default-image

Κύμα συμπαράστασης στους φοίτητες- αναβολή στη δίκη

Κρήτη
Κύμα συμπαράστασης στους φοίτητες- αναβολή στη δίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Αναβλήθηκε για τις 10 Φεβρουαρίου 2017, λόγω της αποχής των δικηγόρων,η προγραμματισμένη για την Πέμτπη δίκη 12 φοιτητών του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.Κύμα συμπαράστασης έχει διαμορφωθεί υπερ των 12, με φοιτητές να πραγματοποιούν συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια και στην Πλατεία Ελευθερίας.

Οι φοιτητές κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για παράνομη κατακράτηση και απόπειρα παράνομης βίας, με φόντο τα γεγονότα του φθινόπωρου του 2011.

Τότε, ενώ οι φοιτητές κινητοποιούνταν κατά του νόμου-πλαίσιο της Άννας Διαμαντοπούλου, χάθηκε η εξεταστική και διεκδικούσαν την αναπλήρωσή της. Η παράσταση διαμαρτυρίας τους έξω από την αίθουσα διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής κατέληξε σε 12ωρη ομηρία περίπου 20 καθηγητών και σε εισαγγελική παρέμβαση.

Συμπαράσταση στους φοιτητές

Συγκέντρωση συμπαράστασης πραγματοποιήθηκε έξω από τα δικαστήρια στις 9 το πρωί, ενώ ακόμα και η ίδια η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, τάχθηκε προ ημερών στο πλευρό των φοιτητών, λέγοντας: «Αν δεν ήμουν υπουργός θα πήγαινα μάρτυρας στους 12 φοιτητές που διώκονται».

Στο πλευρό των φοιτητών, εκτός από την υπουργό, τάσσονται και 69 καθηγητές ΑΕΙ απ' όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους ο ακαδημαϊκός Ευτύχης Μπιτσάκης και ο συνεργάτης του πρωθυπουργού Σπύρος Λαπατσιώρας, που ζητούν την αθώωση των φοιτητών και καλούν «κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη της χώρας να σταθεί στο πλευρό των 12 φοιτητών».

Όπως υποστηρίζουν στο κείμενο του ψηφίσματος συμπαράστασης οι 69, «η υπόθεση των "12" δεν είναι μια απλά "ποινική" υπόθεση, αλλά έχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό περιεχόμενο. Δε δικάζονται μονάχα 12 φοιτητές. Στις 10 Μάρτη δικάζονται η ίδια η Δημοκρατία και οι συνταγματικά κατοχυρωμένες συνδικαλιστικές ελευθερίες. Δικάζονται οι αγώνες των νέων για μια καλύτερη ζωή σε συνθήκες ουσιαστικής ελευθερίας».

Οι 69 κατηγορούν τους συναδέλφους τους του Τμήματος Φυσικής ότι επέλεξαν «να τιμωρήσουν τους αντιφρονούντες» και γι' αυτό, «παρά την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης να αναπληρωθούν οι χαμένες από τις φοιτητικές καταλήψεις ημέρες της εξεταστικής», δεν το έπραξαν. Υποστηρίζουν ακόμα πως, «μετά την κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου για την εφαρμογή των αποφάσεων της Πρυτανείας, οι καθηγητές ενεπλάκησαν σε πρακτικές που σπάνια συναντάμε σε δημοκρατικά καθεστώτα: επιλεκτική διαπόμπευση των πιο μαχητικών φοιτητών, αυθαίρετη και αναιτιολόγητη απομάκρυνσή τους από τα αμφιθέατρα. Εντελώς συμπτωματικά από τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές προκρίθηκε η δίωξη δώδεκα νέων επιστημόνων που όλοι τους ήσαν εκλεγμένοι εκπρόσωποι στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ενεργά μέλη του Συλλόγου Φοιτητών την περίοδο εκείνη»...

Αξίζει να σημειωθεί πως για την υπόθεση των "12" έχει πάρει θέση ο ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, ζητώντας την οριστική αθώωση των 12 φοιτητών.

Το Νομαρχιακό πολιτικό συμβούλιο της Λαϊκής Ενότητας εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στους 12 φοιτητές.

"Ο αγώνας ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και της συνδικαλιστικής δράσης συνεχίζεται!

Η δίκη των 12 φοιτητών Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης,  αναβλήθηκε για άλλη μια φορά και αυτή λόγω της  αποχής των δικηγόρων, για τις 10 Φεβρουαρίου του 2017. Παρά την αναμενόμενη αυτή εξέλιξη, είναι δυστυχές που οι 12 φοιτητές παραμένουν «όμηροι» της εκδίκασης της υπόθεσης. Κι όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή αποφυλακίζεται ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιάς, μετά τη λήξη του 18μηνου κράτησης.

Σε μία κατάσταση όπου έχει «λήξει» ο προσχηματικός, μνημονιακός «Εθνικός Διάλογος» για την Παιδεία, στρεφόμενος στις απαιτήσεις της ΕΕ και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και φέρνει  στη Βουλή το νομοσχέδιο Φίλη για τις αλλαγές στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Γι' αυτό η νεολαία δε πρέπει να δεχτεί την τρομοκράτηση και τη στοχοποίηση, καθώς η συγκυρία απαιτεί μία δυναμική παρουσία από μεριάς της, αντίστοιχης της απάντησης των εργαζομένων ενάντια στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις.

Παρ' όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, η μαχητική απάντηση της νεολαίας με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια, αλλά και τις δράσεις όλων των προηγούμενων ημερών, καθώς και την κινητοποίηση της Ηρακλειώτικης κοινωνίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας ως ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των φοιτητών για τη μη ποινικοποίηση των αγώνων τους και της συνδικαλιστικής τους δράσης.

Είναι σημαντικό, να ενισχύονται οι αγώνες της νεολαίας και της κοινωνίας, ενάντια στην παραίτηση και την αποδοχή που έχει επιβάλλει το «Αριστερό!!!» τρίτο μνημόνιο, για τη διεκδίκηση αξιοπρεπούς εκπαίδευσης και εργασίας, χωρίς τα δεσμά του χρέους, των μνημονίων και της ευρωζώνης".

Ελένη Σταυρουλάκη - Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News