default-image

Σπάει ρεκόρ ανομβρίας και θερμοκρασίας ο φετινός χειμώνας

Κρήτη
Σπάει ρεκόρ ανομβρίας και θερμοκρασίας ο φετινός χειμώνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο χειμώνας κάνει τις τελευταίες του απόπειρες να σώσει την... τιμή του, πριν έρθει και ημερολογιακά πλέον η άνοιξη, με την ισημερία στις 6:30 π.μ. της 20ής Μαρτίου και μαζεύει... σύννεφα για να ρίξουν κάποιες βροχές και στο νησί μας, αρχής γενομένης από την Κυριακή. Με δεδομένο ότι τα μοντέλα αλλάζουν συνεχώς λόγω των παραδοξοτήτων της φετινής χρονιάς, οι εκτιμήσεις για ένα δεκαήμερο που θα θυμίζει κάπως χειμώνα μοιάζουν επισφαλείς και η απόδειξή τους επαφίεται στον ίδιο το χρόνο. Αυτό που φαίνεται όμως ότι θα σημαδέψει το φετινό χειμώνα είναι εκείνο το οποίο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουμε διαπιστώσει οι περισσότεροι εμπειρικά, και βεβαίως επιβεβαιώνει η γλώσσα των αριθμών. Ότι ήταν εξαιρετικά φτωχός σε βροχές, και μάλιστα τόσο που, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αλλά και τις αναμνήσεις των παλαιότερων Κρητικών, το τρίμηνο Δεκέμβριος-Ιανουάριος-Φεβρουάριος φαίνεται ότι θα καταγραφεί ως το πλέον άνυδρο των τελευταίων 100 χρόνων.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην εκτίμηση για τις τελευταίες τουλάχιστον δεκαετίες συνηγορούν και τα δεδομένα της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).

Τα στοιχεία από την ομάδα των "Μετεωκρητών", που δραστηριοποιείται με εξαιρετική επιτυχία και μεράκι στο θέμα του καιρού της Κρήτης και όχι μόνο, εδώ και τέσσερα χρόνια, μιλούν από μόνα τους. Φυσικά κρατείται μια απόσταση ασφαλείας καθώς, όπως σημειώνουν οι "Μετεωκρήτες", το «μάλλον» παραπέμπει στο γεγονός ότι η «έλλειψη μετεωρολογικών σταθμών παλαιότερα δε μας επιτρέπει να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα».

Για το τρίμηνο

Στη διαπίστωση αυτή συμφωνεί και ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Δρετάκης, σημειώνοντας και εκείνος ότι η πολύ μεγάλη πιθανότητα να πρόκειται για τον πιο άνυδρο χειμώνα των τελευταίων 100 χρόνων αφορά μονάχα στο κατεξοχήν τρίμηνο των μηνών που χαρακτηρίζουν την εποχή, δηλαδή το Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, και όχι ολόκληρη τη βροχομετρική περίοδο, καθώς υπήρξαν αξιόλογες βροχοπτώσεις τόσο το Σεπτέμβριο όσο και τον Οκτώβριο, οπότε είναι νωρίς για να βγάλει κανείς συνολικά συμπεράσματα.

Η επισήμανση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, υπήρχαν συνολικά και πιο άνυδρες χρονιές από τη φετινή.

Δεν το θυμούνται ποτέ..!

Τα μέλη της εθελοντικής ομάδας "Μετεωκρήτες" συζήτησαν με παλιούς Κρητικούς, οι οποίοι επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που υπάρχουν και δείχνουν ότι είπαμε το νερό... νεράκι, και μάλλον θα επικαλεστούμε τη σχετική ρήση και το φετινό καλοκαίρι. Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η ομάδα επεκτείνει τη δράση της σε ολόκληρο το νησί όχι μόνο κρατώντας αρχεία από σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αλλά και από τους σταθμούς τους οποίους τοποθετεί σε όλο και περισσότερες περιοχές της Κρήτης, οι οποίες έχουν μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον, ώστε στο μέλλον να μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Ρεκόρ ζέστης

Επίσης, πάντα σύμφωνα με τους "Μετεωκρήτες", ο φετινός Φεβρουάριος ήταν ένας από τους θερμότερους των τελευταίων 100 ετών! Όπως έχει αναφέρει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η "Νέα Κρήτη", είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία μέρα του φετινού Φλεβάρη, στον Αλινιανό Χανίων καταγράφηκαν 30,5 βαθμοί Κελσίου, η δεύτερη υψηλότερη θερμοκρασία για την Κρήτη για μήνα Φλεβάρη. Το απόλυτο μέχρι στιγμής ρεκόρ για τον εν λόγω μήνα κατέχουν οι Βρύσες Χανίων, που στις 20 Φεβρουαρίου 2010 είχαν θερμοκρασία 32 βαθμούς Κελσίου, ενώ η τρίτη υψηλότερη θερμοκρασία για το δεύτερο μήνα του έτους ήταν στις 19 Φεβρουαρίου 1960, πάλι στα Χανιά, αυτή τη φορά στην πόλη με 30 βαθμούς Κελσίου.

Για το Ηράκλειο, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, το ρεκόρ θερμοκρασίας για Φλεβάρη καταγράφηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2010 (την ίδια μέρα του ρεκόρ των Βρυσών) με 29,4 βαθμούς Κελσίου, στο σταθμό του Αρχαιολογικού Μουσείου.

"Ένοχο" το Ελ Νίνιο για τις παραξενιές του χειμώνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, οι παραξενιές του φετινού χειμώνα φαίνεται ότι αποτελούν συνέπεια του Ελ Νίνιο, το οποίο, όπως έχει αναφέρει η Παγκόσμια Μετεωρολογική Οργάνωση, είναι από τα πιο ισχυρά των τελευταίων 15 ετών. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι φέτος ανά περιοχή της Κρήτης βρισκόμαστε μόλις στο 30-40% του μέσου όρου της βροχόπτωσης σε διάστημα έτους, όταν πέρυσι το ποσοστό αυτό είχε φτάσει το 180%.

Τέλος, να επισημανθεί ότι το 2016 ξεκίνησε με παγκόσμια ρεκόρ υδράργυρου, καθώς ο Ιανουάριος ήταν ο πιο θερμός από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετεωρολογικών δεδομένων στο τέλος του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα στα 1880. Ο προηγούμενος πιο ζεστός Ιανουάριος ήταν του 2007. Ο Γενάρης του 2016 ήταν επίσης ο τέταρτος μήνας στη σειρά, που η θερμοκρασία της Γης βρέθηκε πάνω από 1 βαθμό Κελσίου από την κανονική για την εποχή.

Ρεπορτάζ:Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News