default-image

Ξεσηκωμός για τις παραλίες, νέα ΚΥΑ έρχεται να δώσει λύσεις

Κρήτη
Ξεσηκωμός για τις παραλίες, νέα ΚΥΑ έρχεται να δώσει λύσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνω κάτω είναι τουριστικοί δήμοι της Κρήτης μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ανατρέπονται τα μέχρι τώρα δεδομένα στην παραχώρηση προς εκμετάλλευση των παραλιών από τους δήμους σε Ιδιώτες μέσω διαγωνισμών, επιστρέφοντας στο παλιό καθεστώς όπου οι ακτές είναι στο δημόσιο.

Προκειμένου να μην τιναχθεί η τουριστική μας βιομηχανία και με στόχο να αποφευχθούν εικόνες χάους και παραβατικότητας πάνω στην άμμο, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, ο δήμαρχος Χανίων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Αντώνης Μπαλωμενάκης πραγματοποίησαν συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας περιουσίας Νίκο Ματζάκο.

Όπως τονίστηκε στο υπουργείο, δεν υπάρχει χρόνος για νομοθετική ρύθμιση ενώ αυτό που έγινε σαφές είναι ότι μέχρι την Πέμπτη θα έχει δοθεί σε διαβούλευση η νέα Κοινή Υπουργική απόφαση, η οποία θα υπογράφεται για πρώτη φορά και από το υπουργείο Πολιτισμού (ΚΥΑ από υπουργεία: Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Πολιτισμού).

Δήμαρχοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιοριστούν τα έσοδα των ΟΤΑ, με το επίμαχο θέμα να ανάβει φωτιές στη διάρκεια της συνάντησης ενώ σε ότι αφορά στο μεγάλο ζήτημα της δημοπρασίας των παραλιών σε Ιδιώτες, ξεκαθαρίστηκε ότι λόγο πλέον θα έχει η Κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου και όχι οι Δήμοι, λόγω των ανυπέρβλητων νομικών προβλημάτων που προέρχονται από την επίμαχη απόφαση του ΣτΕ.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, θα αποδίδονται τα έσοδα της διαχείρισης παραλιών στα ποσοστά που ίσχυαν και πέρυσι, δηλαδή 70% στους δήμους και 30% στο δημόσιο.

Πάντως, με τα όσα ίσχυαν πέρυσι, ο δήμος Χανίων μπήκε μέσα κατά 350.000 ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς της διαχείρισης παραλιών.

Παράλληλα, από πλευράς ΠΕΔ Κρήτης τονίστηκε η ανάγκη να επανέλθει στο 2% το τέλος παρεπιδημούντων, από 0,5% που είναι σήμερα, αίτημα για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News