιργινία Μανασάκη η οποία θα έχει άμεσα επαφές για το ζήτημα στις Βρυξέλλες.

Τι είναι το πακέτο Γιούνκερ

Το 2014 εξαγγέλθηκε το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο θα έβαζε την Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά, με τονωτική ένεση στην απασχόληση, με την τότε Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 174 έργα προς αξιολόγηση και χρηματοδότηση στο επενδυτικό πρόγραμμα - μαμούθ, συνολικού ύψους 300 δις ευρώ.

Στις 27/02/2015 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η επίμαχη λίστα αντικαταστάθηκε με νέα, η οποία όμως δεν δόθηκε στη δημοσιότητα στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Στις 21/4/2015 Ο τέως υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε η προηγούμενη πρόταση και ότι ετοιμάζεται νέα.

Μέχρι σήμερα, όμως δεν υπάρχει ούτε κινητικότητα από την Ελληνική πλευρά για το πακέτο Γιούνκερ, όπως υποστηρίζουν Βουλευτές που κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου στην κυβέρνηση για να μην χαθεί η μεγάλη αυτή ευκαιρία για την Ελλάδα και την Κρήτη.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News