default-image

Ιεράπετρα: Η πρώτη αγροτική έκθεση Agro Expo 2016

Κρήτη
Ιεράπετρα: Η πρώτη αγροτική έκθεση Agro Expo 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη διοργάνωση της πρώτης αγροτικής έκθεσης Ιεράπετρας, Agro Expo 2016, που θα πραγματοποιηθεί στις 27, 28, και 29 Μαΐου 2016 στο χώρο του Μισεδάκειου Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Ιεράπετρας, ανακοίνωσε το Επιμελητήριο Λασιθίου.

Η ιδέα της διοργάνωσης μιας μεγάλης αγροτικής έκθεσης στην Ιεράπετρα των πρώιμων κηπευτικών, και της αλματώδους ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, ξεκίνησε να ζυμώνεται από πέρυσι.

«Είχα βάλει το θέμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου από πέρυσι και έτσι ξεκίνησαν οι πρώτες διερευνητικές επαφές, για να δούμε τον τρόπο, το χρόνο και τους στόχους που θα έπρεπε να θέσουμε, έτσι ώστε, η πρώτη αυτή διοργάνωση αγροτικής έκθεσης σε μια κατά βάση αγροτική περιοχή, να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Είμαι σίγουρος ότι οι αγρότες της Κρήτης και της Ιεράπετρας θα την επισκεφτούν, και το λέω αυτό γιατί κάθε χρόνο που πηγαίνω στην αγροτική έκθεση Αρκαλοχωρίου, συναντώ πάρα πολλούς ιεραπετρίτες, που διψούν να μάθουν καινούργια πράγματα, που θα βελτιώσουν την παραγωγή τους», μας είπε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ Μανόλης Παπαδάκης.

Η πρώτη αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας, αποκτά και ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, γιατί θα κληθεί να την εγκαινιάσει, εκτός απροόπτου, ο ίδιος ο υπουργός Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ Βαγγέλης Αποστόλου.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας και την υποστήριξη του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, του Επαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και Νοτιοανατολικής Κρήτης.

«Ξέρουμε ότι τα χρονικά περιθώρια που έχουμε, δεν είναι μεγάλα. Έχουμε ένα τρίμηνο μπροστά μας, για να προετοιμάσουμε την πρώτη αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας όσο γίνεται καλύτερα, και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε με τη βοήθεια όλων», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ Μανόλης Ζουμπουλάκης.

«Οι τομείς της έκθεσης θα περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο γεωργικά εφόδια, εξοπλισμούς, αυτοματισμούς, σπόρους, φυτοπροστατευτικά, λιπάσματα, αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία, κατασκευές θερμοκηπίων, αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες από επιχειρήσεις όλης της Ελλάδας και από πολυεθνικές», μας λέει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ Μανόλης Παπαδάκης.

Στόχος της έκθεσης είναι η προβολή και η προώθηση του αγροτικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων εξοπλισμού, εφοδίων, γεωργικών φαρμάκων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα, καθώς και η γενικότερη ενημέρωση των αγροτών.

«Κατά τη διάρκεια της έκθεσης σχεδιάζουμε να οργανωθούν ειδικές ημερίδες με ομιλίες σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες που θα αφορούν, την αγροτική επιχειρηματικότητα και τις εξαγωγές, καθώς και τις δυνατότητες επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων, από Ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Θα φέρουμε ειδικούς ομιλητές για τα λογιστικά και φοροτεχνικά θέματα των αγροτικών επιχειρήσεων, ενώ θα φροντίσουμε να φέρουμε και ειδικούς που θα μιλήσουν για τις εναλλακτικές και τις βιολογικές καλλιέργειες.

Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης προσπάθειας είναι, η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η ενημέρωση και η πληροφόρηση του αγροτικού κόσμου, καθώς και η υποστήριξη των αγροτικών και εμπορικών επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας», προσθέτει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ Μανόλης Παπαδάκης.

Η πρώτη αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας, θα γίνει στον άνετο και προστατευμένο χώρο του Μισεδάκειου Αθλητικού Κέντρου, όπου υπάρχει ευκολία στην πρόσβαση ενώ απέχει 800 μέτρα από το κέντρο της πόλης.

Στα τέλη Μαίου ολοκληρώνεται για τους περισσότερους παραγωγούς η καλλιεργητική περίοδος των νωπών κηπευτικών και ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για την επόμενη.

«Επιλέξαμε αυτή τη χρονική περίοδο, για να δώσουμε τη δυνατότητα στους εκθέτες που απευθύνονται στους παραγωγούς κηπευτικών, να παρουσιάσουν και να εκθέσουν νέα προϊόντα, αγροτικά εφόδια, πολλαπλασιαστικό υλικό, ωφέλιμα έντομα, σπόρους, τεχνολογίες και υπηρεσίες, που στοχεύουν στη βελτίωση της παραγωγής στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Το momentum για τις μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα είναι ευνοϊκό και είμαι σίγουρος ότι αυτή η πρώτη αγροτική έκθεση της Ιεράπετρας, θα έχει πολλά να δώσει στην ίδια την περιοχή, στην αρχή της τουριστικής περιόδου, στους εκθέτες και στους παραγωγούς, που θα γνωρίσουν από κοντά πολλά καινούργια προϊόντα και υπηρεσίες», κατέληξε ο κ Παπαδάκης.

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News