default-image

Συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες από φορείς του Ηρακλείου

Κρήτη
Συγκέντρωση ειδών για τους πρόσφυγες από φορείς του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλατύ κάλεσμα στον ηρακλειώτικο λαό για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες, στην εργατική τάξη και το λαό της χώρας μας που υποφέρει από την αντιλαϊκή πολιτική,  να οργανώσει την πάλη του ενάντια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της κυβέρνησης απευθύνουν οι Ομάδες και οι σύλλογοί της ΟΓΕ στο Ηράκλειο, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, την Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου,  τις Λαϊκές Επιτροπές Νοτίων και Ανατολικών Συνοικιών Δήμου Ηρακλείου και Δήμου Μαλεβιζίου, τον Αγροτικό σύλλογο Αστερουσίων και μαζικούς φορείς του εργατικού, λαϊκού κινήματος, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των φορέων.

Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ανεχτεί αυτή την κατάσταση, να μείνει παρατηρητής στο έγκλημα που εξελίσσεται σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, στον εγκλωβισμό χιλιάδων κυνηγημένων στη χώρα μας, στους χιλιάδες πνιγμούς ακόμα και μικρών παιδιών στο Αιγαίο για να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και τη φωτιά του πολέμου.

Εδώ και τώρα να οργανώσουμε την πάλη μας ενάντια στις αποφάσεις και στις πολιτικές που δημιουργούν τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

Δε φταίει το κακό το ριζικό κανενός λαού. Οι λαοί είναι θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και του πολέμου όσο επιτρέπουν στους εκμεταλλευτές και στους μακελάρηδες των λαών να τους ρουφούν το αίμα και τον ιδρώτα, για να αβγαταίνουν τα κέρδη τους.

Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Απλώνουμε το χέρι μας σε όποιον υποφέρει, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, στους ξεριζωμένους που ψάχνουν απεγνωσμένα ένα καταφύγιο.

Τις μέρες αυτές, ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης αγκαλιάζει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Από το υστέρημά τους, οι λαϊκές οικογένειες συνεισφέρουν ό,τι μπορούν, ένα πιάτο φαί, μια κουβέρτα, ένα παιχνίδι, για να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση σε μια δυστυχισμένη μάνα, ένα χαμόγελο σε ένα βασανισμένο παιδί.

Η κυβέρνηση έχει σοβαρές ευθύνες. Οι ευθύνες αυτές δεν μπορούν να κρυφτούν με λόγια συμπάθειας και ευχολόγια. Δεν μπορεί η γνήσια λαϊκή - ταξική αλληλεγγύη να χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο της κρατικής απραξίας για την εξασφάλιση των ελάχιστων μέσων επιβίωσης των κυνηγημένων από τις πατρίδες τους. Ούτε, βέβαια, να αποτελεί μανδύα για τη στάση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να την οικειοποιηθεί.

Ούτε φυσικά η παρουσία ΜΚΟ και άλλων λεγόμενων «εθελοντικών» οργανώσεων μπορούν να κρύψουν ή να απαλείψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης. Δεν αποτελούν λύση οι ΜΚΟ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία δεν πρέπει να δείξουν καμία ανοχή στην κυβέρνηση και στους ηγέτες της Ε.Ε., είναι υποκριτές. Είναι οι ίδιοι που εξόπλισαν και εκπαίδευσαν στρατούς ολόκληρους για να υπηρετήσουν τους σκοπούς τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ένα πρέπει να είναι καθαρό. Πως οι αποφάσεις της Ε.Ε. είναι αυτές που δημιουργούν την προσφυγιά, που κλείνουν τα σύνορα, που ταλαιπωρούνται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, παγιδευμένοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, πολύ από αυτούς στην Ελλάδα. Και όσο θα μεγαλώνει η εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όσο εξαπλώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, τόσο θα μεγαλώνουν οι προσφυγικές ροές.

Τα παραπάνω αποδεικνύει και η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, πριν μόλις λίγες μέρες που  επικύρωσε το άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας που λέγεται ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας. Δε λύνει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα, ούτε πρόκειται να σταματήσει τα προσφυγικά-μεταναστευτικά κύματα. Επιδεινώνει τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες. Καταπατά βάναυσα τα δικαιώματα των προσφύγων.

Για άλλη μια φορά, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπάθησε να παρουσιάσει το μαύρο-άσπρο. Οι δυσνόητες και στρογγυλεμένες διατυπώσεις της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δε μπορούν να κρύψουν, όμως,  την πραγματικότητα.

Γι' αυτό πρέπει να δυναμώσει η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες οργανωμένα μέσα από τα σωματεία και τις Λαϊκές Επιτροπές, να δυναμώσει επίσης το μέτωπο με την πολιτική της κυβέρνησης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την πολιτική που οδηγεί στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων.

Η καλύτερη, η μεγαλύτερη προσφορά στους ξεριζωμένους είναι να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο κεφάλαιο, στα συμφέροντα και την εξουσία του, που ευθύνονται για τη φτώχεια και την εκμετάλλευση, είτε με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο είτε με την «ειρήνη» τους με το  πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Θεωρούμε ότι τα παρακάτω αιτήματα πρέπει να γίνουν υπόθεση πάλης των συνδικάτων και των μαζικών φορέων, κάθε εργαζόμενου:

Να σταματήσει ο εγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών, να υπάρξει διευκόλυνση της μετακίνησής τους στις χώρες του πραγματικού προορισμού, να εξασφαλιστεί η απευθείας και ασφαλής μεταφορά τους.

