default-image

Αγαπούν Κρήτη οι Έλληνες,1 στους 5 προτιμά το νησί

Κρήτη
Αγαπούν Κρήτη οι Έλληνες,1 στους 5 προτιμά το νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιαίτερα ελκυστικός τουριστικός προορισμός αναδεικνύεται η Κρήτη, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), η οποία καταδεικνύει ότι οι τουρίστες ξοδεύουν τα λιγότερα στην περιφέρεια Αττικής, ενώ στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων καταγράφονται οι περισσότερες διανυκτερεύσεις.

Με βάση τα στοιχεία από το 2014, η εικόνα δεν άλλαξε και πολύ το 2015, χρονιά που για μια ακόμα φορά τα Χανιά αναδείχθηκαν ως ο πιο δημοφιλής ελληνικός προορισμός για τους Έλληνες τουρίστες.

Οι περιοχές της Κρήτης που προσελκύουν τους Έλληνες

1. Πόλη Χανίων

2. Πλατανιάς

3. Πόλη Ρεθύμνου

4. Μπαλί

5. Αγία Πελαγία

6. Άγιος Νικόλαος

7. Αγία Γαλήνη

9. Πλακιάς

10. Πόλη Σητείας (Κουρεμένος - Χιόνα)

11. Ιεράπετρα (Μακρύ Γιαλός)

 Αυτό που παρατηρήθηκε το 2015 είναι ότι οι Έλληνες που διαχρονικά πήγαιναν διακοπές πήγαν και το περασμένο καλοκαίρι, μειώνοντας όμως αισθητά τις διανυκτερεύσεις. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα ότι μέχρι και το 2013 οι Έλληνες έκαναν διακοπές τουλάχιστον 15 μέρες, όμως πέρυσι αυτοί που κατάφεραν να πάνε περιορίστηκαν τουλάχιστον στις πέντε μέρες διακοπών.

Τα στοιχεία του ΙΤΕΠ

Ειδικότερα, το 20,1% του τουρισμού της Ελλάδας συγκεντρώνει η Κρήτη, καθώς το 2014 αφίχθησαν συνολικά 3.606.442 τουρίστες, ενώ το 2016 αναμένεται νέα άνοδος. Μάλιστα, σταθερά το αεροδρόμιο του Ηρακλείου είναι εδώ και μια τουλάχιστον δεκαετία το πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ αεροδρόμιο της χώρας και το σταθερά δεύτερο στη γενική κίνηση, αφήνοντας αρκετά πίσω τα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου. Όπως προκύπτει από την έρευνα, στην περιφέρεια της Αττικής κάθε τουρίστας δαπανά κατά μέσο όρο 519,8 ευρώ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ποσό το οποίο είναι κατά 20,43% μικρότερο από το μέσο όρο της δαπάνης ενός τουρίστα που επισκέπτεται τη χώρα. Στην περιφέρεια των Ιονίων Νήσων κάθε επισκέπτης διανυκτερεύει κατά μέσο όρο για 9,6 ημέρες, ποσοστό που είναι κατά 6,91% μεγαλύτερο από το μέσο όρο των διανυκτερεύσεων ενός τουρίστα στη χώρα. Στην Κρήτη, για φέτος η επάνοδος των Ρώσων αναμένεται να αυξήσει τους τζίρους στα τουριστικά καταστήματα, μιας και διαχρονικά οι σκληροτράχηλοι Ρώσοι στις διακοπές τους λατρεύουν την καλοπέραση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η δυναμική των αεροδρομίων

1. Αεροδρόμιο Αθήνας

2. Αεροδρόμιο Ηρακλείου (πρώτο σε πτήσεις τσάρτερ)

3. Αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης

4. Αεροδρόμιο Ρόδου

5. Αεροδρόμιο Κω

6. Αεροδρόμιο Κέρκυρας

7. Αεροδρόμιο Χανίων

8. Αεροδρόμιο Σαντορίνης

9. Αεροδρόμιο Μυκόνου

10. Αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Συρρίκνωση ντόπιων

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε αντίθεση με τον εισερχόμενο τουρισμό στην Ελλάδα, ο εσωτερικός τουρισμός συνεχίζει να συρρικνώνεται με δυσμενείς συνέπειες στις επιδόσεις των ξενοδοχείων, που βασίζονται, κατά κύριο λόγο, σε Έλληνες πελάτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διανυκτερεύσεις των Ελλήνων στα ξενοδοχεία μειώθηκαν κατά 18,6% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 74% των Ελλήνων δεν πήγε διακοπές το 2013 και τα ποσοστά αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο κατά τα έτη 2014 και 2015. Τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονη, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό. Η εποχικότητα του εγχώριου τουρισμού είναι αισθητά μικρότερη από την εποχικότητα του εισερχόμενου και του συνολικού τουρισμού, όμως το μέγεθος επιβαρύνεται σημαντικά τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ο "χάρτης" των Ελλήνων τουριστών στην Κρήτη

Τα Χανιά είναι η πόλη που δέχεται τουλάχιστον το 50% των Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται την Κρήτη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια το Ρέθυμνο φιγουράρει πλέον ως ένας δυνατός αντίπαλος των Χανίων. Μάλιστα, όταν οι Έλληνες τουρίστες επιλέγουν συνδυαστικές διανυκτερεύσεις, συνήθως συνδυάζουν διαμονή σε Χανιά και Ρέθυμνο. Όσον αφορά στο Ηράκλειο, ως μεγαλούπολη μάλλον δεν εμπνέει τους Έλληνες για διακοπές, έχοντας όμως τον πρώτο λόγο στις ημερήσιες επισκέψεις Ελλήνων τουριστών που έρχονται για εκδρομή στο Μεγάλο Κάστρο. Δυναμική ωστόσο τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει και ο Άγιος Νικόλαος, με την Ελούντα να προσελκύει κυρίως εύπορους Έλληνες τουρίστες, σε πολύ όμως χαμηλό ποσοστό.

Ρεπορτάζ:Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News