Κρήτη

''Απάτη'' ο διάλογος εκτιμούν οι αγρότες

Οργή των αγροτών που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι ετοιμάζει διάλογο απάτη μία ανάσα πριν τη συνάντηση τους με τον πρωθυπουργό.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει γράψει ''στα παλιά της τα παπούτσια'' το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών που αποφασίστηκε στις 7 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, διαμηνύει ότι η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει.

Η ανακοίνωση κάνει αναφορά σε ''πρόθυμους'' και ''λαγούς'' που συνωστίζονται στους ''διαδρόμους του Μαξίμου'' για διαλόγους-απάτη, ότι οι ''παραχωρήσεις'' της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες, που τα συμφέροντα τους μαζί με την κυβέρνηση εξυπηρετούν. ''Τέτοιες ''συμφωνίες'' σας τις χαρίζουμε'', υπογραμμίζει.

Τα μπλόκα στους δρόμους της χώρας ενισχύονται , ενώ σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της ΟΑΑΣΝΗ στο Ηράκλειο πραγματοποιείται η Παγκρήτια συνάντηση των εκπροσώπων όλων των συντονιστικών, προκειμένου να αποφασίσουν τη  στάση θα τηρήσουν.

Σκληρότερη η στάση των αγροτών στα Τέμπη.

Οι αγρότες στο μπλόκο της Νίκαιας λένε ''όχι'' στον διάλογο θέτοντας ως ''προαπαιτούμενο'' την ικανοποίηση του πλαισίου των πέντε βασικών προτάσεων.

Στο νότιο Έβρο, οι αγρότες αποφάσισαν να προχωρήσουν στον επ' αόριστον αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων.

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, στο τελωνείου του Προμαχώνα, όπου έχουν προχωρήσει σε ''αντίποινα'' οι οδηγοί φορτηγών από την πλευρά της Βουλγαρίας.

Η ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων αναφέρει:

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ «ΝΕΕΣ» ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Το τελευταίο διάστημα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα «σενάρια» συμφωνά με τα οποία

1. Η μεταβατικότητα της πλήρους εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού (20% για την κύρια σύνταξη), αντί να γίνει το 2019, θα ολοκληρωθεί το 2020, ενώ παραμένει η ίδια μεταβατικότητα ως προς το χρόνο, για την επιβολή του 7,45% εισφορά για την υγεία.

2. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, (δηλαδή τις διαρροές της κυβέρνησης), δημιουργούνται τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για την κύρια σύνταξη, στο 12%, 14% ή 20% του «καθαρού φορολογητέου εισοδήματος» από την αγροτική δραστηριότητα. Έτσι όσοι διαλέξουν να πληρώνουν εισφορά στο 12% του εισοδήματός, θα δικαιούνται τα 12/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 230 ευρώ, ενώ θα έχουν αντίστοιχη μείωση και στο ανταποδοτικό τμήμα. Όσοι πληρώνουν εισφορές στο 14% του εισοδήματός τους, θα παίρνουν 14/20 της Εθνικής Σύνταξης, δηλαδή 268 ευρώ συν το ανταποδοτικό κομμάτι από τις εισφορές τους. Η υλοποίηση αυτής της πρότασης θα γίνει σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, από το 2017.

Άλλωστε κυβερνητική επιδίωξη είναι η απαλλαγή του προϋπολογισμού από την χρηματοδότηση των συντάξεων που αποτελεί υποχρέωση του 3ου μνημονίου που ψήφισαν οι 222 βουλευτές των κομμάτων του Ευρωμονόδρομου.

3. Βασικό ρολό για όποια «ευνοϊκότερη» ρύθμιση θα έχει ο ορισμός «κατά κύριο επάγγελμα αγρότης»

4. Ο ΟΓΑ διατηρεί την αυτονομία του ως ασφαλιστικός φορέας, για ένα μεταβατικό διάστημα που θα είναι όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). μέχρι την κατάργησή του. Όμως αυτόνομος ή όχι ο ΟΓΑ, η αύξηση των εισφορών και η μείωση των συντάξεων είναι δεδομένη.

5. Θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών (παλιών και νέων) με τις επιδοτήσεις. Δηλαδή θα κρατούνται οι ασφαλιστικές οφειλές και θα παίρνουμε το υπόλοιπο από τις ενισχύσεις όπως πρότεινε και ο νέος αρχηγός της ΝΔ Κ Μητσοτάκης.

Οι «προτάσεις» αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει γράψει «στα παλιά της τα παπούτσια» το πλαίσιο αιτημάτων των μικρομεσαίων αγροτών που αποφασίσαμε στις

7 Φλεβάρη στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων στη Νίκαια και αποτέλεσε κοινό αίτημα με όλους τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρωματά στη μεγαλειώδη συγκέντρωση της Αθήνας .

Δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς στην κυβέρνηση, κάθε είδους συνεταίρους της και γνωστά «παπαγαλάκια» ότι η κυβερνητική προσπάθεια δημιουργίας συγχύσεων και αποπροσανατολισμού της ξεσηκωμένης μικρομεσαίας αγροτιάς δεν θα πιάσει .

Ενημερώνουμε τους «πρόθυμους», «λαγούς» κλπ, που συνωστίζονται στους «διαδρόμους του Μαξίμου» για διαλόγους απατή, ότι οι «παραχωρήσεις» της κυβέρνησης οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την φτώχεια τους μικρομεσαίους αγρότες και ευνοούν τους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες που τα συμφέροντα τους μαζί με την κυβέρνηση εξυπηρετούν.

Τέτοιες «συμφωνίες» σας τις χαρίζουμε.

Τα μπλόκα των μικρομεσαίων αγροτών, του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Σχόλια