default-image

Γραμματικάκης: Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο θα χάσουμε το παζάρι με την Τουρκία

Κρήτη
Γραμματικάκης: Χωρίς εναλλακτικό σχέδιο θα χάσουμε το παζάρι με την Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις ευθύνες της Ευρώπης και της Τουρκίας για την έλλειψη μιας ικανοποιητικής λύσης στο προσφυγικό αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού, Γ. Γραμματικάκης σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Kοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Γραμματικάκης τόνισε ότι «μια ικανοποιητική λύση πρέπει να περιλαμβάνει, όχι μόνον την εφαρμογή μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και μια συνεργάσιμη Τουρκία».

«Σε αντίθεση ωστόσο με την Ελλάδα, που έστω και με καθυστέρηση τηρεί τις δεσμεύσεις της - πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής - η Τουρκία δεν εφάρμοσε καθόλου την ήδη υπάρχουσα συμφωνία. Προβάλλει μάλιστα διαρκώς και νέες απαιτήσεις σε ένα «ανατολίτικο παζάρι» διαπραγματεύσεων, με αντικείμενο όμως ψυχές και την ανθρώπινη αλληλεγγύη».

Σχετικά με τις ευθύνες της Ευρώπης και την στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο κ. Γραμματικάκης επεσήμανε τα εξής: «Πώς πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη, αν θέλει να παραμείνει ενωμένη και σύμφωνη με τις θεμελιώδεις αξίες της; Πρέπει, πρώτα, να αναλάβει τις δικές της ευθύνες απέναντι στους πρόσφυγες και τις περιοχές που δοκιμάζονται δυσανάλογα, όπως είναι κυρίως τα ελληνικά νησιά. Πρέπει, ακόμα, να έχει ένα έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο για το ενδεχόμενο ακραίων απαιτήσεων ή μη συνεργασίας της Τουρκίας, που να εξασφαλίζει όμως και τα ανοιχτά σύνορα στη Σένγκεν. Πρέπει, τέλος, να επιμείνει ότι η συνεργασία της Τουρκίας στο προσφυγικό είναι απαραίτητη προϋπόθεση της ένταξης, και όχι το κλειδί, που θα της ανοίξει διάπλατα την πόρτα. Είναι καιρός να θυμηθούμε μια χαρακτηριστική φράση του Ζαν Πωλ Σαρτρ: «Εάν δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μάτια μας για να βλέπουμε, τότε θα τα χρειαστούμε για να κλάψουμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News