default-image

Επιστρέφουν οι αγρότες της Κρήτης - μεγαλειώδης συγκέντρωση

Κρήτη
Επιστρέφουν οι αγρότες της Κρήτης - μεγαλειώδης συγκέντρωση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλειώδης ήταν η συγκέντρωση στο Σύνταγμα όπου έφτασαν λίγο πριν τις 18.00 οι αγρότες της Κρήτης και ενώθηκαν με τους συνολικά 10.000 αγρότες, σε μια κινητοποίηση όπου κυριαρχούσαν και τα τρακτέρ. Μάλιστα το βράδυ άναψαν και τις πρώτες φωτιές. Οι αγρότες ήταν αποφασισμένοι για όλα, μέχρι που στις 19.40 ανακοινώθηκε ότι απελευθερώθηκαν οι 4 προσαχθέντες αγρότες . Η απόφαση οδήγησε σε εκτόνωση του φορτισμένου κλίματος και το βράδυ της Παρασκευής οι αγρότες επιβιβάστηκαν στο πλοίο με προορισμό την Κρήτη.

Οι αγρότες άναψαν φωτιές με κλαδιά

Οργή για την απουσία των βουλευτών

Αιχμηρός για την απουσία των βουλευτών εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρήτη tv o πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των αγροτών Πρίαμος Ιερωνυμάκης.  

«Ούτε ενας βουλευτής της Κρήτης κανενός κόμματος δεν βρέθηκε στο πλευρό μας» είπε με οργή  ενώ τόνισε ότι "πέρυσι και πρόπερσι οι κύριοι Μιχελογιαννάκης και Βαρδάκης ήταν μαζί μας ενώ τώρα εξαφανίστηκαν και μας κατηγορούν τα φερέφωνά τους" όπως σημείωσε.

Οι προσαγωγές αποτέλεσαν το "κόκκινο πανί"

Και οι αγρότες όλης της Ελλάδας είχαν ταχθεί στο πλευρό των τεσσάρων  αγροτών της Κρήτης οι οποίοι κρατούνταν για ώρες στην ΓΑΔΑ μετά και τα επεισόδια που προηγήθηκαν έξω από το Υπουργείο νωρίς το πρωί. Οι αγρότες  άλλων περιοχών της χώρας, σύμφωνα και με τον πρόεδρο του ΕΚΗ,Στέλιο Βοριά, στο ράδιο 9,84, διαμήνυαν σε κάθε τόνο ότι τα μπλόκα κλείνουν από τον Έβρο μέχρι την Πελοπόννησο προχωρώντας  σε αποκλεισμούς δρόμων  σε όλη την Ελλάδα εάν δεν αφήνονταν ελεύθεροι οι αγρότες. Η αστυνομία ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες ,είχε διαμηνύσει ότι οι αγρότες θα αφήνονταν ελεύθεροι μόνο όταν λήξει η κινητοποίηση.

Ωστόσο ο κ. Φραγκούλης, δικηγόρος που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να εκπροσωπήσει τους 4 αγρότες, σε δηλώσεις του υπογράμμισε το μεσημέρι  ότι δεν του είχε δοθεί  το δικαίωμα από την ΕΛ.ΑΣ να έρθει σε επαφή με τους κρατούντες .  

Μάλιστα τα δικαστικά έξοδα όπως ανακοινώθηκε θα καλυφθούν από το δικηγορικό σύλλογο Ηρακλείου.

Μάλιστα τότε ήταν που τα σχέδια των αγροτών άλλαξαν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ κ.Τζωρτζάκη διαμηνύοντας ότι δεν θα αναχωρούσαν εαν δεν αφήνονταν ελεύθεροι οι αγρότες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr υπάρχουν και 11 τραυματίες αστυνομικοί.

Αγωνία των Κρητικών για τους συναδέλφους τους που βρίσκονταν στη ΓΑΔΑ

Μετά την τρικυμία.. υπήρξε  σχετική  ηρεμία ενώ στη συνέχεια σημειώθηκε και πάλι ένταση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τους αγρότες της Κρήτης να παραμένουν και να περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα συμβεί με τους συναδέλφους τους που κρατούνταν στην ΓΑΔΑ.

Για ακραίες συμπεριφορές που προσθέτουν μαύρες σελίδες στην ιστορία του αγροτικού κόσμου της χώρας έκανε λόγο  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ,αναφερόμενος φυσικά στα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξη και χωρίς μέσα σε αυτό να βρίσκεται ο Υπουργός.

"Λυπάμαι για την στάση της κυβέρνησης και πως είδε τα επεισόδια έξω απο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, "δήλωσε πριν λίγο στο ραδδιο 9,84 ,ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ απο την Αθήνα όπου και βρίσκεται Μιχάλη Καμπιτάκης ,εκφράζοντας την δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι δεν  άφησαν τους αγρότες να δουν τον Υπουργό και να προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη ενώ δηλώσεις των Υπουργών δυναμιτίζουν το κλίμα."

