Κρήτη

Ο Η1Ν1 "χτύπησε" τα σχολεία- Οι οδηγίες προς τους γονείς

Το κατώφλι σχολείων της Κρήτης πέρασε ο επικίνδυνος ιός Η1Ν1 που βρίσκεται σε γενική έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί και σε ολόκληρη τη χώρα! Ήδη, με βάση σχετικά ενημερωτικά σημειώματα διευθυντών σχολικών μονάδων προς τους γονείς, έχουν διαπιστωθεί κρούσματα της επικίνδυνης παραλλαγής της γρίπης σε δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου. Την ίδια ώρα απευθύνονται επείγουσες προειδοποιήσεις στους γονείς να κρατούν στο σπίτι για πολλές μέρες τα παιδιά τους, εφόσον εκδηλώσουν συμπτώματα συναχιού, γρίπης και κυρίως πυρετού!

Το τελευταίο διάστημα διευθυντές, εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς εδώ στην Κρήτη βρίσκονται ομαδικά επί ποδός λόγω του H1N1. Έχει διαπιστωθεί μια έξαρση περιστατικών γρίπης και συναχιού και συνάμα μια "επιδημία" απουσιών μαθητών. Έχουν διαπιστωθεί, μάλιστα, διαδοχικά κρούσματα του ιού της νέας γρίπης σε δημοτικά σχολεία, γεγονός που υπό διακριτικούς βεβαίως τόνους, ώστε να μην προκληθεί πανικός, έχει σημάνει έναν γενικό συναγερμό. Χαρακτηριστικές είναι οι συστάσεις που αποστέλλονται από διευθυντές σχολείων στους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους, εφόσον εκδηλώσουν οποιαδήποτε συμπτώματα κρυώματος και πυρετού, σε σπιτική "καραντίνα" τουλάχιστον για μία εβδομάδα!

Οι οδηγίες-συστάσεις των διευθυντών δημοτικών σχολείων αποτυπώνουν ένα κλίμα ανησυχίας και κινητικότητας. Μια προσπάθεια πρόληψης, ώστε η έξαρση της επικίνδυνης, θανατηφόρου γρίπης, που στην έντονη επανεμφάνισή της στην Κρήτη έχει συνοδευτεί δυστυχώς και από ανθρώπινες απώλειες, να μην πάρει διαστάσεις στα σχολεία του νησιού.

Ανήσυχοι δεν είναι μόνο οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί. Την ανησυχία και τον "πονοκέφαλο" του υπουργείου Παιδείας για την έξαρση του H1N1 στα σχολεία αποτυπώνει ανάγλυφα η κίνηση του υπουργείου να στείλει προ ημερών επείγουσα εγκύκλιο στα σχολεία για τη λήψη συγκεκριμένων προληπτικών μέτρων.

Βεβαίως τη στιγμή αυτή, όπως επισημαίνουν στη "Ν.Κ." οι τοπικοί εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών φορέων, δε συντρέχουν λόγοι πανικού ή τρομάρας σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Υπάρχει μια εύλογη ανησυχία, ένας εύλογος αναβρασμός, με σκοπό να προληφθούν άσχημες ή επικίνδυνες καταστάσεις στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας.

Τα ενημερωτικά σημειώματα

Τη γενική επιφυλακή και ανησυχία σκιαγραφούν τα σχετικά ενημερωτικά σημειώματα, που με βάση μαρτυρίες και στοιχεία γονιών έχουν ήδη μοιραστεί από τους διευθυντές ορισμένων σχολείων.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που πήραμε στα χέρια μας, εδώ στην εφημερίδα, από γονέα μαθητή δημοτικού σχολείου του Ηρακλείου:

«Αγαπητοί γονείς, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες έχουν διαγνωστεί κρούσματα του ιού H1N1 στο σχολείο μας. Για να διαφυλάξουμε την υγεία των υπόλοιπων παιδιών και εκπαιδευτικών του σχολείου, παρακαλείστε όσων τα παιδιά είναι κρυωμένα, εμπύρετα ή με βήχα (έντονο) να παραμένουν στο σπίτι για μια εβδομάδα μέχρι να αποθεραπευτούν. Προσοχή, ένα 24ωρο απύρετο δε σημαίνει ότι το παιδί είναι καλά και μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο! Παραμένουμε στο σπίτι μέχρι την πλήρη ίαση».

Ανάλογα σημειώματα, με βάση πληροφορίες και μαρτυρίες από γονείς, έχουν μοιραστεί και σε άλλα δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου. Είναι προφανές πως υπάρχει μια γενική κινητικότητα από πλευράς των ανησυχούντων διευθυντών των σχολείων που δε θα ήθελαν επουδενί να δουν τη νέα γρίπη να εξαπλώνεται ξαφνικά στο σχολείο τους...

