default-image

Με λασποβροχή και "30άρια" αντιμέτωπη η Κρήτη

Κρήτη
Με λασποβροχή και "30άρια" αντιμέτωπη η Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κι αν το ημερολόγιο δείχνει 16 Φεβρουαρίου; Τι κι αν μέχρι τον ερχομό του καλοκαιριού έχουμε ακόμη να διανύσουμε περισσότερες από 100 ημέρες; Ο καιρός δείχνει να μη νοιάζεται για όλα αυτά και να έχει "τρελαθεί", καθώς μέχρι και το τέλος της εβδομάδας οι υψηλές θερμοκρασίες και οι νοτιάδες που θα επικρατούν στο νησί θα συνθέτουν ένα σκηνικό που θα θυμίζει Ιούνιο...

Όπως ανέφερε στο προσωπικό του blog ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μιχάλης Δρετάκης, μέχρι και μεθαύριο Πέμπτη η Κρήτη αναμένεται να ζήσει τον πιο θερμό Φεβρουάριο που θα μπορούσε να φανταστεί ποτέ κανείς... "Οι καταβάτες νοτιάδες θα ανεβάσουν τη θερμοκρασία σε όλη τη βόρεια Κρήτη πολύ ψηλά", γράφει ο κ. Δρετάκης, ο οποίος κάνει λόγο για πάνω από 24 βαθμούς Κελσίου. Την ίδια ώρα, τοπικά το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει σε ακόμη πιο ακραίες για την εποχή τιμές, με τη θερμοκρασία να αγγίζει σχεδόν τους 30 βαθμούς Κελσίου!

Στα νότια της Κρήτης τα πράγματα θα είναι κάπως διαφορετικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι καιρικές συνθήκες δε θα είναι καλές για τους κολυμβητές και στις νότιες παραλίες του νησιού μας... «Η νότια ακτή θα έχει πολύ πιο δροσερές συνθήκες, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να βρίσκονται κοντά στους 22 βαθμούς Κελσίου», λέει ο κ. Δρετάκης, ο οποίος συμπληρώνει ότι οι πιο υψηλές τιμές στη θερμοκρασία, ίσως, παρατηρηθούν αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη.

"Εξάλλου, όλες τις προσεχείς ημέρες, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα παραμείνουν πολύ υψηλά, ενώ μάλιστα εκεί που θα φυσάει ο καταβάτης νοτιάς όλο το 24ωρο η θερμοκρασία ενδέχεται να μην πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς", σημειώνει ο γνωστός ερευνητής, ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι σε άλλες περιοχές της Κρήτης "κυρίως νότια και εσωτερικά, όπου δεν πιάνει άνεμος, οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα είναι κάτω από 15 βαθμούς".

Λασποβροχή και νοτιάδες

Όσον αφορά στους ανέμους, ο Μιχάλης Δρετάκης αναφέρει ότι οι νοτιάδες «θα ποικίλλουν σε διάρκεια και ένταση μέχρι την Πέμπτη, ενώ τοπικά η έντασή τους θα κυμαίνεται στα 6 με 7 μποφόρ», τονίζοντας ότι θα υπάρξει πολύ σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική. Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ. Δρετάκης, μεθαύριο Πέμπτη, αλλά και την Παρασκευή, είναι πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε λασποβροχή στην Κρήτη.

Αλλεργίες και ανομβρία

Μπορεί οι καλοκαιρινές συνθήκες μέσα στο καταχείμωνο να αποτελούν ευχάριστη είδηση για τους περισσότερους από εμάς, ωστόσο υπάρχουν - τουλάχιστον - δύο κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίοι δε θέλουν ούτε να τις ακούσουν: Ο λόγος αφενός για τους αλλεργικούς, οι οποίοι τις ημέρες που κυριαρχούν οι νοτιάδες υποφέρουν και αφετέρου για τους αγρότες...

Η παρατεταμένη ανομβρία που επικρατεί στο νησί μας αποτελεί τεράστιο ανασταλτικό παράγοντα για τη γεωργική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο γεωπόνος-τεχνολόγος τροφίμων Γιώργος Ανδρουλάκης, «οι καλλιέργειες ταλαιπωρούνται καθώς δε λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα νερού. Το καλοκαίρι θα ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας δε θα είναι αρκετός για να αντέξουν τα φυτά τις υψηλές θερμοκρασίες».

Το πρόβλημα για τους αγρότες είναι τεράστιο, όπως μας λέει ο Ηρακλειώτης γεωπόνος. «Για παράδειγμα το λίπασμα το οποίο ρίχνουν οι αγρότες στις ελιές δεν μπορεί να απορροφηθεί εάν δεν βρέξει», τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος κάνει λόγο για μεγάλη οικονομική ζημιά των αγροτών, καθώς «αυτοί που έχουν επενδύσει αγοράζοντας λίπασμα για τις καλλιέργειές τους θα βγουν χαμένοι: Είτε το λίπασμα - και κατ' επέκταση τα χρήματά τους - θα έχουν πάει τσάμπα, είτε θα ξοδευτούν περισσότερο για να εξασφαλίσουν περισσότερο νερό για πότισμα...». «Υπάρχουν καλλιέργειες, όπως είναι για παράδειγμα τα αμπέλια, η ανθοφορία των οποίων ξεκινά νωρίτερα, λόγω των αλλαγών των κλιματολογικών συνθηκών. Προκύπτει λοιπόν τεράστια αλλαγή του βιολογικού κύκλου κάποιων καλλιεργειών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω στην καλλιεργητική περίοδο, βλάπτοντας τόσο τα φυτά, όσο φυσικά και τους ίδιους τους αγρότες», ανέφερε με νόημα ο κ. Ανδρουλάκης.

Ρεπορτάζ:Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News