Επίσης ο κ. Αποστόλου υπογράμμισε ότι "ο μόνος δρόμος που υπάρχει είναι ο δρόμος του διαλόγου και τον οποίο η κυβέρνηση έχει ανοίξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 1ος όροφος του υπουργείου υπέστη ζημιές και ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί εργαζομένων."

Απαράδεκτα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και την απαίτηση των αγροτών από την Κρήτη να προχωρήσουν σε κατάληψη, κάτι το οποίο δε μπορούσε να γίνει αποδεκτό."Η προσπάθειά μας είναι να διαφυλάξουμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαμαρτυρία και προσβλέπουμε σε μία ήρεμη διαμαρτυρία" υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, προσθέτοντας ότι "δεν δίνονται έτσι οι κοινωνικοί αγώνες. 10 οι τραυματιες από τα επεισόδια 4 τα άτομα που έχουν συλληφθεί."

Δείτε το χρονικό της σύγκρουσης

Κατάσταση χάους το πρωί στο Υπουργείο  με προσαγωγές, δακρυγόνα και... Εθνικό Ύμνο

Η κατάσταση ξέφυγε έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με μεγάλες στιγμές έντασης γύρω στις 10 το πρωί .Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην προσαγωγή τεσσάρων αγροτών ,από Ηράκλειο και Χανιά σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ τραυματίστηκε ο πρόεδρος του Ενιαίου αγροτικού συλλόγου  Ιεράπετρας κ. Μαλλιωτάκης στο κεφάλι και ένας ακόμη αγρότης.Μετά το τέλος των επεισοδίων οι αγρότες έψαλαν τον εθνικό ύμνο μπροστά από μια ελληνική σημαία και τραγούδησαν το τραγούδι "Πότε θα κάνει ξαστεριά".

Επίσης ο δικηγόρος από το Ηράκλειο, ο  κ. Γιώργος  Φραγκούλης  υποστήριξε ότι επιθυμεί να είναι εκείνος που θα αναλάβει την υπεράσπιση των συλληφθέντων . Ωστόσο όταν έφθασε εκεί ο έγκριτος νομικός με έκπληξη άκουγε από τους αστυνομικούς ότι αφενός δεν του επιτρέπεται να έρθει σε επαφή με τους συγκεκριμένους αγρότες και αφετέρου ότι οι συλλήψεις είναι τελικά προσαγωγές ,προκειμένου σύμφωνα με τον κ. Φραγκούλη να μην μπορεί να υπάρξει δικηγόρος στο πλευρό τους.

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη γύρω περιοχή, από την εκτεταμένη ρίψη δακρυγόνων.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ,διμοιρίες απέκλεισαν τους δρόμους και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

Η άρνηση του Γενικού Γραμματέα να δει τους αγρότες πυροδότησε την κατάσταση   

Μέχρι το απόγευμα η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση χημικών, προκειμένου να απωθήσει τους αγρότες ενώ προηγήθηκε  ανταλλαγή αντικειμένων μεταξύ αγροτών και αστυνομίας η οποία και δεν έκανε δεκτό το αίτημα τους για συμβολική κατάληψη του Υπουργείου από τους Κρητικούς αγρότες ούτε επίσης το αίτημα τους να συναντηθούν με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου με δεδομένο ότι ο Βαγγέλης Αποστόλου απουσίαζε σήμερα από το Υπουργείο.

Πάρα το ότι η αστυνομία είχε  αρχικά αμυντική στάση, αναγκάστηκε να αλλάξει στάση με στόχο να απωθήσει ομάδα εξαγριωμένων αγροτών που πετούσαν αντικείμενα . Προκλήθηκαν ζημιές  στο κτίριο του Υπουργείου, με την αστυνομία μάλιστα σε μία προσπάθεια εκτόνωσης να πετάει ακόμη και χημικά και τους αγρότες,  κάποιοι εκ των οποίων  είχαν προμηθευτεί  ειδικές μάσκες.

Καπνογόνα και ντομάτες έξω απο το υπουργείο

Η ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε  όμως και νωρίτερα όταν καπνόγονα εκσφενδονίστηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες ωστόσο και δεν "απάντησαν". Μάλιστα όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανιών έγιναν και οι πρώτες συλλήψεις ,αυτή του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου πρώην Δήμου Κρυονερίδας Γιώργου Μαριδάκη καθώς και του αγρότη Νίκου Μπουρμπάκη από τις αστυνομικές αρχές ενώ κατασχέθηκε και το αγροτικό όχημα με τις προμήθειες των διαδηλωτών από τα Χανιά. Αυτό που ζητούσαν είναι "να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι ο συνάδελφοι που κρατούνται στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως καθώς και το αγροτικό αυτοκίνητο με τις προμήθειες μας."

