default-image

Μας "έπνιξε" η αφρικανική σκόνη - Με τι καιρό θα πετάξουμε χαρταετό

Κρήτη
Μας "έπνιξε" η αφρικανική σκόνη - Με τι καιρό θα πετάξουμε χαρταετό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θόλωσε ο Κρητικός ουρανός σήμερα από την αφρικανική σκόνη, που έχει κατακλίσει τη μεγαλόνησο. Οι νοτιάδες που πνέουν στο νησί έχουν μεταφέρει από την Αφρική, σκόνη, με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να έχει γίνει αποπνικτική.

Οι μετεωρολόγοι, ωστόσο, είχαν προειδοποιήσει πως ένα από τα χαρακτηριστικά του καιρού αυτές τις ημέρες θα είναι η μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η σκόνη από την Αφρική, καλύπτει συχνά την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Κρήτη γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία βαρέα μέταλλα.Ένα φαινόμενο, που συμβαίνει χιλιάδες χρόνια στη Μεσόγειο.

Ο καιρός την Καθαρά Δευτέρα

Νεφώσεις θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, ενώ από το μεσημέρι και μετά πιθανόν να βρέξει στα νοτιοδυτικά κυρίως, αλλά και στα ανατολικά της Κρήτης με μικρότερη ένταση. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 4-6 Μποφόρ και στα πελάγη 7 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με ενίσχυση από το μεσημέρι έως αργά το απόγευμα, οπότε θα φτάσουν στα 7 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ενημέρωση Λιμεναρχείου λόγω ισχυρών ανέμων

Ωστόσο ανακοίνωση εξέδωσε αργά το απόγευμα της Κυριακής, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου, όπου γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, το οποίο κάνει λόγο για επικράτηση βορειοδυτικών ισχυρών ανέμων έως 8 Μποφόρ, καθώς και το δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ την Καθαρά Δευτέρα, ότι θα επικρατήσουν βόρειοι θυελλώδεις άνεμοι στην ανατολική και νότια χώρα, το Λιμεναρχείο γνωστοποιεί στους ιδιοκτήτες ελλιμενιζόμενων μικρών σκαφών στην περιοχή μας να αποφύγουν τη δραστηριοποίησή τους κατά το χρόνο ισχύος των δελτίων της ΕΜΥ και να λάβουν όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας των σκαφών τους.

Τέλος, το Λιμεναρχείο γνωστοποιεί ότι έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχών κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα.

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News