default-image

Κυρώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φωτιές

Κρήτη
Κυρώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις φωτιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με κυρώσεις απειλεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ τους αγρότες που θα αποδειχθεί ότι ευθύνονται για την πρόκληση πυρκαγιάς καίγοντας τα υπολείμματα των καλλιεργειών τους. Σε έγγραφο του προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισσάμου κάνει συγκεκριμένα λόγο για Κυρώσεις Πολλαπλής Συμμόρφωσης.

Συγκεκριμένα το έγγραφο αναφέρει:

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Ελληνική Νομοθεσία, και συγκεκριμένα με την υπ' αριθ. 87834/31.7.15 Εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ισχύουν τα παρακάτω :

«Σε περίπτωση που αναφέρεται εγγράφως προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος ότι προκλήθηκε πυρκαγιά από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών ή καύση καλαμιάς, με υπόδειξη του γεωγραφικού στίγματος των αγροτεμαχίων στα οποία σημειώθηκε, η αρμόδια Περιφερειακή Δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναζητά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος, εάν το αναφερόμενο αγροτεμάχιο δηλώθηκε στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης από συγκεκριμένο γεωργό.

Εφ' όσον έχει δηλωθεί, ο γεωργός ενημερώνεται με συστημένη επιστολή, ότι σύμφωνα με το αντίστοιχο έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος, υπέπεσε στην παράβαση «Μη ορθή διαχείριση υπολειμμάτων καλλιεργειών» και θα του επιβληθεί κύρωση Πολλαπλής Συμμόρφωσης, καταχωρίζεται στο Πληροφοριακό Σύστημα έντυπο ειδικού ελέγχου Πολλαπλής Συμμόρφωσης για καύση υπολειμμάτων, με παράβαση στην απαίτηση Α.7, μεγάλης σοβαρότητας και έκτασης εντός εκμετάλλευσης, εκτός και αν από το έγγραφο του Πυροσβεστικού Σώματος προκύπτει ότι η συγκεκριμένη καύση προκάλεσε πυρκαγιά και σε εκτάσεις εκτός της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης, οπότε η έκταση της παράβασης χαρακτηρίζεται ως εκτός εκμετάλλευσης.

Παράλληλα προστίθεται παρατήρηση με αναφορά του σχετικού εγγράφου του Πυροσβεστικού Σώματος».

Η Υπηρεσία μας απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες, να μην κάνουν χρήση φωτιάς για τις αγροτικές τους εργασίες, ιδιαίτερα τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες και δυνατό άνεμο και χωρίς να ενημερώνονται πριν από τα δελτία καιρού.

Επίσης μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι μετά από κάθε αγροτική εργασία πρέπει οπωσδήποτε η τέφρα/στάχτη που απομένει να απλώνεται, να διαβρέχεται και να καλύπτεται επαρκώς με χώμα, ώστε να σβήνει.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News