default-image

Οι άνθρωποι που "έχτισαν" τους Τοίχους Καλοσύνης στην Κρήτη

Κρήτη
Οι άνθρωποι που "έχτισαν" τους Τοίχους Καλοσύνης στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Έχουμε πολύ ενέργεια οι άνθρωποι και το βλέπω τώρα. Γινόμαστε μαγνήτες πράγματων για τα οποία και δεν μπορώ να αναφερθώ, γιατί η συγκίνηση αλλά και η ευγνωμοσύνη είναι μεγάλη..."Με αυτά τα  απλά αλλά γεμάτα νόημα λόγια ο Γιάννης ,ένα από τα μέλη της Πρωτοβουλίας του "Τοίχου Καλοσύνης" η οποία και ξεκίνησε εντελώς ξαφνικά  χωρίς να έχει περάσει ούτε ένας μήνας ,κατακτώντας ωστόσο εκατοντάδες ανθρώπους που έσπευσαν και σπεύδουν να βοηθήσουν ,ανοίγει παράθυρο επικοινωνίας με όλο τον κόσμο για πρώτη φορά μέσα από το neakriti.gr.

Στην πρώτη του συνέντευξη αναφέρεται αναλυτικά στο πως γεννήθηκε η ιδέα, ποιο το κίνητρο της ,ξεδιπλώνοντας άγνωστες πτυχές της ομάδας που αν και ολιγομελής, έχει καταφέρει  να συμπαρασύρει μαζί της ένα κύμα ανθρώπων αγνώστων μεταξύ τους τις περισσότερε φορές ,  που γίνονται όμως μια τεράστια αλυσίδα σε όλη την πόλη με επίκεντρο τον άνθρωπο που δοκιμάζεται, τον άνθρωπο που μέχρι πρότινος μπορούσε να ανταπεξέλθει και τώρα δεν έχει ούτε τα προς το ζην για την οικογένεια του ,τον συνταξιούχο που δεν έχει να πάρει μια καραμέλα στο εγγόνι του, τον άνεργο που βρέθηκε από τη μία μέρα στην άλλη στον δρόμο .

30 τοίχοι καλοσύνης στο Ηράκλειο πλέον είναι γεγονός και η επιθυμία του κόσμου να συμμετάσχει σε αυτόν τον καμβά αλληλεγγύης συνεχίζεται ….αποδεικνύοντας ότι όσο υπάρχουν άνθρωποι υπάρχει τελικά και Ανθρωπιά.

1)Πως προέκυψε  ο Τοίχος της Καλοσύνης και ποιο ήταν το κίνητρο για την ιδέα  δημιουργίας του τοίχου καλοσύνης στο Ηράκλειο;

Η ιδέα έρχεται από το Ιράν, όπου κάποιος θέλοντας να βοηθήσει τους 15.000 άστεγους συμπολίτες του στην Τεχεράνη σκέφτηκε και ξεκίνησε να τοποθετεί κρεμάστρες  στους τοίχους της Τεχεράνης γράφοντας - διαδίδοντας τη φράση  ''Αν δεν το χρειάζεσαι, άφησέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρε το''. Αυτοί ήταν οι πρώτοι Τοίχοι Καλοσύνης...

 Αυτή η ιδέα ταξίδεψε στην Ελλάδα και προσαρμόστηκε στα δεδομένα της, από μια παρέα φίλων στη Λάρισα, οι οποίοι δημιουργώντας μια σελίδα στο Facebook σηκώθηκαν -όπως οι ίδιοι λένε- από τους καναπέδες, άρχισαν να τοποθετούν κρεμάστρες στις γειτονιές της πόλης τους.

Εμείς εδώ στο Ηράκλειο είδαμε ένα άρθρο με αναφορά στην προσπάθεια αυτής της παρέας , μας φάνηκε ενδιαφέρον, ήρθαμε σε επικοινωνία, ενημερωθήκαμε, και με την αποδοχή και τη βοήθεια των Ηρακλειωτών δημιουργήσαμε και δημιουργούμε όλοι μαζί τους  Τοίχους της Καλοσύνης εξαπλώνοντας έτσι το πνεύμα της αξιοπρέπειας μέσω της αλληλεγγύης !!!

Η ιδέα και ο σκοπός της προσπάθειας ήταν και είναι, να σταματήσει αυτό το καθημερινό πλέον φαινόμενο -που έχουν δει οι περισσότεροι από εμάς- συνάνθρωποί μας να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό ή ρουχισμό που έχουν αφήσει εκεί οι γείτονες. Θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτούς τους ανθρώπους μια άμεση ανάσα αξιοπρέπειας ΠΩΣ;;  απλά τοποθετώντας στις γειτονιές κρεμάστρες όπου οι γείτονες θα τοποθετούμε ΚΑΘΑΡΟ ΦΑΓΗΤΟ και ρουχισμό..

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ και να περάσει στον κόσμο ότι, ΔΕΝ είναι ντροπή να είναι κάποιος άνεργος και να δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα.. ΝΤΡΟΠΗ να βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις και να μην κάνουμε τίποτα !!!    

2) Ποιοι είναι οι άνθρωποι τελικά που κρύβονται πίσω από αυτό το εγχείρημα;

 Κατ' αρχήν... δεν κρυβόμαστε και... δε φοράμε μάσκες! ίσως μόνο μερικές μέρες.. λόγω Αποκριάς  !  :)

 Το ότι έχουμε επιλέξει την ανωνυμία, αφορά ξεκάθαρα επιλογή, η οποία έχει να κάνει με την προώθηση της ανιδιοτέλειας ...

 Εκτιμούμε ότι δε χρειάζεται οι ενέργειες αλληλεγγύης να προσωποποιούνται και να συνοδεύονται από επώνυμα.. δε χρειάζεται ... και δεν ανήκει και στη φιλοσοφία της όλης κίνησης, καθώς όταν το BBC εντόπισε στην Τεχεράνη τον Ιρανό που το ξεκίνησε όλο αυτό εκείνος επέλεξε ... την  ανωνυμία!!                    Θα ήταν λοιπόν τουλάχιστον εγωιστικό από μέρους μας, να πράξουμε διαφορετικά! Πίσω από αυτή την κίνηση υπάρχουν μόνον εθελοντές... δεν υπάρχει καμία εταιρεία

 Ξεκινήσαμε από το Facebook (από τη σελίδα Ο Τοίχος της Καλοσύνης - Ηράκλειο Κρήτης) οργανωθήκαμε και συνεχίζουμε να οργανωνόμαστε ακόμα περισσότερο, έχοντας ως σκοπό όχι μόνο να εξαπλωθεί όλο αυτό αλλά να υπάρξει διάρκεια, να διατηρηθεί δηλαδή και μαζί με αυτό να διατηρηθεί και να μεγαλώσει το αίσθημα της αλληλοβοήθειας σε όλους μας!  

 Δεν είμαστε ούτε πλούσιοι ούτε αυτό που λένε ευκατάστατοι...  κάποιοι από εμάς τυχαίνει να εργάζονται κι έτσι να μπορούν να προσφέρουν κάτι.. (πχ. να αγοράσουν την ξυλεία ή χρώματα)...                                                                                                                                                Πιστεύουμε ότι πάντοτε υπάρχει τρόπος να γίνει κάτι καλό ..όταν υπάρχει θέληση ..και δόξα τω Θεώ από θέληση άλλο τίποτα..!!  

 Επειδή οι Τοίχοι της Καλοσύνης είμαστε όλοι μας, όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε, είτε συμμετέχοντας στην ομάδα σχεδιασμού, είτε στην ομάδα δράσης, είτε συμμετέχοντας  ως ανάδοχοι μιας κρεμάστρας στη γειτονιά μας!!!

 Σε αυτή τη φάση χρειαζόμαστε αναδόχους, δηλαδή συμπολίτες που θα μας προτείνουν-υποδείξουν έναν Τοίχο στη γειτονιά τους, όπου θα μπορούμε να τοποθετήσουμε μια κρεμάστρα φτιάχνοντας έτσι έναν Τοίχο Καλοσύνης!

 Είναι πολύ απλό αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά σημαντικό το έργο των αναδόχων διότι κατά την τοποθέτηση της κρεμάστρας λαμβάνουν μια γρήγορη ενημέρωση για όλο αυτό που κάνουμε και έτσι με τη σειρά του ο ανάδοχος μπορεί να ενημερώσει κάποιον γείτονα που πιθανόν να αφήνει το φαγητό για τους άπορους στον κάδο της γειτονιάς, και να του μιλήσει για την ύπαρξη και τη χρησιμότητα της κρεμάστρας του Τοίχου Καλοσύνης. Να διευκρινίσουμε ότι δεν κοστίζει απολύτως τίποτα! Γενικότερα στις συναλλαγές μας δεν υπάρχει.. καθόλου το χρήμα..!!!      Υπάρχει μόνον η αξιοπρέπεια μέσω της αλληλεγγύης !!!

 3)Πόσος καιρός έχει περάσει από το στήσιμο του πρώτου τοίχου ,σε ποιο σημείο και πόσα  κρεμασταρακια έχουν τοποθετηθεί;

  Ο 1ος Τοίχος Καλοσύνης της πόλης μας δημιουργήθηκε στα στενά της Αγίας Τριάδας στις 14/02/2016, δηλαδή του Αγ. Βαλεντίνου, ενώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη Γιορτή της Αγάπης, με τη Γιορτή της Καλοσύνης στην πόλη μας. Επίσης σε αυτό το στενό της Αγίας Τριάδας έγιναν τα γυρίσματα του τηλεοπτικού σποτ που υπάρχει και στη σελίδα μας στο Facebook , το οποίο δημιουργήθηκε με σκοπό να ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο κόσμο γύρω μας...Όσον αφορά τον αριθμό των Τοίχων Καλοσύνης, αυτή τη στιγμή, 10 ημέρες μετά δηλαδή .. το Ηράκλειο αριθμεί περισσότερους από 30 Τοίχους Καλοσύνης και συνεχίζουμε...

4)Υπάρχει κάποιος έλεγχος σε όλο αυτό; δλδ βλέπετε τι γίνεται με τα πράγματα αν μένουν, ποιοι τα παίρνουν ;Υπάρχουν κάποιες οδηγίες για όλους όσοι συμμετέχουν σε αυτήν την ενέργεια;

Ζητάμε από τον κόσμο εάν είναι δυνατόν να αναγράφεται ημερομηνία επάνω στη σακούλα.. Από τη μικρή εμπειρία μας όμως σας λέω ότι τα τρόφιμα φεύγουν ..ταχύτητα.. Έχει ανάγκη ο κόσμος. Ο ρόλος του αναδόχου αποσκοπεί στο να έχει τον νου του αν μια σακούλα μείνει 1-2 μέρες να την πετάξει.. Αλλά για μεγαλύτερη ασφάλεια ζητάμε από τον κόσμο να αναγράφουν ημερομηνία στη σακούλα..

 5)Ποια είναι τα μηνύματα που έχετε λάβει μέχρι σήμερα από τον κόσμο;

  Υπάρχει μεγάλη αποδοχή από τους συμπολίτες μας ..και κυρίως αυτό που βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να εκφραστεί, να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του και να βοηθήσει το διπλανό του προσφέροντας ότι μπορεί ο καθένας.. ένα πιάτο φαΐ ... ένα ρούχο που δε χρειάζεται πια...  Είναι απλά και συνάμα  όμορφα πράγματα  κι αυτό μας δίνει δύναμη και μας κάνει ακόμα πιο αισιόδοξους!!!

 Εκτός όμως από τα μηνύματα .. έχουμε γίνει δέκτες πολλών συναισθημάτων κυρίως  χαράς & συγκίνησης... Κι εδώ αξίζει να αναφέρουμε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στη Λάρισα, όπου κάτοικος μιας γειτονιάς άφησε στην κρεμάστρα μια σακούλα με βρεφικές πάνες,τοποθετώντας σημείωμα στην τσάντα που έγραφε ''Να σας ζήσει!!!''Εξαιρετικές και συνάμα αξέχαστες στιγμές!!

 6)Πόσοι άνθρωποι έχουν αγκαλιάσει το εγχείρημα σας και γενικότερα τη απήχηση έχει στους Ηρακλειώτες;

 Οι Τοίχοι της Καλοσύνης έχουν αγκαλιαστεί από τους Ηρακλειώτες, αποδεικνύοντας έμπρακτα, ότι υπάρχουν αντανακλαστικά στην κοινωνία μας. Κάποιες φορές μια μικρή παρακίνηση αρκεί για να κάνουμε πράγματα που η καθημερινότητα, συνήθως, δε μας αφήνει ...

Οι Τοίχοι της Καλοσύνης αυτό ακριβώς έρχονται να κάνουν. Να βοηθούν τους συμπολίτες μας, παρέχοντάς τους αξιοπρέπεια δημιουργώντας ταυτόχρονα μια επίκληση συναισθήματος στους πολίτες, έτσι ώστε όλοι μαζί να συνδράμουμε με ότι μπορεί ο καθένας μας…Μόλις νιώσουμε το αίσθημα της αλληλεγγύης όλα τα υπόλοιπα έρχονται μόνα τους! Από τα λίγα τα μισά όποιος μπορεί να δώσει, έχει το μεγαλύτερο μάθημα παραδώσει..'' (Αντώνης Κάρατζης)       

 7)Ποιος ο στόχος της ομάδας σας ;

  Να βοηθηθούν ανήμποροι συμπολίτες μας  διατηρώντας την αξιοπρέπειά τους.  Αλληλεγγύη , Ανθρωπιά, Ανιδιοτέλεια. Αυτές οι τρεις έννοιες αποτελούν μια σημαντική μορφή αντίστασης σε μια πραγματικότητα που μας θέλει απομονωμένους και εγκλωβισμένους σε έναν κόσμο καθημερινότητας και ρουτίνας.

Όλα ξεκινούν από μέσα μας, κι όταν πιστέψουμε σε κάτι, αυτό έχει αρχίσει ήδη να γίνεται εφικτό!  

Όταν μας ρωτούν για το που θέλουμε να το φτάσουμε όλο αυτό, απαντούμε ότι οι Τοίχοι της Καλοσύνης είναι Ιδέα,

και οι Ιδέες δεν έχουν σαφή προορισμό..  οι Ιδέες ταξιδεύουν και πάνε εκεί που είναι αναγκαίες..

 8)Τελικά περιμένατε τόσο μεγάλη ανταπόκριση και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα;

 Περιμέναμε ανταπόκριση .. Τόσο μεγάλη όμως...όχι... Και η αλήθεια είναι ότι, αν αναλογιστούμε ότι σε μόλις μιάμιση ημέρα από τη δημιουργία της σελίδας είχαμε πάνω από 2.000 συμπολίτες στο πλευρό μας,  στην αρχή δεν ήμασταν έτοιμοι να τη διαχειριστούμε!  Αυτή τη στιγμή η σελίδα μας αριθμεί περισσότερους από 5.500 συμπολίτες μας.. έστω με ένα απλό Like -ως είθισται να το λέμε-, που όμως πίσω από ένα like βρίσκεται κάποιος που ίσως γίνει ανάδοχος στη γειτονιά του ή ίσως συμμετάσχει ως μέλος της ομάδας  ή ακόμα και κάποιος ο όποιος θα μιλήσει  για τους Τοίχους της Καλοσύνης και θα τους διαδώσει!

9)Τι θέλετε να πείτε στους ανθρώπους που σας διαβάζουν

 Απλά και άμεσα..   να βρουν έναν τοίχο στη γειτονιά τους, να μας στείλουν ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο facebook ( Ο τοίχος της Καλοσύνης - Ηράκλειο Κρήτης) και θα επικοινωνήσουμε για να φτιάξουμε μαζί τον τοίχο καλοσύνης της γειτονιάς τους. Τόσο απλά !!!

 10)Και τι θέλετε να πείτε σε όλους όσοι θέλουν να βοηθήσουν;

 Να έρθουν στην παρέα μας!!!Οι Τοίχοι καλοσύνης είναι ανοιχτοί και είναι όλων μας!! Να μας στείλουν ένα μήνυμα να μιλήσουμε, ζούμε όμορφες στιγμές..                                 Γνωριζόμαστε, σχεδιάζουμε συνεχώς νέα πράγματα, ενέργειες και δράσεις που θα βοηθήσουν την προσπάθεια να πάει παραπέρα.. Ακόμα και δράσεις σε συνεργασία με άλλες ομάδες αλληλεγγύης..  Σε αυτές τις εποχές που διανύουμε πρέπει να καταλάβουμε ότι ο ένας έχει ανάγκη τον άλλον!! Κανένας δεν πρέπει να είναι μονός!!! Ας κάνουμε τώρα μια αρχή!!!

 11)Και ένα μήνυμα από εσάς για αυτήν την πρωτοβουλία…

  Είμαστε όλοι μαζί.. Κάθε γειτονιά κι ένας Τοίχος Καλοσύνης!! Θα ήθελα να επαναλάβουμε ότι ΔΕΝ είναι ντροπή να είναι κάποιος άνεργος και να μην έχει να φάει ή να ταΐσει τα παιδιά του. Αντιθέτως ΝΤΡΟΠΗ είναι να βλέπουμε τέτοιες καταστάσεις και να μην κάνουμε τίποτα, να έχουμε λίγο φαγητό και να το πετάμε, να έχουμε ένα ρούχο που δεν το χρειαζόμαστε και να το κρατάμε.. Ας  βάλουμε το φαγητό περιποιημένα σε μια σακουλίτσα και ας το κρεμάσουμε στην κρεμάστρα του Τοίχου Καλοσύνης της γειτονιάς μας...     ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!!    ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΣΟΥ ..ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΗ ΔΩΣΕΙΣ !!!

Οι δημιουργοί άλλωστε έχουν προχωρήσει και στην δημιουργία τηλεοπτικού σπότ ενώ για όποιον  θέλει να μάθει περισσότερα στοιχεία μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας του Τοίχου Αλληλεγγύης στο facebook.

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News