default-image

Γιόρτασαν και στην Ιεράπετρα την εθνική παλιγγενεσία

Κρήτη
Γιόρτασαν και στην Ιεράπετρα την εθνική παλιγγενεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με καλό  αλλά μουντό καιρό, έγινε η  μαθητική παρέλαση για  τον εορτασμό της επετείου 25ης Μαρτίου του 1821 στην Ιεράπετρα, παρουσία του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη π. Κύριλλου Διαμαντάκη πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας, του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη, της αντιπεριφερειάρχη Λασσιθίου κ Πελαγίας Πετράκη , του δημάρχου Ιεράπετρας κ Θεοδόση Καλαντζάκη, εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου.

Σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας,  οι μαθητές , οι εθελοντικές οργανώσεις τα Σώματα Ασφαλείας, οι σχολές παραδοσιακών χορών , τα λυκόπουλα και οι πρόσκοποι, πήραν μέρος στην παρέλαση που έγινε  στην πλατεία Ηρώων της Ιεράπετρας, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη των προγόνων μας, που έπεσαν μαχόμενοι ηρωικά , για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από τον τουρκικό ''ζυγό'' το 1821.

Προηγήθηκε η δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου και στη συνέχεια η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη  στην κεντρική πλατεία  της πόλης.

Ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. κ Γιάννης Πλακιωτάκης αναφερόμενος στο μήνυμα της ημέρας τόνισε ότι , «  αυτή είναι μια μεγάλη μέρα για την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό.Είναι ημέρα μνήμης και συλλογικής περίσκεψης. Σε τούτες τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας, αλλά και το λαό μας,  εύχομαι η θυσία των ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας, να αφυπνίσει τους Έλληνες, να πιστέψουν ξανά στη μεγάλη αξία του Ελληνικού έθνους, να αποτινάξουν τα δεσμά τους και να ανακτήσουν ξανά την εθνική τους υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια.

Η γιορτή της εθνικής παλιγγενεσίας ας αποτελέσει το έναυσμα, για να μπορέσουμε ξανά, ως έθνος και ως λαός, να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και από τις επιτηρήσεις των τροϊκανών».

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ Θεοδόσης Καλαντζάκης  είπε ότι « σε πέντε χρόνια θα γιορτάσουμε 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Σήμερα τιμούμε τους ήρωες  μας , που έδωσαν τον αγώνα τους το 1821. Ας εμπνευστούμε από τις αξίες τους , για να δώσουμε  και εμείς το δικό  μας αγώνα, να κρατήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα ψηλά. Χρόνια Πολλά σε όλο τον κόσμο».

Η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ Πελαγία Πετράκη,  είπε ότι, « είναι μια μέρα συμβολική για το έθνος μας. Χρειάστηκαν πολλοί αγώνες και εξεγέρσεις προκειμένου να φθάσουμε,  η Ελλάδα μας να μείνει ελεύθερη όπως είναι σήμερα. Και τώρα ζούμε εποχές δύσκολες, υπάρχει αναβρασμός στα έθνη και θα πρέπει για μια ακόμα φορά οι Έλληνες να σταθούμε στο ύψος μας,  για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, την ανεξαρτησία μας και πάνω απ' όλα την αξιοπρέπεια μας».

Ρεπορτάζ:Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News