default-image

Ο καιρός τρελάθηκε-Τι δείχουν στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο

Κρήτη
Ο καιρός τρελάθηκε-Τι δείχουν στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν υπάρχει πια η παραμικρή αμφιβολία. Ο φετινός χειμώνας ήταν εκείνος που έφερε τα πάνω κάτω μένοντας στην ιστορία ως ο πιο θερμός. Τα στοιχεία που έχει αποκαλύψει η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" και αφορούν στο νησί μας ακολουθούν μια παγκόσμια τάση που αποδεικνύεται τόσο από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, η γνωστή ΝΟΑΑ, όσο και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Σύμφωνα με τα δεδομένα των δυο οργανισμών, τα απανωτά ρεκόρ του 2015 συνεχίζονται και το 2016, με τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο να σπάνε τα... κοντέρ, τουλάχιστον όσον αφορά στις θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ από τη Γενεύη, τα ρεκόρ ζέστης, κατά μηνιαίο μέσο όρο, καταρρίφθηκαν τόσο τον Ιανουάριο όσο και το Φεβρουάριο του 2016, ειδικά στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου. Η Κρήτη δεν έμεινε αλώβητη από αυτό το κύμα χειμωνιάτικου... "καύσωνα", καθώς ολόκληρο το χειμώνα η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά πολύ το μέσο όρο της εποχής, όπως δείχνουν και οι σχετικοί χάρτες που δημοσιοποίησε η ΝΟΑΑ.

Εδώ και 137 χρόνια

Με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ, ο Φεβρουάριος του 2016 ήταν ο θερμότερος εδώ και 137 χρόνια, από τότε που τηρούνται αρχεία, κατά 1,21 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το μέσο όρο για το μήνα του 20ού αιώνα που ήταν 12,1ο C, ξεπερνώντας το αντίστοιχο ρεκόρ του 2015.

Μαζί με το Δεκέμβριο του 2015, οι χειμωνιάτικοι μήνες ξεπέρασαν τα ρεκόρ όλων των εποχών και έτσι ο Φεβρουάριος του 2016 έγινε ο 10ος συνεχόμενος ενός έτους που κατέρριψε όλα τα υψηλά στην παγκόσμια θερμοκρασία. Τα ρεκόρ καταγράφηκαν σε ολόκληρο τον πλανήτη, κάτι που έχει προκαλέσει εύλογο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

Οι πάγοι

Ενδεικτική είναι η εικόνα στο "βαρόμετρο" του κόσμου, τους πόλους, καθώς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, στην Αρκτική «η έκταση των θαλάσσιων πάγων έφτασε σε ιστορικό χαμηλό και τους δύο μήνες» (Ιανουάριο-Φεβρουάριο), κάτι που σημειώθηκε και στην Ανταρκτική. Εκεί, η έκταση των πάγων κατά το Φεβρουάριο του 2016 ήταν κατά 9,5% κάτω από το μέσο όρο του 1981-2010, η μικρότερη για αυτό το μήνα από το 2011 και η έκτη μικρότερη για Φεβρουάριο όλων των εποχών.

Πάντα σύμφωνα με τον ΠΜΟ, «σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξεπεράστηκε το συμβολικό και σημαντικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο».

Από το χειμωνιάτικο "καύσωνα" δε γλίτωσαν ούτε τα συνήθως παγωμένα Ουράλια στη Ρωσία, ενώ οι θερμοκρασίες χτύπησαν "κόκκινο" από τη Νότιο Αμερική και τη Νότια Ασία έως ολόκληρο το Νότο της Γηραιάς και την Ανατολική Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας και τη Βόρεια Αυστραλία, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι θερμοκρασίες του φετινού Φεβρουαρίου στην Αλάσκα ήταν κατά 6,9 βαθμούς Κελσίου υψηλότερες από το μέσο όρο, σπάζοντας φυσικά τα ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο πιο θερμός Φλεβάρης από το 1996

Η παγωμένη Γερμανία είδε τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει κατά 3 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο για την εποχή της περιόδου 1961-1990, ενώ η Αυστρία βίωσε το δεύτερο πιο θερμό Φλεβάρη από το 1966 με 4,1ο C πάνω από το μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Μάλιστα η 22α Φεβρουαρίου καταγράφηκε ως η πιο θερμή μέρα για τη χώρα (φυσικά για το δεύτερο μήνα του χρόνου) με 23,2ο C.

Αν επρόκειτο μόνο για τη φετινή χρονιά, τότε η απόδοση... ευθυνών στο Ελ Νίνιο - το πιο σφοδρό εδώ και 15 έτη σύμφωνα με τους επιστήμονες - θα ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη. Όμως καθώς τα ρεκόρ είναι απανωτά, η ανησυχία είναι απόλυτα δικαιολογημένη, όπως την περιέγραψε ο διευθυντής του Παγκόσμιου Προγράμματος Έρευνας για το Κλίμα.

Όπως σημείωσε ο Ντέιβιντ Κάρλσον, «οι εκπληκτικά αυξημένες θερμοκρασίες μέχρι στιγμής το 2016 έχουν προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους της κοινότητας των κλιματολόγων. Ο ίδιος, πάντως, διευκρίνισε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα καταγραφεί νέο ρεκόρ (υψηλών θερμοκρασιών), πρέπει να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο» ώστε να διατυπωθεί μια εκτίμηση για το σύνολο του έτους.

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News