default-image

Α.Στρατάκης: Αδικαιολόγητο το θρίλερ των επιδοτήσεων

Κρήτη
Α.Στρατάκης: Αδικαιολόγητο το θρίλερ των επιδοτήσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο οι ενστάσεις των παραγωγών για την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων τους και την καταβολή του υπολοίπου της επιδότησης τους.

Στην εφαρμογή της ΚΑΠ αφενός για πρώτη φορά και αφετέρου στους λανθασμένους χειρισμούς της κυβέρνησης αποδίδει το θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης μιλώντας στο Ράδιο 9,84.

Εκτιμά παράλληλα ότι μέχρι τις 15 Απριλίου μπορεί να δοθεί το σύνολο των χρημάτων στους δικαιούχους, αν κινηθούν άμεσα οι υπηρεσίες του υπουργείου και του Οπεκεπε.

Ακούστε το σχετικό ηχητικό απόσπασμα από το Ράδιο 9,84.

Πάνω από μισό εκατομμύριο είναι οι ενστάσεις των παραγωγών για τα τραγικά λάθη που έχει κάνει φέτος η κυβέρνηση σε βάρος τους, ενώ το υπόλοιπο των επιδοτήσεων (το περίφημο, δηλαδή, "πρασίνισμα") στην καλύτερη περίπτωση θα δοθεί μετά τις 15 Απριλίου. Τα στοιχεία αυτά ανήκουν στο μηχανισμό επιδοτήσεων της ΕΑΣ Ηρακλείου και προσωπικά στον πρόεδρο της οργάνωσης Ανδρέα Στρατάκη, που αναφέρεται σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία, όπως λέει, δεν έχει καμία δικαιολογία!

Έχει μείνει 1 δισεκατομμύριο ευρώ για να μοιραστεί στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της χώρας. Χθες, λοιπόν, ο κ. Στρατάκης μάς είπε ότι «όλες οι διαδικασίες, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει το 2015, δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Για παράδειγμα θα έπρεπε μέχρι το Σεπτέμβριο που πέρασε να είχαν εκδοθεί τα οριστικά δικαιώματα των παραγωγών. Και μπαίνει η 1η του Μαρτίου και δεν έχουν εκδοθεί ακόμα τα οριστικά δικαιώματα, και έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει το κράτος στις πληρωμές.

Εκτιμώ και πιστεύω ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα μπορέσει να γίνει αυτή η διαδικασία. Και εκτίμηση δική μου αλλά και των ανθρώπων που ασχολούμαστε με το τμήμα επιδοτήσεων της Ένωσης Ηρακλείου είναι ότι η πληρωμή θα γίνει μετά τις 15 Απριλίου. Οτιδήποτε άλλο γράφεται ή έχει ειπωθεί εμείς μπορώ να πω ότι δεν το παίρνουμε στα σοβαρά», λέει ξεκάθαρα στη "Νέα Κρήτη" ο Ανδρέας Στρατάκης.

Ο συνεταιριστής δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα των οριστικών δικαιωμάτων. «Έπρεπε να είχαν βγει από το μήνα Σεπτέμβριο. Αυτό δεν έγινε, με αποτέλεσμα ήδη οι παραγωγοί, δικαιούχοι της ενιαίας ενίσχυσης, να έχουμε το πρόβλημα αυτό. Και αφού ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, δεν μπορούμε να μιλάμε για πληρωμές. Και αυτοί που είχαν πει ότι θα είχαμε τις πληρωμές το μήνα Φεβρουάριο, νομίζω ότι λειτούργησαν με επιπολαιότητα», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκης.

«Μιλάμε για το όποιο υπόλοιπο είναι. Δηλαδή για την εξόφληση στο 100% της ενιαίας ενίσχυσης», σύμφωνα με τον ίδιο, που υπενθυμίζει ότι η πρώτη δόση αντιστοιχούσε στο 90% του 55% της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου δεν πήρε το ποσοστό αυτό, αφού άλλοι πήραν ένα πολύ μικρότερο ποσοστό και άλλοι καθόλου.

Ενστάσεις... ποταμός

«Αρκεί να σας πω», όπως επισημαίνει ο Ανδρέας Στρατάκης, «ότι οι ενστάσεις οι οποίες έχουν υποβληθεί σε ολόκληρη τη χώρα ξεπερνούν τις 500.000! Δεν ξέρω, δηλαδή, από πού και πότε θα τακτοποιηθούν αυτά τα θέματα για να μπορέσουν να βγουν τα οριστικά δικαιώματα».

Στο ερώτημά μας για το αν πιστεύει και ο ίδιος ότι είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ή ότι έχει βάσιμες δικαιολογίες η κυβέρνηση, ο Ανδρέας Στρατάκης λέει: «Δεν ξέρω αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τη λέξη "μπάχαλο", αλλά σίγουρα υπάρχει μια κατάσταση που είναι δύσκολη. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Εντάξει, ήταν βέβαια και για πρώτη φορά η αλλαγή της ΚΑΠ, αλλά αυτό δε δικαιολογεί όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι σήμερα»...

Χρονοδιαγράμματα... χαμένα

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος όλος σχεδόν ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, έχει παράπονα για τα χρήματα της ενιαίας ενίσχυσης λόγω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κόπηκαν πολλοί παραγωγοί, που είδαν πετσοκομμένα τα χρήματά τους, τα οποία θεωρητικά αντιπροσωπεύουν το... 90% του 52% της συνολικής ενίσχυσης.

Η συνολική, πάλι, ενίσχυση είναι αυτή που διαμορφώνεται όχι με βάση τα περυσινά δεδομένα, αλλά με βάση τα δεδομένα της νέας ΚΑΠ, δηλαδή χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που υπάρχουν και παραμένουν αναπάντητα. Ένα μεγάλο ποσοστό των "κομμένων" παραγωγών δε συμπλήρωσαν τα 4 στρέμματα γης ή τα 250 ευρώ επιδότησης. Θα ξαναπληρωθούν, έστω για το υπόλοιπο της επιδότησής τους (για το πρασίνισμα), κατά την πληρωμή της δεύτερης δόσης του 48%;

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένα μέρος αυτών των παραγωγών, που δε συμπλήρωσαν στην πρώτη πληρωμή το όριο των 250 ευρώ, θα πάρουν κανονικά τα υπόλοιπα που τους αναλογούν, κατά τη δεύτερη πληρωμή, αφού τότε θα συμπληρώνουν το ποσό των 250 ευρώ και άνω. Σε ό,τι αφορά τα 4 στρέμματα, όσοι έχουν "κοπεί" στην πρώτη πληρωμή δεν αναμένεται να τα καλύψουν στη δεύτερη πληρωμή, ενώ είτε έκαναν ένσταση είτε όχι, δε θα έχουν καμιά τέτοια τύχη.

Πάντως, οι συνδικαλιστές των αγροτών επιμένουν ότι όλα αυτά (που φέρνουν τη σφραγίδα της προηγούμενης συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.) αποφασίστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες, και κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έκανε τίποτα για να τα διορθώσει.

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, φέτος η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης καθυστέρησε όσο ποτέ άλλοτε και αυτές οι καθυστερήσεις, που έφτασαν να ξεπερνούν την 30η Δεκεμβρίου, αποδόθηκαν στις ιδιαιτερότητες της πρώτης χρονιάς εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση και προσωπικά ο Βαγγέλης Αποστόλου είχαν εκτεθεί σε χρονοδιαγράμματα πληρωμών της επιδότησης που είχαν ανακοινώσει, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο.

Το neakriti.gr είχε εγκαίρως προβλέψει ότι θα είχαμε τόσες ενστάσεις από τους παραγωγούς, που θα ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο, και σήμερα μαθαίνουμε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο αγρότες προχώρησαν σε ενστάσεις...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News