default-image

Σε νέα σύνοδο παραπέμπουν οι Ευρωπαίοι το προσφυγικό

Κρήτη
Σε νέα σύνοδο παραπέμπουν οι Ευρωπαίοι το προσφυγικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώθηκε χωρίς οριστική συμφωνία η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έως την επόμενη Σύνοδο, που είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαρτίου, καλείται να βρει σημεία σύγκλισης ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία.

Στην ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες περιγράφουν την κατάσταση και πώς θα πρέπει να οδηγηθεί σε ένα τέλος το προσφυγικό πρόβλημα στη βαλκανική χερσόνησο.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι υπήρξε μία μετατόπιση της συζήτησης.

Σημείωσε ότι συζητήθηκε η τακτική των χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Η συζήτηση παρότι μετατοπίστηκε από το «plan b» στο «plan a», ανέδειξε το βαθύ διχασμό στην ΕΕ», είπε.Χαρακτήρισε δελεαστικές τις προτάσεις της Τουρκίας, που ξάφνιασαν τους Ευρωπαίους ηγέτες. Υπογράμμισε ότι τα ανταλλάγματα που ζητούσε η Τουρκία δεν μπορούσαν να αξιολογηθούν, γιατί κάποια ήταν υπερβολικά και για κάποια πολλές χώρες δεν ήταν προετοιμασμένες.

Η εμπλοκή προκλήθηκε από το Βέτο που άσκησαν οι χώρες του λεγόμενου Βίζεγκραντ, οι οποίες απορρίπτουν κάθε προσχέδιο που περιλαμβάνει επαναπροώθηση Σύρων στην Τουρκία, με την αιτιολογία ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής χώρα για αιτούντες άσυλο.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας μάλιστα, Βίκτορ Όρμπαν άσκησε βέτο στο σχέδιο-κλειδί για απευθείας μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο από την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του μέσω Twitter, βάζοντας ουσιαστικά το μεγάλο εμπόδιο στον βασικό άξονα του ευρωπαϊκού σχεδίου για αναστολή των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βέρνερ Φάιμαν, σημείωσε ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στις 17-18 Μαρτίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνεται καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ ο οποίος έκανε λόγο για  ξεκάθαρη δέσμευση των 28 για ομαλοποίηση και επιστροφή στη Σένγκεν ως το τέλος του χρόνου σημειώνοντας ότι η συμφωνία με την Τουρκία ''προχώρησε'' χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τις επόμενες ημέρες, μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί αναλυτικά το σχέδιο με τα μέτρα για το προσφυγικό. Είπε ότι το προσφυγικό έχει σοβαρές και δυσμενείς συνέπειες για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η χώρα και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αλλά και για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα.

Σημείωσε πως η Τουρκία έχει λάβει ήδη μία σειρά μέτρων για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και πως πίεσε να δοθούν τα τρία δισεκατομμύρια ευρώ, που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Σημείωσε επίσης ότι η πλευρά της Τουρκίας πρότεινε, όλοι οι μετανάστες που έρχονται παράνομα στα νησιά της Ελλάδας, να τους δέχονται πίσω και να υπάρχει ποσόστωση για τους πρόσφυγες από τη Συρία. Δηλαδή, για κάθε έναν πρόσφυγα από τη Συρία που δέχεται η Τουρκία, έναν θα δέχεται και η Ευρώπη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News