Κρήτη

Χρεωκοπημένα Πανεπιστήμια σε χρεωκοπημένους δήμους

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, προς τον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σχετικά με την πρόθεσή του να μεταθέσει το οικονομικό αδιέξοδο των Πανεπιστημίων στους δήμους.

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζει διάταξη που θα καταθέσει σύντομα στη Βουλή, με την οποία απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη πανεπιστήμια, ΤΕΙ και οι ναοί (!) σε όλη τη χώρα.

Είναι προφανές, πως το αρμόδιο υπουργείο μη διαθέτοντας ουσιαστική και βιώσιμη λύση για τα οικονομικά αδιέξοδα του ελληνικού πανεπιστημίου λειτουργεί σπασμωδικά, μεταθέτοντας το πρόβλημα σε τρίτους, αδιαφορώντας για την επίλυση του. Ταυτόχρονα, χωρίς καμία διαβούλευση, μειώνει τη δυνατότητα εισπραξιμότητας της αυτοδιοίκησης που αντιμετωπίζει τα δικά της οικονομικά προβλήματα, καθώς αυξάνει τις υποχρεώσεις της, υποχρεώσεις στις οποίες πιθανά να μην μπορεί να ανταποκριθεί.  

Επιπλέον, με την συμπερίληψη των ναών στη ρύθμιση, χωρίς ουσιαστική αιτιολόγηση, μοιάζει να επιχειρείται ένας κατευνασμός της εκκλησίας για τις τριβές, που το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει μεταξύ ηγεσίας του υπουργείου και εκκλησίας.

Το υπουργείο οφείλει να εμμείνει χωρίς εκπτώσεις ή ανταλλάγματα στις ορθές του απόψεις για τη μη παρέμβαση της εκκλησίας στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Εξάλλου ο φανερά εξόφθαλμος συμψηφισμός που επιχειρεί η Ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να εξισορροπήσει τις σχέσεις της με την εκκλησία βρίσκεται στον αντίποδα της πάγιας αντίληψης της αριστεράς περί διαχωρισμού  Κράτους - Εκκλησίας.

Σχόλια