default-image

Ο Ιεραπετρίτης Α.Φωνιαδάκης διευθυντής Μπαλέτου της Λυρικής

Κρήτη
Ο Ιεραπετρίτης Α.Φωνιαδάκης διευθυντής Μπαλέτου της Λυρικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Αντώνης Φωνιαδάκης, ο διεθνούς φήμης Ιεραπετρίτης χορογράφος και χορευτής ορίστηκε νέος διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, ήταν ανάμεσα στους 36 υποψηφίους οι οποίοι συμμετείχαν στην σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, ωστόσο ήταν αυτός που έπεισε τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Μύρωνα Μιχαηλίδη.

«Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για την νέα εποχή του Μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» δήλωσε ο Μύρων Μιχαηλίδης, τονίζοντας πως «η επιλογή ενός ακόμα Έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει την στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό».

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου 2016 και η διάρκεια της θητείας του είναι τριετής.

Σύμφωνα με τον Μύρωνα Μιχαηλίδη, μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου, ο Αντώνης Φωνιαδάκης, εκτός από την παραγωγή του με τίτλο LINKS, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια, θα συμμετέχει και στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για την επόμενη σεζόν 2016-17.

Ποιος είναι ο Αντώνης Φωνιαδάκης

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Ξεκίνησε την εκπαίδευση του με την Νίκη Παπαδάκη. Από το 1990 έως το 1992 φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και πριν την αποφοίτηση του έλαβε την υποτροφία «Μαρία Κάλλας», για να συνεχίσει τις σπουδές του στην σχολή Ρούντρα - Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάννη, έως το 1994.

Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τα Μπαλέτα Μπεζάρ Λωζάννης (1994-1996) υπό την διεύθυνση του Μωρίς Μπεζάρ, το Μπαλέτο της Όπερας της Λυών (1996-2002), υπό την διεύθυνση του Γιώργου Λούκου, και την ομάδα Saburo Teshigawara / Karas Co. (2004) υπό την διεύθυνση του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004).

Κορυφαίοι χορογράφοι των επέλεξαν να ερμηνεύσει τα έργα τους: η Μαγκί Μαρέν, ο Γίρζι Κίλιαν, ο Γουίλιαμ Φορσάιθ, ο Νάτσο Ντουάτο, ο Ματς Εκ, ο Μορίς Μπεζάρ, ο Οχάντ Ναχαρίν, ο Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα είναι μερικοί μόνο από αυτούς.

Το 2003 δημιούργησε τη δική του ομάδα χορού Apotosoma στη Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στην Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Γερμανία, την Αγγλία και στην Αμερική. 

Το 2014 συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκι στην ταινία του NOAH, ενώ δύο χρόνια πριν, το 2012, έλαβε το βραβείο «Danza and Danza», ως καλύτερος χορογράφος του 2012 στην Ιταλία για την χορογραφία «Οι Γάμοι» στο Maggio Danza.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News