«Υπάρχει έξαρση και ομαδικές απουσίες»

Κληθείς να σχολιάσει τις τρέχουσες εξελίξεις στα σχολεία και τις σχετικές πληροφορίες που έχουν φτάσει σε μας από γονείς, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου "Δομήνικος Θεοτοκόπουλος", Γιώργος Μακράκης, επιβεβαίωσε την εικόνα αυτή, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πράγματι, το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξητικές τάσεις κρουσμάτων ιώσεων στα σχολεία. Όχι βεβαίως απαραίτητα του συγκεκριμένου, επικίνδυνου ιού H1N1. Από σχετική ενημέρωση που έχουμε από συναδέλφους, σε πολλά σχολεία ανά το νομό, και σε διάφορες τάξεις λείπουν καθημερινά αρκετά παιδιά. Συνήθως, όταν σε μια τάξη αρρωστήσουν 1-2 παιδιά, μετά έχουμε έναν πολλαπλασιασμό. Αρρωσταίνουν και απουσιάζουν 4, 5 και 6 παιδιά της τάξης.

Πέρα από τα ίδια τα παιδιά, την περίοδο αυτή έχουμε απουσίες άνω του κανονικού, του συνηθισμένου, και από πλευράς εκπαιδευτικών.

Η εικόνα αυτή απαντάται γενικώς στο νομό Ηρακλείου. Όχι μόνο εντός της πόλης αλλά και σε σχολεία της ενδοχώρας. Σε ό,τι αφορά την παραμονή των παιδιών στο σπίτι για μία εβδομάδα, αν έχουν σταλεί όντως τέτοια ενημερωτικά σημειώματα διευθυντών προς γονείς, είναι μια σύσταση-παραίνεση σε λογική κατεύθυνση. Διότι όλοι από την πείρα μας γνωρίζουμε πως, αν σε ένα σχολείο προκύψουν πολλαπλασιαστικά περιστατικά ιώσεων, τότε το σχολείο ταλαιπωρείται για μεγάλο διάστημα».

Η έξαρση των περιστατικών ιώσεων και απουσιών δεν περιορίζεται βεβαίως μονάχα εδώ στην Κρήτη. Είναι πανελλαδικό το φαινόμενο την περίοδο αυτή, όπως μαρτυρά άλλωστε και η σχετική έκτακτη εγκύκλιος που στάλθηκε πριν μερικές ημέρες από το υπουργείο Παιδείας προς όλα τα σχολεία.

Όπως σχολίασε ο κ. Μακράκης, «είναι προφανές πως για να φτάσει στο σημείο να στείλει το υπουργείο εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία είναι ενήμερο για την έξαρση του φαινομένου των απουσιών μαθητών και επιχειρεί να κινητοποιήσει διευθυντές και εκπαιδευτικό προσωπικό ώστε να περιοριστούν οι διαστάσεις του φαινομένου».

Η έκτακτη εγκύκλιος

Στην εγκύκλιο του υπουργείου συστήνεται τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης να μένουν σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη τήρησης των κανόνων ατομικής υγιεινής, όπως: α) αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης, β) αποφυγή κοινής χρήσης μολυβιών, στυλό, μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων, γ) σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, δ) το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων, ε) απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα, και στ) τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Το σημείωμα που δόθηκε σε μαθητές δημοτικού σχολείου του Ηρακλείου.

«Εγρήγορση αλλά όχι πανικός»

Για αυξημένη εγρήγορση και όχι κλίμα έντονης ανησυχίας ή πανικού στα σχολεία του Ηρακλείου έκανε λόγο στη "Ν.Κ." ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ηρακλείου Δημήτρης Αποστολάκης.

«Υπάρχουν αυξημένα περιστατικά ιώσεων, κρυώματος στα σχολεία. Είναι όμως κάτι που το έχουμε ξαναδεί τέτοια περίοδο, ιδίως το Φεβρουάριο. Είμαστε και πρέπει να είμαστε σε μια εγρήγορση, σε μια επιφυλακή. Αν διαπιστωθούν κρούσματα παιδιών θα πρέπει να απομονωθούν σε κάποιο χώρο του σχολείου, να τα παραλάβουν οι γονείς τους. Και μετά με κάποιο τρόπο να μείνουν για μερικές ημέρες στο σπίτι. Είναι, θεωρώ, το λογικό αυτό. Όταν ένα παιδί παρουσιάσει πυρετό, το εύλογο είναι ο γονιός, κι από μόνος του, να το κρατήσει μερικές μέρες μέσα στο σπίτι. Και όχι να το στείλει στο σχολείο», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης και πρόσθεσε: «Ενδεχομένως να έχουν υπάρξει περιπτώσεις H1N1 σε κάποια σχολεία και να έχουν αναγκαστεί οι διευθυντές να στείλουν ενημερωτικά σημειώματα. Βεβαίως το να μιλάμε 100% για διαπιστωμένο κρούσμα H1N1 προϋποθέτει να έχουν γίνει ειδικές εξετάσεις σε σχετικό δείγμα και να έχουν βγει αποτελέσματα. Το πιθανότερο, κατά την εκτίμησή μου, είναι για τα διαπιστωμένα όπως αναφέρονται κρούσματα να είναι ιατρικές εκτιμήσεις των γιατρών που έχουν εξετάσει τα παιδιά σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτό συνήθως συμβαίνει.

Είμαστε σε επιφυλακή, αλλά δε συντρέχουν αυτή τη στιγμή λόγοι για να υπάρξει έτσι γενική ανησυχία και πανικός. Προσωπικά για δύο σχολεία είχα έτσι επείγουσα ενημέρωση για ομαδικές απουσίες παιδιών. Πιστεύω πως με ψυχραιμία και καλή συνεργασία υπηρεσιών, εκπαιδευτικών και γονέων δε θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα»...

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια