Κρήτη

Ίχνος του χρόνου: Ντοκιμαντέρ για τον αρχαιολόγο Γ.Σακελλαράκη

Ταινία-ντοκιμαντέρ για τον σπουδαίο αρχαιολόγο Γιάννη Σακελλαράκη, ο οποίος ανακάλυψε την αρχαία Ζώμινθο σε υψόμετρο 1187 μέτρων στο Ψηλορείτη, ετοιμάζεται από τη σκηνοθέτη Διονυσία Κοπανά. Ένας από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες, ο Κωνσταντίνος Βήτα, θα γράψει τη μουσική για την ταινία ενώ τη φωνή του θα δανείσει ο ηθοποιός Γιάννης Φέρτης.

Η ταινία με μια βαθιά, διεισδυτική ματιά, επιχειρεί να παρουσιάσει την προσωπικότητα του Γιάννη Σακελλαράκη, προσθέτοντας όμως και τη διάσταση του σπουδαίου διανοητή και δάσκαλου, του «ανασκαφέα ψυχών» που επηρέασε καταλυτικά όλους όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν δίπλα του.

«Ένδον σκάπτε», συνήθιζε να λέει, και όπως έσκαβε ευλαβικά και επίμονα, το χώμα για να ανακαλύψει το κρυμμένο παρελθόν, το ανθρώπινο ίχνος, έτσι έκανε και με την ίδια τη ζωή και την ουσία των πραγμάτων.

Εν τω μεταξύ, "Το ίχνος του χρόνου" τιτλοφορείται το νέο τραγούδι του Λουδοβίκου των Ανωγείων για τον Γιάννη Σακελλαράκη.  Το βίντεο έχει εμπλουτιστεί με υλικό από το ντοκιμαντέρ της Διονυσίας Κοπανά, τα γυρίσματα του οποίου έχουν ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο στάδιο της τεχνικής επεξεργασίας.

Ποιος ήταν ο σπουδαίος αρχαιολόγος

Ο Γιάννης Σακελλαράκης ήταν αρχαιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης και μέλος της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας από το 1963. Διακρίθηκε για τις αρχαιολογικές του ανασκαφές και ανακαλύψεις στην Κρήτη.

Ανάσκαψε τις Αρχάνες, μαζί με τη σύζυγο του Έφη Σακελλαράκη. Εκεί, σε ένα «βύθισμα» ανακάλυψε ένα μικρό θαλαμωτό τάφο που ωστόσο δεν διέθετε ευρήματα. Έτσι ξεκίνησε την αναζήτηση του Ανακτόρου των Αρχανών και το κατάφερε. Στη συνέχεια ανακάλυψε το αρχαίο νεκροταφείο στο Φουρνί και τον ναό στα Ανεμόσπηλια. Στις 29 Αυγούστου 1984 ανακάλυψε στο Ιδαίον Άντρο της Κρήτης, σειρά σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων της Μινωικής περιόδου, τα οποία μάλλον είχε κρύψει παλαιότερα εκεί κάποιος κάτοικος των Ανωγείων. Τελευταία ανέσκαψε στα Κύθηρα και ανακάλυψε την Ζώμινθο.

Το 1961 γνωρίστηκε με τη μέλλουσα σύζυγό του, Έφη Σαπουνά, στο Μουσείο Ναυπλίου, στις 29 Αυγούστου 1963 παντρεύτηκαν στο Μετόχι του Πανάγιου Τάφου, στην Πλάκα, με κουμπάρα τη Μαρίνα Καραγάτση και καλεσμένους τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Μάνο Χατζιδάκι. Τον μήνα του μέλιτος τον έκαναν στην ανασκαφή στην ορεινή εγκατάσταση στη Ζώμινθο. Με μεταπτυχιακά από τη Χαϊδελβέργη και το Αμβούργο, ο Γιάννης Σακελλαράκης έγινε νέος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την ανασκαφή στις Αρχάνες, ξένοι αρχαιολόγοι και γνωστοί δημοσιογράφοι, όπως ο Joseph Allsop του «New Υorker» ήρθαν να τον δουν να δουλεύει επί τόπου.

Δημοσίευσε πολλά βιβλία και άρθρα, κυρίως για τους πρώιμους πολιτισμούς του Αιγαίου. Το National Geographic έστειλε συνεργείο, έβγαλε τεύχη για τις «ανθρωποθυσίες» στις Αρχάνες. Αλλά πέρα και πάνω από τη φήμη, ο Σακελλαράκης συνέχιζε να δουλεύει στην ανασκαφή και στα βιβλία του, πάντα μαζί με την Έφη. Τον Ιανουάριο του 2004 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το χρυσό σταυρό του Τάγματος της Τιμής και από το Πανεπιστήμιο Κρήτης με το χρυσό μετάλλιο. Πέθανε στις 28 Οκτωβρίου του 2010. Ζήτησε τα οστά του να ταφούν στην κρητική Ζώμινθο την οποία και ανακάλυψε.

Σχόλια