default-image

Με λουκέτο απειλείται η ΠΑΣΕΓΕΣ και αγροτικοί συνεταιρισμοί

Κρήτη
Με λουκέτο απειλείται η ΠΑΣΕΓΕΣ και αγροτικοί συνεταιρισμοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Λουκέτο" στην ΠΑΣΕΓΕΣ αλλά και στους συνεταιρισμούς εκείνους - ανά την Ελλάδα - με υπέρογκα χρέη βάζει η κυβέρνηση μέσα από το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο μπαίνει λουκέτο στους συνεταιρισμούς που εμφανίζουν ζημίες οι οποίες υπερβαίνουν το 80% του κεφαλαίου τους και δε διαθέτουν μελέτη βιωσιμότητας εγκεκριμένη από το βασικό τους πιστωτή (τράπεζα), ενώ καταργείται η χρηματοδότηση συνεταιριστικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών στον ΕΛΓΑ.

Η υπόθεση που αφορά στην εκκαθάριση της ΠΑΣΕΓΕΣ είχε απασχολήσει από τον περασμένο Ιανουάριο τη διοίκηση της οργάνωσης, με πρόταση που είχε υποβάλει στο όργανο ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών Ελλάδος Τζαννέτος Καραμίχας.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα έγκειται στα υπέρογκα χρέη που έχει η ΠΑΣΕΓΕΣ και τα οποία αυξάνουν συνεχώς από τη στιγμή που σταμάτησε η χρηματοδότηση της οργάνωσης μέσω των παρακρατήσεων του ΕΛΓΑ.

Τότε, λοιπόν, είχε ξεκαθαρίσει ο Τζαννέτος Καραμίχας, στη θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ επιδιώκεται η δημιουργία ενός νέου φορέα που θα εκπροσωπεί τους συνεταιρισμούς-επιχειρήσεις στα πρότυπα του ΣΕΒ.

Ακολούθησε το κείμενο της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έκανε λόγο όχι για κλείσιμο αλλά για μετασχηματισμό της οργάνωσης ώστε να έχει νομική, οργανωτική και οικονομική αυτοτέλεια.

«Κυβερνητική ευθύνη»

«Καμία απόφαση για κλείσιμο της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν έχουμε πάρει εμείς», απαντά στο σχετικό ερώτημα της εφημερίδας μας το μέλος της διοίκησης της Συνομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης. «Αλλά αν η κυβέρνηση, μέσα από το περίφημο νομοσχέδιο που λέει ότι θα φέρει, θα προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, τότε θα αναλάβει και τις ευθύνες της», ξεκαθαρίζει ο συνεταιριστής.

Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι διά νόμου το ελληνικό κράτος οφείλει να καταβάλει στην ΠΑΣΕΓΕΣ το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ, από παρακρατήσεις του ΕΛΓΑ. «Αν δώσει τα χρήματα αυτά το κράτος, τότε η οργάνωση θα μπορέσει να βγει από τα σημερινά αδιέξοδα», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Στρατάκη, «εμείς στη συνεδρίαση που είχαμε προ ημερών συμφωνήσαμε στο γεγονός ότι δε συντρέχουν λόγοι να κλείσει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Αν έρθει ένα νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει η σημερινή κυβέρνηση, που διά νόμου θα κλείσει την ΠΑΣΕΓΕΣ, καταλαβαίνουμε ότι δε θα μπορεί να γίνει κάτι το διαφορετικό. Αν όμως δεν αναφέρει ότι θα πρέπει να κλείσει η ΠΑΣΕΓΕΣ, η οργάνωση δεν κλείνει»...

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο, το οποίο και φημολογείται με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα, θεσπίζεται ο έλεγχος των συνεταιρισμών σε τρία επίπεδα: Σε επίπεδο λειτουργίας με τη δημιουργία του Εποπτικού Συμβουλίου στα όργανα διοίκησης, σε επίπεδο τακτικού και έκτακτου διαχειριστικού, λογιστικού και οικονομικού ελέγχου των ετήσιων χρηματοοικονομικών καταστάσεων των Α.Σ. από διορισμένους ελεγκτές και σε επίπεδο κρατικής εποπτείας με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου και του κλάδου επιθεωρητών. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο κείμενο του νομοσχεδίου, «για ένα συνεταιριστικό κίνημα που προσπαθεί να αναγεννηθεί μετά από μια περίοδο λαθών και άστοχων στρατηγικών επιλογών που το οδήγησαν στην παρακμή, μοναδική λύση είναι να επιλέξουν τα μέλη του δημοκρατικά το νέο σχήμα που θα το καθοδηγήσει και εκπροσωπήσει στη νέα του πορεία».

Υπό το βάρος άλλωστε συσσωρευμένων χρεών και της κατάργησης της χρηματοδότησης της οργάνωσης μέσω των παρακρατήσεων του ΕΛΓΑ, το μέλλον της ΠΑΣΕΓΕΣ εκ των πραγμάτων είναι πλέον αβέβαιο.

ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ

«Μας αφήνουν απροστάτευτους»

Στο ερώτημα της "Ν.Κ." για το ενδεχόμενο "λουκέτου" σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς ή Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Κρήτης, ο Ανδρέας Στρατάκης απαντά ότι, «με βάση τα όσα γνωρίζουμε, το νομοσχέδιο δε δίνει εντολές να κλείσουν συνεταιρισμοί. Απλά τους οδηγεί στο κλείσιμο, αφήνοντάς τους απροστάτευτους», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου και μέλος της διοίκησης της ΠΑΣΕΓΕΣ Ανδρέας Στρατάκης, ξεκαθαρίζοντας ότι πάγια θέση του είναι ότι οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις δε χρειάζονται νόμους για να μπορούν να λειτουργούν. «Ήδη έχουν ταλαιπωρηθεί από το 2010 με το νόμο Σκανδαλίδη, το 4015. Και μας προκαλεί πολλά ερωτηματικά ότι ο ίδιος που έφτιαξε το νόμο αυτό επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. παραμένει σήμερα στο υπουργείο και ο ίδιος φτιάχνει και το νέο νόμο»...

Ρεπορτάζ:Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News