default-image

Καρκινογόνος αμίαντος στο αστυνομικό μέγαρο Ρεθύμνου

Κρήτη
Καρκινογόνος αμίαντος στο αστυνομικό μέγαρο Ρεθύμνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκαρισμένοι και προβληματισμένοι οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου ζητούν την άμεση παρέμβαση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ μετά την αποκάλυψη πως μέρος της κτιριακής υποδομής, αποτελείται από αμίαντο.Το θέμα αποκάλυψε πρώτο το neakriti.gr.

Το συμβάν έγινε αντιληπτό εντελώς τυχαία, πλην όμως η ιδιαίτερη σοβαρότητά του, το καθιστά εξαιρετικά επείγον και επιβάλλει να ληφθούν άμεσα μέτρα, διότι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία των πολιτών και των Αστυνομικών, όπως σπεύδει να επισημάνει με επείγουσα επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η Ένωση Αστυνομικών Ρεθύμνου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου , κατά την εκτέλεση ξυλουργικών εργασιών στο χώρο της Γραμματείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, ένα μικρό κομμάτι από την επένδυση του εσωτερικού τοίχου αποκολλήθηκε. Το υλικό από το οποίο προερχόταν το συγκεκριμένο κομμάτι, προκάλεσε το ενδιαφέρον τόσο του συνεργείου που εκτελούσε τις ξυλουργικές εργασίες όσο και των Αστυνομικών που βρίσκονταν εκεί, διότι δεν συγκαταλέγεται στα κοινώς γνωστά οικοδομικά υλικά.

Με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε να αποσταλεί το δείγμα αυτό σε εξειδικευμένο εργαστήριο προκειμένου να πραγματοποιηθεί σχετική ανάλυση και να πληροφορηθούμε για το είδους του υλικού με το οποίο είναι επενδυμένος ο συγκεκριμένος εσωτερικός τοίχος της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Η απάντηση του Δημόκριτου

Η απάντηση του αρμόδιου εργαστηρίου του Δημόκριτου έφτασε την Παρασκευή και  αναφέρει ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι πάνελ τσιμέντου τοιχοποιίας και περιέχει χρυσοτίλη και κροκιδόλιθο αμίαντο.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το συγκεκριμένο είδος αμιάντου ταξινομείται ως καρκινογόνο υλικό κατηγορίας 1Α και έχει απαγορευτεί η εμπορία και η χρήση του από 01/01/2005 σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι άκρως επιβλαβές για την υγεία.

Όπως υπογραμμίζει στη επιστολή της η Ένωση Αστυνομιών ο χώρος που έχει χρησιμοποιηθεί το εν λόγω υλικό, είναι εσωτερικός χώρος Αστυνομικής Υπηρεσίας, στον οποίο εργάζονται αστυνομικοί υπάλληλοι καθ' όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς επίσης σε καθημερινή βάση προσέρχεται και παραμένει μεγάλος αριθμός πολιτών.

Επιπλέον δεν βρίσκεται ως επένδυση εσωτερικά σε κάποιο τοίχο, αλλά όπως χαρακτηριστικά φαίνεται και στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες, το συγκεκριμένο υλικό είναι ο εσωτερικός τοίχος του γραφείου της γραμματείας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου.

Στην έκθεση του εργαστηρίου ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ αναφέρεται ότι: 

«Στο αμιαντοτσιμέντο, ο αμίαντος είναι ισχυρά εγκλωβισμένος μέσα στο τσιμέντο, με φυσικοχημικές δυνάμεις. Επομένως είναι μικρός ο κίνδυνος αποδέσμευσης ινών αμιάντου όταν το αμιαντοτσιμέντο δεν διαταράσσεται.»

Κατά το παρελθόν όμως, έχουν πραγματοποιηθεί πολλαπλές εργασίες πάνω στον τοίχο αυτό, από τις οποίες έχει τρυπηθεί και διαταραχθεί το συγκεκριμένο υλικό, όπως τοποθέτηση ντουλαπιών, κατασκευή ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών δικτύων, ελαιοχρωματισμοί, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Το προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου ζητά άμεση ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες:

1.      Να σημανθεί το αμιαντούχο υλικό και να ενημερωθούν οι χρήστες - διαχειριστές των χώρων για την αποφυγή οποιασδήποτε επέμβασης σε αυτό.

2.      Να επιθεωρηθούν όλοι οι χώροι του κτιρίου στο οποίο φιλοξενούνται οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της πόλης του Ρεθύμνου, από αρμόδιο κλιμάκιο, ώστε να διαπιστωθεί εάν το καρκινογόνο αυτό υλικό έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλους χώρους.

3.      Να πραγματοποιηθεί από εξιδεικευμένο εργαστήριο έλεγχος του αέρα στους χώρους που υπάρχουν υλικά αμιάντου, με την διεξαγωγή δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων, προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα ρύπανσης και η ενδεχόμενη έκθεση των χρηστών σε ίνες αμιάντου.

4.      Να προβείτε άμεσα στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να απομακρυνθεί το συγκεκριμένο υλικό, από όλους τους χώρους όπου έχει χρησιμοποιηθεί, τηρώντας αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας τόσο για το προσωπικό που θα εμπλακεί στις εργασίες όσο και για τους χρήστες των χώρων αυτών.

5.      Μετά το πέρας των ανωτέρω εργασιών, να πραγματοποιηθεί έλεγχος καθαρότητας των χώρων από εργαστήριο διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ, σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία.

6.      Η επείγουσα επιστολή προς την ηγεσία της ΕΛΑΣ, καταλήγει πως το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής καθώς αφορά το υπέρτατο αγαθό του ανθρώπου, την υγεία. Με τους συνδικαλιστές να καθιστούν υπευθύνους τους αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου και του αρχηγείου τόσο για την υγεία των εργαζομένων συναδέλφων τους όσο και όλων των πολιτών του Ρεθύμνου, διότι κάθε λεπτό που περνάει είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρό κίνδυνο, με άγνωστες επιπτώσεις για την υγεία τους.

Ρεπορτάζ : Έλλη Κοκάλη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News