default-image

Ξέμειναν απο φάρμακα, τριτοκοσμικές εικόνες στα φαρμακεία

Κρήτη
Ξέμειναν απο φάρμακα, τριτοκοσμικές εικόνες στα φαρμακεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό για τη δημόσια υγεία έχουν προκαλέσει οι σημαντικές ελλείψεις βασικών φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρατηρούνται στα ράφια των φαρμακείων της Κρήτης, αλλά και όλης της Ελλάδας. Πρόκειται για συνταγογραφούμενα και μη σκευάσματα. Φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται σε καθημερινή βάση από καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς και άλλες ευπαθείς ομάδες ασθενών.

Οι φαρμακοποιοί δίνουν νυχθημερόν μεγάλο αγώνα για να βρουν και να διαθέσουν στους ανθρώπους αυτούς το φάρμακο που θα τους βοηθήσει να παραμείνουν στη ζωή. Στην προσπάθειά τους αυτή μπαίνουν συνεχώς στη διαδικασία να αναζητούν μάταια κάποιο κουτί που μπορεί να έχει ξεμείνει στις προθήκες ή στην αποθήκη φαρμακείου γειτονικής περιοχής ή ακόμα και στην ενδοχώρα. Ειδικά για περιπτώσεις που δεν ενδέχεται καθυστέρηση στη λήψη του υπό έλλειψη φαρμάκου ούτε για μία μέρα, αναγκάζονται ακόμα και να ανοίξουν το κουτάκι του φαρμάκου που εξαντλείται για να διανείμουν τα δισκία του σε δύο, τρεις και περισσότερους ασθενείς, καλύπτοντας έτσι προσωρινά τις ανάγκες των πελατών τους, ώστε να μην παρουσιαστεί επιπλοκή στην υγεία τους από τη μη χορήγηση του φαρμάκου. Καταστάσεις τόσο τριτοκοσμικές όσο και λυπηρές, με τη φράση «πάρε αυτά τα δύο δισκία τώρα και για αύριο έχει ο Θεός", που λένε οι φαρμακοποιοί όταν δίνουν τα λιγοστά φάρμακα στον ασθενή, να κατευνάζει έστω και για λίγο την αγωνία του, μέχρι να φτάσει και πάλι η ημέρα που τα χάπια του θα τελειώσουν, για να αρχίσει και πάλι ο "Γολγοθάς".

Και όλα αυτά τη στιγμή που πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος κάποια από αυτά τα σκευάσματα να μην ξανάρθουν στη χώρα μας λόγω της πολιτικής που ακολουθούν πλέον οι φαρμακευτικές εταιρείες. Το γεγονός αυτό εντείνει τις ανησυχίες, αφού πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι αναντικατάστατα.

Η λίστα μεγαλώνει

Όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η λίστα μεγαλώνει καθημερινά, μεταξύ άλλων πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν στο πεπτικό σύστημα, παυσίπονα, αναλγητικά, αντιπηκτικά, αντιβιοτικά, αντιεμετικά, διουρητικά, εμβόλια, αγχολυτικά, φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης, αντιμυκητιακά, αποσυμφορητικά και αντιαλλεργικά. Φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε μόνιμη έλλειψη ή περιορισμό διάθεσης λόγω ανεπάρκειας ή διατίθενται μόνον εφόσον γίνει πληρωμή μετρητοίς, σύμφωνα με καταγγελίες φαρμακοποιών.

Οι πρόεδροι των φαρμακευτικών συλλόγων ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όπως επισημαίνουν, αναμένεται επιδείνωση της σημερινής κατάστασης.

«Δυστυχώς, οι ίδιες ελλείψεις παρατηρούνται και σε τοπικό επίπεδο. Καθημερινά ως φαρμακοποιοί δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να καλύψουμε μέρος των αναγκών που έχει ο κόσμος σε φάρμακα. Και αυτό φοβούμαστε ότι θα συνεχιστεί όσο η κρίση δεν αφήνει άλλα περιθώρια. Εδώ και αρκετό καιρό οι εταιρείες μάς ζητάνε να πληρώσουμε μετρητοίς, προκειμένου να μας προμηθεύσουν με φάρμακα. Και πάλι δε μας τα δίνουν. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε φθηνά φάρμακα και οι εταιρείες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τους ενδιαφέρει το κέρδος και μόνο», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου κ. Γιάννης Τσικανδηλάκης, περιγράφοντας την πηγή του κακού. Ο ίδιος σημείωσε παράλληλα πως, όταν υπάρχει γενόσημο φάρμακο, η ανάγκη δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο όταν πρόκειται για πρωτότυπα φάρμακα τα οποία είναι από το εξωτερικό και δεν έρχονται.

«Το πρόβλημα, δυστυχώς, δεν είναι απλό. Κάποια φάρμακα μπορεί να μην ξαναέρθουν στη χώρα μας. Για να λυθεί, θα πρέπει η Πολιτεία σε συνεργασία με τις εταιρείες να δουν το θέμα των τιμών. Επίσης, εκεί που μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία είναι και στο ζήτημα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές θα πρέπει να ελέγχονται. Πρέπει να υπάρξει ένα άλλο σύστημα κοστολόγησης αυτών των φαρμάκων, όπως επίσης να αλλάξει και το σύστημα με τα κουπόνια. Δυστυχώς, το σύστημα της υγείας μας έχει πολλές παθογένειες, με συνέπεια να επουλώνεις τη μια και να δημιουργείται άλλη», είπε ο κ. Τσικανδηλάκης.

Η όλη κατάσταση ταλαιπωρεί τους ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και τους φαρμακοποιούς, που ανήμποροι να τους βοηθήσουν ουσιαστικά, γίνονται καθημερινά δέκτες των παραπόνων και της απόγνωσης στην οποία βρίσκονται οι πελάτες τους.

Μέτρα από την Πολιτεία

Σε δηλώσεις του, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, εξηγώντας τα αίτια των ελλείψεων, τόνισε πως «είναι σε όλους γνωστά και δημιουργούν ένα κουβάρι δυσεπίλυτο μεν, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση αν δε γίνουν ισχυρές παρεμβάσεις».

Τέλος, οι φαρμακοποιοί, ζητώντας από την Πολιτεία να σκύψει στο πρόβλημα, καταγγέλλουν πως στην απουσία πολλών βασικών σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων έχουν οδηγήσει τόσο οι νόμιμες εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό, όσο και οι παράνομες από ιδιώτες που ζητούν να αγοράσουν γνωστά φάρμακα, οι αποσύρσεις σκευασμάτων από τις εταιρείες λόγω υπερβολικής μείωσης της τιμής τους, η μη επαρκής τροφοδοσία της αγοράς, καθώς και τακτικές που παρακάμπτουν τις νόμιμες φαρμακαποθήκες και διανέμουν απευθείας τα φάρμακα σε όποιο φαρμακείο δύναται να πληρώσει μετρητοίς.

Ρεπορτάζ:Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News