default-image

Κοστίζει ακόμα και ο θάνατος - Αύξηση 700% στα τέλη ταφής

Κρήτη
Κοστίζει ακόμα και ο θάνατος - Αύξηση 700% στα τέλη ταφής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

   Αυξήσεις "φωτιά" που σοκάρουν και φτάνουν μέχρι και 700% στα τέλη ταφής και εκταφής ισχύουν πλέον στην περιοχή της Ιεράπετρας, τιμές που όταν είχαν αρχικά προταθεί το 2015 είχαν δημιουργήσει και τότε θύελλα αντιδράσεων από τις δημοτικές παρατάξεις της μειοψηφίας ,οι οποίες και τις καταψήφισαν.

Το νέο τιμολόγιο ταφής και εκταφής - μετά τον έλεγχο νομιμότητας που έγινε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, στην απόφαση που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16 Νοεμβρίου του 2015-με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας,κοινοποιήθηκε από το Δήμο Ιεράπετρας στα γραφεία τελετών της περιοχής .

Στην εισήγηση του τότε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ Αργύρης Πανταζής πρότεινε την αναπροσαρμογή των τελών στα κοιμητήρια που ίσχυαν από το 2007, αναφέροντας ότι με τα τέλη αυτά καλύπτεται μέρος των εξόδων λειτουργίας των κοιμητηρίων.

«Η μισθοδοσία, η συντήρηση, τα είδη υγιεινής και οι λογαριασμοί ΔΕΗ και ΟΤΕ φτάνουν ετησίως τα 195.000 ευρώ», είπε τότε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Αργύρης Πανταζής.

Προκειμένου να ανταποκριθεί ο Δήμος στα έξοδα των κοιμητηρίων, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος  πρότεινε και η πλειοψηφία αποδέχτηκε τις αυξήσεις  των τελών κοιμητηρίων, που κρίνονται υπερβολικές από όσους γνωρίζουν το αντικείμενο, δηλαδή τους ανθρώπους των γραφείων τελετών.

Αυξήσεις- σοκ

Το τέλος ταφής ορίστηκε στα 150 ευρώ, ενώ ήταν στα 35.50 ευρώ στην Ιεράπετρα και από 8-15 ευρώ στα χωριά.Το τέλος εκταφής ορίστηκε στα 150 ευρώ, ενώ ήταν 18 ευρώ στην Ιεράπετρα και από 3-8 ευρώ στα χωριά.Η παράταση ταφής ορίστηκε 15 ευρώ το μήνα , ενώ ήταν 50 ευρώ το χρόνο.Το δικαίωμα παραχώρησης οικογενειακού τάφου  ορίστηκε στα 2.000 ευρώ στην Ιεράπετρα 500 ευρώ στη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού, ενώ για τα υπόλοιπα ισχύει το παλιό τιμολόγιο.

Στο τοπικό διαμέρισμα  Καλαμαύκας η τιμή παραχώρησης οικογενειακών τάφων διαμορφώνεται με τη νέα απόφαση στα 800 ευρώ.Για το δικαίωμα αγοράς προκατασκευασμένου τάφου στο ποσό της παραχώρησης του ταφοπεδίου προστίθενται άλλα 1200 ευρώ.

Το δικαίωμα παραχώρησης θυρίδας για τοποθέτηση οστών ορίστηκε στα 300 ευρώ τη δεκαετία.Το τέλος συντήρησης οικογενειακών τάφων ορίστηκε στα 20 ευρώ ετησίως στην Ιεράπετρα,  και στα 15 ευρώ στα χωριά .Το τέλος φύλαξης των οστών στο οστεοφυλάκιο ορίστηκε στα 50 ευρώ για 40 χρόνια.

Τα γραφεία τελετών θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική  επιστολή 500 ευρώ για να εκτελούν εργασίες στα κοιμητήρια.Η εγγραφή στο μητρώο κατασκευαστών κοιμητηρίων ορίστηκε στα 100 ευρώ.Το πρόστιμο λόγω μη εγγραφής στο μητρώο κατασκευαστών κοιμητηρίων πήγε στα 500 ευρώ.

Nίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News