Κρήτη

Στο επίκεντρο η ασφάλεια των εργαζόμενων

Το νέο κρούσμα με το εργατικό ατύχημα (9/3) του 42χρονου οκταμηνίτη εργάτη καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου είναι άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων που ολοένα και πληθαίνουν τελευταία. Σχετικά με το θέμα τοποθετήθηκαν η Λαϊκή Ενότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του συνδικαλιστικού της οργάνου (ΠΟΕ - ΟΤΑ).

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας:

Η ιδιαιτερότητα στο ατύχημα αυτό, με τον σοβαρό τραυματισμό (κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, χειρουργική επέμβαση, μονάδα εντατικής θεραπείας) είναι ότι ενώ πρέπει στις θέσεις των συνοδών απορριμματοφόρων νατοποθετούνται έμπειροι μόνιμοι υπάλληλοι  έχει γίνει πια πλέον κανόνας να χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι με ολιγόμηνες συμβάσεις, χωρίς εκπαίδευση, χωρίς εμπειρία, με έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Εκτός από τις υπαρκτές ευθύνες του Δήμου Ηρακλείου, υπάρχει και το γεγονός ότι σ' όλη τη χώρα ολοένα και περισσότερο τέτοιου είδους περιπτώσεις αυξάνουν και πληθαίνουν που δείχνει ότι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας είναι γενικότερο και πολιτικό φαινόμενο που πρέπει να σταματήσει και να αντιμετωπισθεί. Είναι η πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την αντεργατική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και έχει μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε κάτεργα. Αυτό το εργασιακό μοντέλο που θέλουν να παγιώσουν στους δήμους η νεοφιλελεύθερη πολιτική κυβέρνηση και κουαρτέτο.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση με την μνημονιακή στροφή και την εφαρμογή νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών, αφού νομιμοποίησε την τρόϊκα, τα μνημόνια και τον διεθνή οικονομικό έλεγχο, καθαγιάζει τώρα και τον ΟΟΣΑ έναν οργανισμό που πλασσάρει «κονσέρβες»  σκληρών αντεργατικών- «μεταρρυθμίσεων»  που αφορούν σχεδόν πάντα την απορρύθμιση της εργασίας, απελευθερώσεις αγορών στο όνομα του ανταγωνισμού με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Δεν ξεχνά άλλωστε κανείς την περίφημη εργαλειοθήκη, τις ρυθμίσεις για το γάλα ή τις διαβόητες προτάσεις για την παιδεία. Οι εργαζόμενοι πρέπει άμεσα να αντιδράσουν διότι και αυτός ο λογαριασμός θα είναι τσουχτερός.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ - ΟΤΑ:

Τη στιγμή που στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου είναι σαφής η δέσμευση για αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για την υπαγωγή στα Β.Α.Ε. των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και την περικοπή-αναθεώρηση της καταβολής του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής εργασίας, αυξάνονται δραματικά τα περιστατικά εργατικών ατυχημάτων στον αντίστοιχο τομέα εργασίας.

Οι νέες επιταγές των δανειστών έρχονται σε συνέχεια δε των ελαστικών σχέσεων εργασίας που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια και επιχειρούν κυβέρνηση και αιρετοί να διαιωνίσουν, όταν ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι πέφτουν θύματα αυτής της «γάγγραινας» και της αναλγησίας των κρατικών υπηρεσιών.

Τελευταίο θύμα ένας 42χρονος εργάτης καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, πατέρας δύο παιδιών, που έπεσε από απορριμματοφόρο εν κινήσει, υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και νοσηλεύεται στην Μ.Ε.Θ. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Ο άτυχος εργαζόμενος απασχολείται με 8μηνη Σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Επισημαίνουμε πως είναι ένα ακόμη από τα πολλά περιστατικά που συμβαίνουν σε όλη τη χώρα και που δυστυχώς δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας γιατί απλά κάποιοι θέλουν να τα αποσιωπήσουν. Έτσι τους βολεύει.

Φαινόμενα που είναι απόρροια είτε της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, είτε συνέπεια του γεγονότος πως στις συγκεκριμένες εργασίες κατά κόρον προσλαμβάνεται έκτακτο-μη έμπειρο προσωπικό με 8μηνες, 4μηνες, 2μηνες συμβάσεις και πενταμηνίτες  Κοινωφελούς εργασίας πολλές φορές (για να μην πούμε στην συντριπτική τους πλειοψηφία) χωρίς καν υποτυπώδη εκπαίδευση, μέτρα ασφάλειας και Μέσα Ατομικής Προστασίας.

Φαινόμενα που δυστυχώς απασχολούν τους αρμόδιους μόνο λόγω στιγμιαίας πολλές φορές δημοσιότητας!!!

Φαινόμενα που θα μειωθούν σημαντικά όταν θα προσληφθεί μόνιμο προσωπικό που δεν θα εναλλάσσετε τακτικά, το οποίο υποχρεωτικά θα τηρεί και τις υποχρεώσεις αλλά και τα δικαιώματα που η σημερινή Νομοθεσία προβλέπει αλλά πουθενά δεν εφαρμόζεται!!! Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. γι' αυτό αγωνίζεται και θα συνεχίσει να μάχεται.

Σχόλια