default-image

Παχιά Άμμος: Να αξιοποιηθεί άμεσα το νερό των πηγών

Κρήτη
Παχιά Άμμος: Να αξιοποιηθεί άμεσα το νερό των πηγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χωματουργικά μηχανήματα του εργολάβου που κατασκεύαζε τη δεξαμενή της αποχέτευσης, 20 μέτρα από τη θάλασσα της Παχιάς Άμμου, "χτύπησαν" πριν τέσσερις μήνες, μια ανεξάντλητη φλέβα καλού νερού, από τις άγνωστες και ανεκμετάλλευτες πηγές του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής.  

Οι τοπικοί φορείς της Παχιάς Άμμου, ζητούν να αξιοποιηθεί άμεσα η πηγή, και να δοθεί το νερό στην άρδευση, καθώς η ευρύτερη αγροτική ξηροθερμική  Ιεράπετρα, πλήττεται καίρια από την παρατεταμένη ανομβρία.

«Πριν τέσσερις μήνες, ο εργολάβος που έχει αναλάβει το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Παχιάς Άμμου, άνοιγε με τα χωματουργικά μηχανήματα του, μια χαβούζα για να θεμελιώσει την τσιμεντένια δεξαμενή, όπου θα συγκεντρώνονται τα λύματα, πριν οδηγηθούν στον βιολογικό που βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων.

Σε βάθος τριών μέτρων, βρήκε πολύ νερό, το οποίο τον καθυστέρησε πάρα πολύ στην κατασκευή της δεξαμενής, καθώς έπρεπε να αντλεί συνεχώς ,γύρω στα 150 κυβικά  για να μπορέσει να δουλέψει», μας είπε ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Παχιάς Άμμου κ. Γιώργος Ραπάνης.

«Το νερό που βρέθηκε είναι άριστο ποιοτικά, έχει 250 αγωγιμότητα και 400 χλώρια αν και μετρήθηκε 20 μέτρα από τη θάλασσα σε βάθος 3 μέτρων. Πιστεύουμε ότι το νερό που υπάρχει σε αυτήν την περιοχή είναι ανεξάντλητο, γιατί αφού πέσανε τα τσιμέντα της δεξαμενής, η δύναμη της πίεσης του νερού τη σήκωσε 1,30 μέτρα πάνω από τη θεμελίωση της. Το νερό δηλαδή σήκωσε ένα έργο βάρους 200 τόνων τουλάχιστον. Ο τοπικός ΤΟΕΒ έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Υδάτων, να προχωρήσει τη διαδικασία εκμετάλλευσης αυτής της πηγής», πρόσθεσε ο κ. Γιώργος Ραπάνης.

«Εμείς ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία αξιοποίησης του νερού. Συνεργαστήκαμε με το δήμαρχο Ιεράπετρας για να μας παραχωρηθεί η πηγή, έτσι ώστε εμείς να αναλάβουμε την εκμετάλλευση της και τη διανομή του νερού σε όσους το έχουν ανάγκη. Έχει ασχοληθεί με το θέμα ο γεωλόγος της αντιπεριφέρειας κ. Μπάμπης Βαρδάκης και περιμένουμε τώρα να μας δοθεί το πράσινο φως. Έχουμε αποταθεί στη Διεύθυνση Υδάτων για την διαδικασία που απαιτείται και περιμένουμε να μας πούνε τι πρέπει να κάνουμε», μας είπε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ  Παχιάς Άμμου-Καβουσίου κ. Σταύρος Ματζαράκης.

«Έχουμε μετρήσει το νερό που βρέθηκε εκεί, αλλά και το νερό των πηγαδιών που υπάρχουν πολύ κοντά στο σημείο εκείνο, και βρήκαμε ότι έχει από 240-250 αγωγιμότητα. Άρα το νερό είναι ποιοτικά άριστο. Αν το νερό αυτό αξιοποιηθεί η περιοχή μας θα αλλάξει θεαματικά»,  κατέληξε ο κ. Σταύρος Ματζαράκης.

«Ο ΤΟΕΒ Παχιάς Άμμου-Καβουσίου, έχει αναλάβει τη διαχείριση όλων των υδάτων της περιοχής και έχει κάνει πάρα πολλά έργα και υποδομές. Μόλις μας το επιτρέψουν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανοίξουμε κατά μήκος του ΒΟΑΚ μια τάφρο γύρω στα 50 μέτρα σε βάθος 2.80 μέτρων για να βρούμε το νερό που τώρα δεν φαίνεται, γιατί έχει κατασκευαστεί το έργο της αποχέτευσης. Θα το αντλήσουμε για 50 ώρες και θα μετρήσουμε τα χλώρια, και έπειτα θα αποφασίσουμε μαζί με τις υπηρεσίες για την εκμετάλλευση του.

Το έργο της εκμετάλλευσης του νερού που βρέθηκε, χρειάζεται και τις απαραίτητες πιστώσεις, γιατί εμείς έχουμε χρήματα μόνο για τα λειτουργικά μας έξοδα. Εμείς αρδεύουμε από τις γεωτρήσεις μας γύρω στα 3.200 στρέμματα στον αναδασμό και άλλα 10.000 στρέμματα που είναι εκτός της δικαιοδοσίας μας. Το νερό των γεωτρήσεων μας, το καλοκαίρι δεν μας φτάνει και παίρνουμε γύρω στα 400.000 κυβικά από τις πηγές της Μαλαύρας, για να εξυπηρετήσουμε τους αγρότες μας. Το καλοκαίρι δηλαδή ποτίζουν οι άνθρωποι με υφάλμυρο νερό», προσθέτει ο γραμματέας του ΤΟΕΒ Παχιάς Άμμου-Καβουσίου κ. Δημήτρης Κωστάκης.

Κατά μήκος της παραλίας της Παχιάς Άμμου, υπάρχει μια τεράστια συμπαγής, πλάκα στην οποία εγκλωβίζονται τα νερά των πηγών του υπόγειου υδροφορέα πριν καταλήξουν στη θάλασσα και αναμιχθούν με το αλμυρό νερό.

Αυτή η ευτυχής συγκυρία ζητούν οι κάτοικοι της Παχιάς Άμμου να αξιοποιηθεί, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους με άφθονο και ποιοτικό νερό, το οποίο κάνει ακόμα και για την ύδρευση, όπως υποστηρίζουν.

Ρεπορτάζ:

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News