default-image

Συνάντηση για τη δημιουργία Κέντρου Ενεργειακών Τεχνολογιών Κρήτης

Κρήτη
Συνάντηση για τη δημιουργία Κέντρου Ενεργειακών Τεχνολογιών Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δυνατότητες και προοπτικές για την δημιουργία ενός Κέντρου Ενεργειακών Τεχνολογιών Κρήτης που θα συσπειρώνει όλους τους εμπλεκόμενους με την ενέργεια φορείς με στόχο την εφαρμογή ενός αειφορικού μοντέλου ενεργειακής πολιτικής που αποτελεί στρατηγική επιδίωξη για την Περιφέρεια, συζητήθηκε  σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης.

Η πρώτη συνάντηση με αντικείμενο τη δημιουργία του Κέντρου Ενεργειακών Τεχνολογιών στην Κρήτη, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, της Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Βιομηχανίας Βιργινίας Μανασάκη και εκπροσώπων των ερευνητικών, επιστημονικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Πολυτεχνείου Κρήτης, του ΤΕΙ Κρήτης, του ΙΤΕ, του ΜΑΙΧ, του ΕΛΚΕΘΕ, της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης, καθώς και στελέχη της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρθηκε το Κέντρο Ενεργειακών Τεχνολογιών  Κρήτης θα αποτελεί το μέσο καλλιέργειας ενεργειακής κουλτούρας και το «εργαλείο» μετάβασης της ενεργειακής πολιτικής στη πράξη.

Θα είναι ένας κόμβος για την διασύνδεση της ενεργειακής αειφορίας με την κατάρτιση, την έρευνα, την καινοτομία, το περιβάλλον, την αγορά και την επιχειρηματικότητα για την αναδιάρθρωση του ενεργειακού τοπίου της Κρήτης.

Στόχος είναι να φιλοξενούνται τα επιτεύγματα των ερευνητικών ιδρυμάτων αλλά και των καινοτόμων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα ώστε εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά οι χρήστες να γνωρίζουν τις νέες δυνατότητες, οι επενδυτές τις νέες ευκαιρίες, η εκπαιδευτική κοινότητα τις νέες τάσεις και αντίστροφα, τα ερευνητικά ιδρύματα να αντλούν σχετικά στοιχεία από την αγορά και να επαναπροσδιορίζουν την έρευνα με βάση τις ανάγκες της.

Στο Κέντρο θα φιλοξενούνται νέες και καινοτόμες ενεργειακές τεχνολογίες που έχουν μελετηθεί ή και εφαρμοστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιδεικτικά θα παρουσιάζεται η συνέργεια της  παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, της επιδιωκόμενης εξοικονόμησης ενέργειας και της ορθής χρήσης και διαχείρισης της ενέργειας.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των επιστημονικών-ερευνητικών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων η δημιουργία μιας ενιαίας κουλτούρας ενεργειακής αειφορίας στο νησί αποτελεί όραμα για όλους τους φορείς και τα Ιδρύματα του νησιού, που έχουν να επιδείξουν πλούσιο έργο στον τομέα των σύγχρονων ενεργειακών τεχνολογιών, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Το Κέντρο Ενεργειακών Τεχνολογιών, σύμφωνα με την Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Βιργινία Μανασάκη, θα «γεφυρώσει» το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στην έρευνα και την αγορά, έχοντας σαν στόχο τη συσπείρωση γύρω από μια δομή, η οποία θα επιτρέψει την ροή πληροφορίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News