default-image

Τσικνοπέμπτη: Η Κρήτη βάζει τα γιορτινά της και.. τσικνίζει

Κρήτη
Τσικνοπέμπτη: Η Κρήτη βάζει τα γιορτινά της και.. τσικνίζει

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσικνοπέμπτη σήμερα... Ημέρα χαράς, κεφιού, τρελού ξεφαντώματος και φυσικά τσίκνας! Οι ψησταριές από νωρίς το πρωί θα πάρουν φωτιά, πλούσιοι μεζέδες θα σιγοψήνονται, ενώ το κρασί θα ρέει άφθονο στις δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματίσει σε κάθε γωνιά του νησιού Δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι.

Στην πόλη του Ηρακλείου ένα μεγάλο πάρτι στήθηκε στην πλατεία Καλλεργών, στις 6:30 το απόγευμα. Το ρυθμό του χορού και του κεφιού θα μεταφέρουν στους μεταμφιεσμένους που θα πλημμυρίσουν το κέντρο της πόλης dj και ομάδες χορού, παρουσιάζοντας χορευτικά δρώμενα και happenings.

Συμμετέχουν: συγκρότημα "Νότιοι Άνεμοι", ομάδα τυμπανιστών Batala Creta, σχολές και ομάδες σύγχρονου χορού Danziamo, Nenas Academy, Duende Dance Academy, Art and Dance Factory, "Τέχνη Χρω", "Νους και σώμα", Σχολή Βάσως Νιακάκη, Dance Fusion, Tango Salon, Zumba with Cindy, Malek Group, John and Sofia, "Ζορμπάς", Fantastic Flow Crew.

Παραδοσιακή μουσική από το λυράρη Δημήτρη Μακρυδάκη και χορογραφίες και δράσεις από τις σχολές "Κρείττονες" και "Τέχνη Χρω".

Κρητικός γάμος στο Γάζι

Το παραδοσιακό έθιμο του κρητικού γάμου αναβιώνει για μια ακόμη χρονιά σήμερα Τσικνοπέμπτη στο Γάζι, με συνοδεία λύρας και πλήθους καλεσμένων, στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας. "Το μυστήριο του γάμου" τελέστηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας, στις 5 το απόγευμα, με πολλά... ευτράπελα! Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Μαλεβιζίου "Μαλβαζία", οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείων Αγίας Μαρίνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Μαρίνας, με την υποστήριξη του Δήμου Μαλεβιζίου. Το γαμπρό και τη νύφη θα μεταφέρει άμαξα στις γειτονιές της Αγίας Μαρίνας με τη συνοδεία λύρας από το συγκρότημα του Μιχάλη Ρεθεμνιωτάκη, θα προσφερθεί παραδοσιακό πιλάφι και κεράσματα, κρασί και ρακή, ενώ θα χορέψουν το συγκρότημα του Βασίλη Πιλάλη και τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας.

Ψησταριές στο Αρκαλοχώρι

Κέφι, ξενοιασιά και ξεφάντωμα με παραδοσιακά εδέσματα, μουσική και χορό υπόσχονται τα "Τσικνίσματα στο Αρκαλοχώρι" στο κοινό. Με την πολύτιμη εθελοντική προσφορά του Συλλόγου Εμπόρων Βιοτεχνών Επαγγελματιών Αρκαλοχωρίου, στις 6 το απόγευμα οι ψησταριές θα ανάψουν στο κέντρο, καθώς μικροί και μεγάλοι μεταμφιεσμένοι θα κατακλύζουν τους δρόμους. Με τα καταστήματα να προσφέρουν δωρεάν μεζέδες και κρασί σε όλους τους επισκέπτες και τη δυνατή μουσική να δίνει το ρυθμό, ο χορός, το τραγούδι και το ξεφάντωμα κρατούν μέχρι αργά το βράδυ.

Τσικνίσματα πραγματοποιούνται επίσης στο ΚΑΠΗ στο Καστέλι και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Καστελίου από το Σύλλογο Γονέων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Καστελίου και το Γυμνάσιο (ώρα έναρξης στις 5 το απόγευμα), ενώ στο Θραψανό θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία (ώρα 6 το απόγευμα) αποκριάτικος παιδικός χορός από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο.

