Κρήτη

Λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας για πεζοπόρους στα βουνά της Κρήτης

Σε «Οδύσσεια» στον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων και με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους μείον 20 βαθμούς Κελσίου εξελίχθηκε η μεγάλη προσπάθεια των διασωστών - πυροσβεστών για τον εντοπισμό και τη διάσωση του 33ρονου από τη Νορβηγία, που εγκλωβίστηκε κατά τη διάρκεια ορεινής πεζοπορίας σε πολύ μεγάλο υψόμετρο μεταξύ του οροπεδίου Ασκύφου και της Ανώπολης στην περιοχή των Σφακίων.

Ύστερα από οκτώ ώρες αναζήτησης, ο 33 χρόνος εντοπίστηκε κοντά στο ορειβατικό μονοπάτι Ε4 με εμφανή συμπτώματα υποθερμίας και εξαντλημένος μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο Χανίων.

Ωστόσο το νέο περιστατικό στα ορεινά των Χανίων επανέφερε το θέμα της ασφαλούς περιήγησης επισκεπτών στα βουνά της Κρήτης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων Τάσο Κουρουπάκη, ενόψει και της θερινής περιόδου όπου τα κρητικά βουνά επιχειρούν να διασχίσουν δεκάδες ξένοι, κυρίως περιπατητές, θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

«Εκτός από το ότι θα πρέπει να φέρουν την κατάλληλη ένδυση και εξοπλισμό, αναγκαίο είναι να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων που διαμένουν για το δρομολόγιο που θέλουν να ακολουθήσουν αλλά παράλληλα και να ενημερώνονται οι ίδιοι για τις δυσκολίες που υπάρχουν. Δεν θα πρέπει οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων να τους κοιτάζουν μόνο ως πελάτες και να αδιαφορούν για όλα τα άλλα. Παράλληλα, δεν θα πρέπει μόνοι τους να επιχειρούν να διασχίσουν τα βουνά» τόνισε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο κ. Κουρουπάκης.

Σημείωσε, επίσης, ότι εκτός από το γεγονός ότι θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή με τη μη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας, κινητοποιούν και εκθέτουν στον ίδιο κίνδυνο και τις ομάδες διάσωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια