default-image

Οι "πληγές" του Ηρακλείου με τα μάτια των ξεναγών

Κρήτη
Οι "πληγές" του Ηρακλείου με τα μάτια των ξεναγών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι ο μοναδικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας που στάθηκε όρθιος παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας. Ο τουρισμός αντιστέκεται σθεναρά και μάλιστα με ανοδικούς δείκτες που ευνοούνται και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ωστόσο, και κατά τη φετινή τουριστική σεζόν που ξεκινά επίσημα τον επόμενο μήνα, οι ξεναγοί που μίλησαν στη "Νέα Κρήτη" θέτουν τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν για να διορθωθούν τα κακώς κείμενα της τουριστικής μας βιομηχανίας.Αρχαιολογικοί χώροι με περιορισμένη πρόσβαση, κακό οδικό δίκτυο, κόμβοι όπως αυτός στην Αγία Πελαγία, κυκλοφοριακό στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου αλλά και επαιτεία είναι μόνο μερικά από τα ζητήματα που πρέπει να διορθωθούν για να κάνουμε τη διαφορά.

Εξαιρετικά δύσκολα ήταν τα τελευταία καλοκαίρια το έργο των ξεναγών της Κρήτης, αφού χρειάστηκε πολλάκις να δώσουν εξηγήσεις για την κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα αλλά και τα κακώς κείμενα των υποδομών, που φέτος φάνταζαν σαν ένα πραγματικό "φάντασμα" στα ήδη αυστηρά βλέμματα των τουριστών μας. Άλλωστε οι περισσότεροι, βομβαρδισμένοι από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της χώρας τους, γνώριζαν ότι επισκέπτονταν, λέει, μια χώρα που είναι ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία.

Στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" πολλές φορές οι ξεναγοί έχουν αναφερθεί σε όλα εκείνα που τέθηκαν υπό τη μορφή επικριτικών ερωτήσεων από τους επισκέπτες μας στη διάρκεια εκδρομών και ξεναγήσεων σε διαφόρους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού. Το περασμένο καλοκαίρι έδωσε τη δυνατότητα στους ξεναγούς να καταλάβουν ακόμη πιο ουσιαστικά τη μεγάλη δύναμη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ευρώπης, που με αναφορές και εικόνες "πολέμου" από το Σύνταγμα καλούσαν τους τουρίστες να ξανασκεφτούν το ενδεχόμενο μιας επίσκεψής τους στην πατρίδα μας. Κι όμως όλοι διαψεύστηκαν... Οι τουρίστες ήρθαν, και μάλιστα περισσότεροι από το 2014, γνωρίζοντας ότι οι ελληνικές ομορφιές ακόμη και σε εποχές μνημονίου είναι μοναδικές.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αυξήσεις - "φωτιά" στα εισιτήρια

Τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων έχει ήδη αποφασιστεί να αυξηθούν από 1/4/2016, πράγμα που ήταν λογικό γιατί για πολλά χρόνια δεν τα είχαν αυξήσει... Αλλά προσέξτε τι έγινε... Το εισιτήριο στην Κνωσό από 6 ευρώ πήγε στα 15, η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου από 6 πήγε στα 10 και ο συνδυασμός των δύο σε ενιαίο εισιτήριο ευτυχώς δεν πήγε ανάλογα ψηλά αλλά στα 16. Αν τώρα κάποιος θέλει να δει και τα δύο μαζί, έχει περιθώριο 3 μέρες για να το κάνει με ενιαίο εισιτήριο. Οι ξεναγοί σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Βαγγέλη Παπανικολάου είχαν προτείνει να είναι 10 η Κνωσός, 10 το Μουσείο και 15 τα δύο μαζί. Το εισιτήριο της Σπιναλόγκας από 2 πήγε στα 8 ευρώ, ενώ οι ξεναγοί είχαν προτείνει 4 ευρώ.

Σε άλλους χώρους από 4 πήγε στα 6 ευρώ και σε άλλους που δεν υπήρχε εισιτήριο μπήκε, αλλά χαμηλό.

