default-image

Προχωρά το καταδυτικό πάρκο στον Αγ.Νικόλαο

Κρήτη
Προχωρά το καταδυτικό πάρκο στον Αγ.Νικόλαο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπεγράφη από τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό, η σύμβαση για την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης και σχεδίου κανονισμού λειτουργίας του καταδυτικού πάρκου στον Άγιο Νικόλαο.

Ένα έργο που έχει συναντήσει αρκετές δυσκολίες,  αφού όπως είναι γνωστό, ενώ έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος, δεν υπήρχε έως σήμερα το νομοθετικό εκείνο πλαίσιο που θα έδινε την δυνατότητα παραχώρησης από το δημόσιο, υποθαλάσσιου χώρου με την μορφή ενοικίου σε δήμο ή ιδιώτη.

«Επαναφέραμε στο τραπέζι το αίτημα για την δημιουργία καταδυτικού πάρκου στην περιοχή, δήλωσε ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, στοχεύοντας στην υλοποίηση του, δεδομένου ότι η χώρα μας αξίζει και θα πρέπει να λάβει το κομμάτι που της αναλογεί, από την παγκόσμια «πίτα» της καταδυτικής αναψυχής.

Ήδη -συμπλήρωσε - έχουμε στην διάθεση μας την εγκεκριμένη περιβαλλοντική  μελέτη, άρα αναλογικά με περιοχές που ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είμαστε ένα βήμα μπροστά,  ενώ σε συνεννόηση με το ΕΛΚΕΘΕ, αναθέσαμε σε ομάδα μελετητών το κομμάτι που αφορά στο οικονομοτεχνικό μέρος τη μελέτης, με χρονικό ορίζοντα τους έξι μήνες για την παράδοση της.

Ευελπιστούμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν, αφού όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, από την Περιφέρεια Κρήτης υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση της συγκεκριμένης μορφής τουρισμού, καθώς και της χρηματοδότηση ανάλογων έργων μέσω του ΣΕΣ».

Δεδομένου ότι η θέση που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το υποθαλάσσιο πάρκο βρίσκεται κοντά στις αρχαιότητες (περιοχή Πόρος) και μάλιστα σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια πρόσφατης ημερίδας στην Ελούντα, στην ίδια θέση υπάρχει βυθισμένο πλοίο από την αρχαιότητα, στην παραπάνω συνάντηση, κατατέθηκε ο προβληματισμός: να εξεταστεί η δυνατότητα συνδυασμού αρχαιολογικού και καταδυτικού πάρκου, ζήτημα στο οποίο θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ιδιαίτερα η αρχαιολογία, δεδομένου ότι τα ζητήματα ασφαλείας των αρχαιοτήτων είναι εξόχως σημαντικά.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του δημάρχου Αγίου Νικολάου, συμμετείχαν οι εκπρόσωποι της ομάδας μελετητών κ.κ. Αλέξανδρος Γαλενιανός, Ιωάννης Ασπριτάκης, ο Λιμενολόγος Δημήτριος Ρομπογιαννάκης, ο Δ/ντης Μελετών κ. Γεώργιος Μπαρμπούνης και η κ. Ναταλία Παγκάλου πολιτικός μηχανικός.

Να σημειώσουμε ότι η οικονομοτεχνική μελέτη για την λειτουργία καταδυτικού πάρκου αφορά στην δημιουργία ενός υποθαλάσσιου πάρκου σε περιοχή που απέχει 3 χλμ. βόρεια του λιμένα Αγίου Νικολάου, και σε απόσταση 330 μ. περίπου από την πλησιέστερη κατά δυτικά ακτογραμμή.

Η Μαρίνα Αγίου Νικολάου απέχει μόλις 2,5 ναυτικά μίλια. Στα 10 ναυτικά μίλια απόσταση βρίσκονται ο λιμένας μικτής χρήσης Ελούντας. Στην περιοχή γύρω από το σχεδιαζόμενο καταδυτικό πάρκο βρίσκονται σύγχρονες τουριστικές εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τουρισμό υψηλού και μέσου επιπέδου.

Στόχος του συγκεκριμένου έργου είναι η αναβάθμιση από άποψη βιοποικιλότητας της παράκτιας περιοχής βορείως  της πόλης του Αγίου Νικολάου και παράλληλα τη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου καταδυτικού Πάρκου επιμόρφωσης περιβαλλοντικής ευασθητοποίησης και αναψυχής.

Επιπρόσθετα, το εν λόγω έργο θα συντελέσει στην αποκατάσταση τμημάτων του βυθού που έχουν αποψιλωθεί από τη φυσική θαλάσσια χλωρίδα, θα συμβάλλει στην προστασία των τοπικών ιχθυοαποθεμάτων καθώς και στην αποτροπή της υπεραλίευσης στην εν λόγω περιοχή. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του έργου δεν είναι προστατευόμενη και παραμένει ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα φτωχή από άποψη βιοποικιλότητας, γεγονότα που την καθιστούν κατάλληλη για την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News