Κρήτη

Ιός "εκβιαστής" χτυπά Κρητικές επιχειρήσεις

Η μια μετά την άλλη μεγάλες επιχειρήσεις της Κρήτης πέφτουν στα δίχτυα της νέας απάτης που εξαπλώνεται με τη μορφή τσουνάμι στο διαδίκτυο. O ιός "Locky" που σαρώνει τις τελευταίες εβδομάδες το διαδίκτυο κατάφερε να εισβάλει στα υπολογιστικά συστήματα τουλάχιστον δέκα μεγάλων επιχειρήσεων του ξενοδοχειακού και βιομηχανικού κλάδου μόνο στο Ηράκλειο ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι απλοί πολίτες που έπεσαν στην παγίδα των χάκερς, καθώς η τυπική προστασία από τους ιούς δε στάθηκε ικανή να ανακόψει τη επέλαση του ιού.

Ο συγκεκριμένος ιός αποτελεί εξέλιξη του "Cryptolocker" ή "Ransomware", συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware και μπορεί να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί του κλάδου. Εξαπλώνεται κυρίως, μέσω email που διαδίδουν μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, είτε όταν ο χρήστης επισκέπτεται επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες. Το κακόβουλο λογισμικό μπλοκάρει όλα τα αρχεία και υποκλέπτει ιδιωτικά δεδομένα. Οι διαχειριστές εκβιάζουν τα θύματα τους ζητώντας λύτρα σε ψηφιακό νόμισμα ώστε να μην τινάξουν όλα στον αέρα.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί όλους τους χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που απαιτούν οι χάκερς αλλά και να επαγρυπνούν λαμβάνοντας μέτρα ψηφιακής προστασίας για την αποφυγή προσβολής από το κακόβουλο λογισμικό.

• Οι πολίτες που λαμβάνουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς ή άγνωστη προέλευση, καλούνται να μην ανοίγουν τους συνδέσμους και να μην κατεβάζουν τα συνημμένα αρχεία, που περιέχονται σε αυτά, για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

• Οι χρήστες πρέπει να είναι εξαιρετικά καχύποπτοι στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ως αποστολέας φαίνεται να είναι κάποια υπηρεσία ή εταιρεία. Τους προηγούμενους μήνες με αφορμή τη διασπορά προηγούμενου τύπου του ιού, μεγάλες επιχειρήσεις της Κρήτης είδαν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να αδειάζουν.

• Να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα, σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης, έτσι ώστε σε περίπτωση «προσβολής» από το κακόβουλο λογισμικό, να είναι δυνατή η αποκατάσταση των αρχείων τους.

Παρακολουθήστε αναλυτικά το ρεπορτάζ στο κέντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" απόψε στις 8.45.

Ρεπορτάζ:

Έλλη Κοκάλη

Σχόλια