Με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού να δημιουργηθούν ανθρώπινοι και αξιοπρεπείς, ανοιχτοί προσωρινοί χώροι υποδοχής και φιλοξενίας όπου θα παρέχεται στους μετανάστες και πρόσφυγες ιατροφαρμακευτική φροντίδα, σίτιση, στέγαση, διερμηνεία και νομική βοήθεια με ιδιαίτερη μέριμνα από τους κρατικούς φορείς για τις μητέρες και τα παιδιά, τους ανήλικους, τα θύματα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και των αναπήρων.

Είμαστε αντίθετοι στα κέντρα διαλογής, τα hotspots, στους καταυλισμούς καταναγκαστικής συγκέντρωσης που θα λειτουργούν και ως σύγχρονα σκλαβοπάζαρα για όσους είναι χρήσιμοι για τους μονοπωλιακούς ομίλους των κρατών - μελών της Ε.Ε.

Έξω η frontex και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων. Απαιτούμε να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Αποτελεί δολοφονικό - πολεμικό μηχανισμό. Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Καμία εμπλοκή της χώρας μας στις επεμβάσεις και τον πόλεμο.

ΕΕ και κυβέρνηση με  δηλώσεις τους δεν κρύβουν  την αξιοποίηση του προσφυγικού ως οικονομική ευκαιρία ή ακόμα ότι θέλουν τζάμπα εργάτες, πάμφθηνη εργατική δύναμη για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης όπως ονομάζουν την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Προτείνουν την απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους που αιτούνται άσυλο. Αποτελεί επίθεση στο σύνολο των εργαζομένων.

Η απόκρουση των διαχωρισμών των εργαζομένων με βάση το χρώμα, τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, η ταξική ενότητα και αλληλεγγύη είναι όπλο μας, ντόπιων και ξένων εργατών απέναντι στον κοινό αντίπαλο.

Στον παράδεισο της ΕΕ υψώνουν εκατοντάδες χιλιόμετρα φράχτες, κατάσχουν από τους κυνηγημένους ότι τους απέμεινε από τους δουλέμπορους, επιλέγουν πολιτικές καταστολής και ενισχύουν τα μέτρα διωγμών, δίνοντας έδαφος στον εθνικισμό και το ρατσισμό που μεγαλώνουν στην Ευρώπη, στις φασιστικές οργανώσεις που αποτελούν το μακρύ - δολοφονικό τους χέρι για να περάσει η αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου στοχοποιώντας τους μετανάστες και πρόσφυγες για την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων.

Η απάντηση στις αποφάσεις και την πολιτική της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και στο δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας μπορεί να έρθει μόνο μέσα από μαζικές διαδικασίες και την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, του λαού. Αυτό αποτελεί και την προϋπόθεση για την απομόνωση, την αποφασιστική αντιμετώπιση της εγκληματικής - φασιστικής οργάνωσης της Χ.Α.

Οργανώνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, κάθε σωματείο και κάθε μαζικός φορέας. Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα στη συγκέντρωση υλικών, στη διαμόρφωση υποδομών και στην αξιοποίηση δυνάμεων σ' αυτή την κατεύθυνση. Με εμπιστοσύνη απευθυνόμαστε πλατιά, σε όλο το λαό, αξιοποιώντας πολλές και κατάλληλες μορφές.

Άμεσα, τις επόμενες μέρες, όλοι εμείς που οργανώνουμε τη σημερινή συνέντευξη έχουμε αποφασίσει πέρα από τη συγκέντρωση τροφίμων, ειδών ρουχισμού και υπόδησης, να προχωρήσουμε σε μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, σε κατάλληλο χώρο και ημέρα, που θα αποτελέσει και αφορμή συγκέντρωσης υλικής βοήθειας. Επίσης και με άλλες μορφές θα δοθεί συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια.

Συγκεκριμένα άμεσης ανάγκης είναι η συγκέντρωση των εξής υλικών:

ΒΡΕΦΙΚΑ ΕΙΔΗ

ΕΙΔΗ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Βρεφικό γάλα

Παιδικά γάλατα - Εβαπορέ

Κρέμες

Παιδικές λοσιόν

Γάλατα μακράς διαρκείας

ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ

Χαρτί υγείας

Μπάρες δημητριακών

Χαρτί Α4

Αφροί ξυρίσματος

Ξηροί καρποί

Μαρμελάδες - Βούτυρο

Ξυλομπογιές

Κουταλάκια - Πιάτα

Πιρούνια - Ποτήρια

Χυμοί ατομικής συσκευασίας

Η συλλογή των παραπάνω θα γίνεται καθημερινά από Δευτέρα ως και Παρασκευή.

Τις πρωινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ στον 1ο όροφο στο ΕΚΗ, από τις 10:00 ως τις 13:00 το μεσημέρι και το απόγευμα στα γραφεία της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων από τις 19:00 ως τις 21:00 το βράδυ που βρίσκονται στο ΕΚΗ στο 2ο όροφο.

Η συλλογή ξεκινάει από σήμερα, Δευτέρα 21/3/2016.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News