Νωρίτερα φορτηγό από την Κρήτη που μετέφερε οπωροκηπευτικά ,αποτέλεσε το "κόκκινο πανί" μεταξύ αγροτών και αστυνομικών . Μάλιστα οι αγρότες έφυγαν προς στιγμήν από το Υπουργείο κατευθυνόμενοι προς την πλατεία Καραϊσκάκη σε μία προσπάθεια να πείσουν την αστυνομία να επιτρέψει στο φορτηγό να κινηθεί προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης .Οι αγρότες αν και δεν κατάφεραν τελικά να επιτρέψουν την διέλευση οχήματος προς το Υπουργείο, κατέβασαν τις κλούβες με τα τρόφιμα μοιράζοντας τα στον κόσμο και ρίχνοντας ντομάτες στο δρόμο. Στη συνέχεια επέστρεψαν και πάλι στο Υπουργείο.

Γύρω στις 12 το μεσημέρι στην Αθήνα και τα πρώτα μπλόκα από τη Πελοπόννησο.

Το χρονικό της απόβασης

Οι πρώτες στιγμές έντασης έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην πλατεία Βάθης  ξεκίνησαν  λίγο μετά τις 8 το πρωί .Οι αγρότες από την Κρήτη επιχείρησαν  να καταθέσουν ψήφισμα  με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να σταματούν την είσοδο τους .

Οι αγρότες ζήτησαν από τον αστυνομικό διευθυντή να επιτρέψει σε αντιπροσωπεία τους να ανέβει τα σκαλιά του Υπουργείου για να συναντηθεί με το γενικό Γραμματέα του Υπουργείου καθώς απουσιάζε ο Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Αίτημα το οποίο και δεν έγινε δεκτό.Ενώ δεν έκρυψαν και τη δυσαρέσκεια τους για την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ ,λέγοντας ενώπιον του αστυνομικού διευθυντή ότι δεν έχουμε έρθει για πόλεμο και ζητώντας την απομάκρυνση τους .

Με το σύνθημα "αγρότη πολέμα σου πίνουνε το αίμα" δίνουν ένα άκρως δυναμικό παρόν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ,με την δύναμη της αστυνομίας να είναι τόσο ισχυρή  και το Υπουργείο να  μοιάζει με απόρθητο φρούριο.

Οι αγρότες της Κρήτης στην Αθήνα

Μόνο από το λιμάνι του Ηρακλείου και συγκεκριμένα με τα δύο πλοία της γραμμής, των Μινωικών και της ΑΝΕΚ, επιβιβάστηκαν πάνω από 1.800 αγρότες, ενώ εκατοντάδες μπήκαν και από το λιμάνι της Σούδας, προερχόμενοι από τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου.

Ένα μεγάλο μέρος των διαδηλωτών της ανατολικής Κρήτης προερχόταν από αγρότες και κτηνοτρόφους του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και του Οροπεδίου, που αρχικά ετοιμάζονταν να ανεβάσουν τα τρακτέρ. Μόλις όμως έγινε ξεκάθαρο από την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να τους επιτραπεί αυτό, άφησαν τα τρακτέρ και μπήκαν στα πλοία χωρίς γεωργικά μηχανήματα. Ήταν απολύτως βέβαιο ότι στην αντίθετη περίπτωση θα είχαμε επανάληψη των συγκρούσεων που συγκλόνισαν την Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά το Φεβρουάριο του 2009, καθώς, βάσει νομοθεσίας, τα τρακτέρ στην Αθήνα απαγορεύονται!

Οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού ξεκαθάριζαν ότι οι αγρότες της Κρήτης έχουν «ανοιχτό εισιτήριο. Αν χρειαστεί να μείνουμε παραπάνω μέρες, θα το κάνουμε. Δε θα υποχωρήσουμε», τονίζε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρος Χιλετζάκης. Όπως λέει, συγκεκριμένα, οι αγρότες, αν περάσουν τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού και του φορολογικού νομοσχεδίου, «έχουν τελειώσει».

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης χαρακτηρίζει από την πλευρά του την κυβέρνηση ως «ιμιτασιόν Αριστερά» και λέει ότι δε θα περίμενε κανείς από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση πως θα έκανε τέτοια πράγματα.

Οι αγρότες της Κρήτης με συνθήματα και πανό κατευθύνονται προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Όποιοι προσπαθούν να μας εμφανίσουν σαν διασπασμένους», λέει ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, «κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Εγώ με τον Βαγγέλη Μπούτα μιλάμε διαρκώς. Είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά όλοι οι αγρότες της χώρας. Και αυτό το κλίμα που προσπαθούν να περάσουν κάποια φερέφωνα της κυβέρνησης δε θα περάσει»...

Αποστολή Αθήνα: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη- Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News