Η αντίρρηση των ξεναγών εστιάζεται στο ότι πρώτα πρέπει να βελτιωθούν πολύ οι υποδομές, ο χώρος, η περιοχή ολόκληρη και μετά να αυξηθεί σταδιακά το εισιτήριο και όχι τόσο απότομα. Στην Κνωσό, για παράδειγμα, ακόμα δεν έχουν προσθέσει παραπάνω διαδρόμους για ηλικιωμένους με δυσκολία μετακίνησης αλλά και ΑμεΑ. «Η απότομη αύξηση είναι κάτι που φοβόμαστε ότι θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα», επισημαίνουν οι ξεναγοί. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη μεγάλη αύξηση της τιμής της Σπιναλόγκας και συμφωνεί και αυτός πως θα ήταν καλύτερο μια μικρότερη αύξηση, για να μην επηρεαστεί και η επισκεψιμότητα στο νησί.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εγκλωβισμένοι στα πούλμαν

Η εικόνα με το κυκλοφοριακό κομφούζιο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου πολλές φορές έχει ταξιδέψει μέσω του φωτογραφικού φακού ως δυσφήμηση στο εξωτερικό. «Είναι τραγικό», λένε οι ξεναγοί, «οι τουρίστες να είναι εγκλωβισμένοι ανάμεσα σε δεκάδες πούλμαν, με τους οδηγούς να είναι πραγματικοί ήρωες. Κάτι πρέπει να γίνει, και μάλιστα άμεσα, για να σταματήσει αυτή η εικόνα τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου όσο και στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, όπου σε μέρες αιχμής είναι πνιγμένοι από τα τουριστικά πούλμαν και τα αυτοκίνητα. Τόσα χρόνια πάντως ακούμε για λύσεις και δε βλέπουμε το παραμικρό».

ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

Ο κόμβος - "δολοφόνος"

Στην Αγία Πελαγία, το καλοκαίρι αναγκαστικά πρέπει να κάνεις παρανομία για να φτάσεις στο τουριστικό θέρετρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για οδηγούς αλλά και τουρίστες. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη τις νυχτερινές ώρες, που οι πεζοί φτάνουν στο σημείο να χρησιμοποιούν ακόμα και φακούς... για να γίνουν αντιληπτοί. Ήδη δρομολογούνται εξελίξεις για τον κόμβο, όπου αναμένεται να δοθεί το "πράσινο φως" για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ίσως επιτέλους να ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή του κόμβου στην Αχλάδα αλλά και αυτού στην Αγία Πελαγία. Δυστυχώς εκεί κάθε χρόνο γίνονται σοβαρά τροχαία δυστυχήματα.

ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ

"Επαγγελματίες" επαίτες στους δρόμους της πόλης

Από μια νέα φουρνιά επαγγελματιών... επαιτών φαίνεται πως έχουν γεμίσει οι δρόμοι της πόλης του Ηρακλείου... Σύμφωνα με καταγγελίες οι συγκεκριμένοι επαίτες προφασίζονται κινητικά προβλήματα και προσεγγίζουν πεζούς αλλά και αυτοκίνητα που είναι σταματημένα στα φανάρια ζητώντας χρήματα. Η δράση τους δεν περιορίζεται στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες όλοι φαίνεται πως έχουν "αποφοιτήσει" από την... ίδια σχολή, καθώς χρησιμοποιούν τα ίδια τεχνάσματα για να αποσπάσουν χρήματα. Μάλιστα, τα κυκλώματα δε διστάζουν να χρησιμοποιούν και μικρά παιδιά για να καταφέρνουν να αποσπούν περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες. Οι τελευταίοι, εξάλλου, συχνά-πυκνά εκφράζουν τα παράπονά τους στους ξεναγούς για αυτή την εικόνα, που, όπως είναι φυσικό, διογκώνεται το καλοκαίρι με επαίτες που έρχονται στην Κρήτη και από την Αθήνα. Βέβαια η εικόνα αυτή δεν είναι προνόμιο μόνο της τουριστικής Ελλάδας, μιας και η κατάσταση έχει παραγίνει και στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη Ρώμη αλλά και το Παρίσι.

Ρεπορτάζ:Μάνος Δασκαλακης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News