default-image

14 χρόνια κυνηγούν το θησαυρό!

Κρήτη
14 χρόνια κυνηγούν το θησαυρό!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 6 Μαρτίου 2016, στις 10 το πρωί, περισσότεροι από 7.000 "κυνηγοί" θα πάρουν μέρος στο 14ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού στο Ηράκλειο... Ω, ναι! Πέρασαν τα χρόνια... φτάσαμε στο 14ο. Κι ας μοιάζει σαν να 'ταν χτες που μια ομάδα, οι "Εκείνοι οι Άλλοι", ξεκίναγε με πάθος και προσδοκία ένα παιχνίδι για την πόλη, που έμελλε να γίνει θεσμός.

Πώς ξεκίνησε όμως το Κυνήγι; Ποιος ήταν ο πρώτος που είχε την ιδέα να φτιάξει ένα τόσο διδακτικό ταξίδι στο χρόνο και το χώρο;

Σωκράτη, εσύ σούπερ σταρ!

Η ιστορία του κυνηγιού πάει πίσω, πολύ πίσω. Ήταν οι πρόγονοί μας και πάλι, οι αρχαίοι Έλληνες, που το "σκαρφίστηκαν" και συγκεκριμένα ήταν ο Δημήτριος Πολιορκητής, διάδοχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ηγεμόνας της Ελλάδος από το 303 έως το 288 π.Χ.

Λάτρης του μεγάλου Σοφού, του Σωκράτη δηλαδή, αποφάσισε το 299 π.Χ., στην επέτειο των εκατό χρόνων από το θάνατό του, να διοργανώσει ένα παιχνίδι βασισμένο στη "σωκρατική" λογική.

Μ' αυτόν τον τρόπο αφενός θα τιμούσε το φωτισμένο αυτόν Αθηναίο φιλόσοφο και αφετέρου θα υπενθύμιζε στους πολίτες της Αθήνας το άξιο τέκνο της πατρίδας τους.

Έτσι, πιστός στη "σωκρατική" παράδοση της αναζήτησης της γνώσης, "φτιάχνει" ένα παιχνίδι ανταγωνισμού μεταξύ των δύο φιλοσοφικών Σχολών της Αθήνας: της πλατωνικής Ακαδημίας και του αριστοτελικού Λυκείου.

Στόχος του ήταν, ακολουθώντας οι μαθητές λέξεις- "κλειδιά", να φτάσουν τελικά το "θησαυρό".

Το κυνήγι σήμερα...

Αυτό ακριβώς κάνουν και σήμερα οι διοργανωτές του εκάστοτε κυνηγιού! Ακολουθώντας τη μαιευτική μέθοδο, τη μέθοδο που καθιέρωσε ο μεγάλος Σοφός, χρησιμοποιώντας ενίοτε, όπως ο Σωκράτης, την "ειρωνεία" στους γρίφους, οδηγούν τους κυνηγούς, προσποιούμενοι οι ίδιοι άγνοια, στην ανακάλυψη της "αλήθειας"!

Στο Ηράκλειο, το 1ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού διοργανώθηκε το 2003. Ο Δήμος Ηρακλείου αγκάλιασε αμέσως αυτήν την προσπάθεια και την έθεσε υπό την αιγίδα του. Η "Εκείνοι οι Άλλοι" ήταν, όπως είναι φυσικό, η διοργανώτρια ομάδα, και μάλιστα κράτησαν τη διοργάνωση ως το 2006.

Το 2007 τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αλλαγές με κύριο γνώμονα την εξέλιξη, την ανανέωση, καθώς και την εξασφάλιση της επιτυχίας και της συνέχειας του παιχνιδιού.

Βασικότερη αλλαγή ήταν η ανάθεση της διοργάνωσης του παιχνιδιού στη νικήτρια ομάδα της προηγούμενης χρονιάς.

Έτσι, το Φεβρουάριο του 2007 τη σκυτάλη της διοργάνωσης πήρε η ομάδα "Eurogeka" που είχαν νικήσει στο 4ο Κυνήγι. Άξιοι νικητές μετά από αγωνιώδη αναζήτηση αρκετών ωρών αναδείχτηκαν οι "Αργοπόροι", που ανέλαβαν τη διοργάνωση του 6ου Κυνηγιού του Κρυμμένου Θησαυρού.

Οι αμέσως επόμενοι νικητές ήταν οι "Μαγκάλιβερ" κι ακολούθησαν οι "Εμείς κι Εμείς".

Το 8ο Κυνήγι κέρδισαν οι "Χοιροκίνητοι" και ανέλαβαν τη διοργάνωση του 9ου Κυνηγιού του Κρυμμένου Θησαυρού. Αυτή είναι η ομάδα που θεωρείται "βασιλιάς" στη διοργάνωση, καθώς έχει μέχρι στιγμής κερδίσει τρεις φορές! Εκτός από το 8ο, κέρδισαν το 10ο και το 12ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού. Ανάμεσα στις νίκες των "Χοιροκίνητων", τη χαρά γεύτηκαν οι ομάδες "Λούφα και Παραλλαγή" και "Άστεγοι Λύται", που κέρδισαν το 9ο και το 11ο αντίστοιχα!

Οι "Χοιροκίνητοι" διοργάνωσαν, όπως είπαμε, το 13ο Κυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού, την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Μετά από σχεδόν 8 ώρες αγωνίας, έξαψης, πάθους και με την αδρεναλίνη στα ύψη, οι "Καστρινοί πειρατές" λύνουν τον τελευταίο γρίφο και φτάνουν στο θησαυρό, αναλαμβάνοντας παράλληλα τη διοργάνωση του 14ου Κυνηγιού, αλλά και του 7ου παιδικού κυνηγιού που αποτελεί... τη δεξαμενή για τους μεγάλους κυνηγούς του αύριο!

Πριν τη μεγάλη στιγμή, οι κυνηγοί "ζεστάθηκαν" (λέμε τώρα) με το διαδικτυακό κυνήγι, που οι "Καστρινοί"... υιοθέτησαν από τους "Χοιροκίνητους". Περίπου 60 ομάδες συμμετείχαν με πάνω από 1.000 άτομα να τρέχουν στους δρόμους (εδώ κολλάει το «λέμε τώρα»), πότε στο γήπεδο του ΟΦΗ (λανθασμένα), πότε στο Εθνικό Ωδείο, και πότε να προσπαθούν να συνδέσουν τα μακαρόνια με τον Ακάκιο και τον Κρητικό πόλεμο.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε... Ομάδες, ετοιμαστείτε! Ξεσκονίστε τις γνώσεις σας για την ιστορία της πόλης μας. Κατανείμετε αρμοδιότητες. Στήστε το στρατηγείο σας. Οπλιστείτε με πάθος. Κυρίως όμως... Αφεθείτε για να απολαύσετε το παιχνίδι! Καλή επιτυχία!

Ρεπορτάζ:Μαίρη Καριωτάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News