Τζουλαμάς στην Πόμπια

Με τη γιορτή του παραδοσιακού τζουλαμά ξεκινούν σήμερα Τσικνοπέμπτη οι καρναβαλικές εκδηλώσεις από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πόμπιας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι γυναίκες του χωριού θα ανοίξουν φύλλο και θα φτιάξουν το αγαπημένο όλων γλυκό της Αποκριάς, που θα το προσφέρουν στην κεντρική πλατεία της Πόμπιας σε μικρούς και μεγάλους. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος μάς προσκαλεί όλους, μασκαρεμένους και μη, να γιορτάσουμε από τις 6 το απόγευμα με δυνατή μουσική και κέφι.

Χορός στο Ρέθυμνο

Έναν τρελό αποκριάτικο χορό πραγματοποίησε το Λύκειο των Ελληνίδων σήμερα Τσικνοπέμπτη, από τις 3:30 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, στην αίθουσά του στην προκυμαία. Τους μικρούς καρναβαλιστές θα περιμένουν η Ρωρώ και οι φίλοι της, όπως κάθε χρόνο.

Πάρτι στον Άγ. Νικόλαο

Αποκριάτικο πάρτι με χορό, μουσική και τσικνίσματα διοργάνωσε σήμερα, στις 5 το απόγευμα, στην Κιτροπλατεία ο Δήμος Αγίου Νικολάου. Συμμετέχουν εθελοντικά: Σχολή χορού Fuente Κατερίνας Παπαστεφανάκη και Allegria Dance Studio Αγγελικής Γαστρά.

Πρωινό πάρτι στα Χανιά

Πάρτι μασκέ στο φουαγιέ του Δημοτικού Γηροκομείου στα Χανιά πραγματοποιήθηκε σήμερα, στις 10:30 το πρωί! «Μασκαρευτείτε κι ελάτε με κέφι να χαρίσουμε χαμόγελα χαράς! Μαζί μας θα είναι μια καρναβαλική ομάδα από τη Σούδα και μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Αναβιώνει το έθιμο της καντάδας

Το έθιμο της παλιάς καντάδας αναβίωσε σήμερα στα Μάλια η Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Μαλίων, με επικεφαλής το μαέστρο κ. Νίκο Αντωνακάκη. Ευχάριστες, νοσταλγικές, παλαιές μελωδίες θα πλημμυρίσουν τα σοκάκια του παραδοσιακού χωριού με κιθάρες, ακορντεόν και μελωδικές φωνές από τη χορωδία των Μαλίων, που θα παρασύρουν τους κατοίκους, σ' ένα μαγικό ταξίδι με παλιά ακούσματα.

Στόχος της Χορωδίας είναι να θυμηθούν οι παλιοί και να ξαναζήσουν τις καντάδες, αλλά και να τις μάθουν οι νεότεροι. Καλεί μάλιστα όλους τους κατοίκους της πόλης ν' ανοίξουν τα σπίτια τους, τα παράθυρα, τις πόρτες, να βγουν στα μπαλκόνια, στα σοκάκια και να σιγοτραγουδήσουν με τους χορωδούς όλα τα παλιά εκείνα τραγούδια που φέρνουν στο μυαλό θύμισες μιας άλλης εποχής. Μετά το τέλος της καντάδας θα ακολουθήσει κέρασμα από τις γυναίκες του συλλόγου, στο Παρθεναγωγείο Μαλίων, μακαρόνια με ανθότυρο, διαφόρων ειδών πίτες, σουβλάκια και άφθονο κρασί με μουσική.

ΤΟ ΕΘΙΜΟ

Τι γιορτάζουμε σήμερα

Τι είναι όμως η Τσικνοπέμπτη; Η Τσικνοπέμπτη είναι η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής και τη συγκεκριμένη Πέμπτη καταναλώνουν ελεύθερα μεγάλες ποσότητες κρέατος. Ο λόγος που έχει καθιερωθεί να γίνεται αυτό ημέρα Πέμπτη είναι πως η ορθόδοξη πίστη θεωρεί σημαντικές τις νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής, οπότε έγινε επιλογή της ενδιάμεσης ημέρας.

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να έχει πάντα λίγο λίπος, ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής πρέπει να ψήσουν κρέας, ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι να ξέρουν ότι γιορτάζουν!

Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη τη γειτονιά για να στείλουν τη μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού. Παρόμοιες γιορτές έχουν κι άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και η Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία, που όμως αντιστοιχεί στην ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα Ορλεάνη.

Επιμέλεια: Όλγα Μανιουδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News