Κρήτη

Η Αθέατη πόλη είναι πλέον γεγονός της πόλης

Η Αθέατη Πόλη είναι ένα δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους δίνουν ζωή σε υποβαθμισμένες συνοικίες του Ηρακλείου. Το 2012 ξεκίνησαν τις δράσεις τους με τη γειτονιά της Αγ. Τριάδας και συνεχίστηκαν στο Λάκκο (πίσω από το Πολιτιστικό Κέντρο) το 2013 και στα Τείχη το 2015.

Η ανακοίνωση της Αθέατης Πόλης έχεις ως εξής:

Το περιεχόμενο αλλά και η στόχευση των δράσεων είχαν ως αφετηρία την κοινή διαπίστωση για την πόλη που συνοπτικά διατυπώθηκε όπως αναφέρεται παρακάτω:

Το Ηράκλειο στην μακρόχρονη ιστορία του ήταν μια πόλη με πολιτιστικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά που καθοριζόταν από τις ιστορικότητες, την πολεοδομία, την κοινωνική και οικονομική της δομή. Τις τελευταίες όμως δεκαετίες, με την γρήγορη πληθυσμιακή και οικοδομική μεγέθυνση του ανέτρεψε αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά, παραποιώντας τόπους, χώρους και ιστορικά κελύφη, δημιουργώντας αντιθέσεις, περιθωριοποιήσεις, εγκαταλελειμμένα τοπία και γειτονιές που συνήθως κρύβονται πίσω από την εικόνα της πόλης.

Τέτοια αθέατα κομμάτια της πόλης επέλεξε να αναδείξει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων σε συνεργασία με φορείς, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες της πόλης.

Η αποδοχή και η συμμετοχή του κόσμου αποτελεί βασικό κίνητρο για την οργανωτική επιτροπή να επιμείνει στην συνέχεια των εκδηλώσεων.

Για το 2016 έχουμε ξεκινήσει ήδη τις συζητήσεις θεωρούμε όμως ότι πρέπει να συναποφασίσουμε για τον τόπο και την μορφή δράσεων.

Σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε ως συλλογικότητες, ως ομάδες,  ως ενεργοί πολίτες και σας περιμένουμε σε μια κοινή συνάντηση στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου (Ανδρόγεω 4) τη Παρασκευή 11 Μάρτη 2016 στις 19:00.

Σχόλια