default-image

Διεθνής διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης

Κρήτη
Διεθνής διάκριση για το Πολυτεχνείο Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σημαντική διάκριση κατακτώντας την τρίτη θέση σε παγκόσμιο διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε το Σάββατο στο Ντουμπάι, απέσπασε το πρόγραμμα "SaveMe", που αφορά τη "συνεργασία" κινητού τηλεφώνου και μη επανδρωμένων αεροσκαφών - drone που δημιουργήθηκε στο Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Επιστημών του Πολυτεχνείο Κρήτης από την Ερευνητική Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων με επικεφαλής τον Επίκουρο καθηγητή Παναγιώτη Παρτσινέβελο.

Η καινοτόμος πρόταση της ομάδας του Πολυτεχνείου είχε καταφέρει να διακριθεί ανάμεσα σε 1.000 προτάσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και εταιρειών από 165 χώρες και να διεκδικήσει μια θέση στο διαγωνισμό στο Ντουμπάι όπου και κατέκτησε την τρίτη θέση.

Ο καθηγητής κ. Παρτσινέβελος σε μήνυμά του από το Ντουμπάι ανέφερε χαρακτηριστικά πως «όλοι οι συνδιαγωνιζόμενοι του ημιτελικού και το κοινό θεώρησαν εμάς ως την καλύτερη ομάδα και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα. Ήμασταν μάλιστα η μόνη ομάδα από τα drones καθώς και το ΜΙΤ από τα Robotics που κάναμε την επίδειξη και παρουσίαση μπροστά στην πρωθυπουργό του Ντουμπάι. Επίσης, μας προσκάλεσαν από το υπουργείο εξωτερικών του Ντουμπάι να παραμείνουμε για το world government summit, μέχρι τις 11 του μηνός».

Το project SaveMe αφορά στην κατασκευή μιας σειράς μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (drones), τα οποία θα μπορούν να φέρουν smart phones, κινητά τηλέφωνα. Με τη σύνδεση αυτή το smart phone θα μπορεί να συνεργαστεί μέσω της πρωτοποριακής εφαρμογής που αναπτύσσεται, με το μηχανολογικό μέρος του drone, με αποτέλεσμα οι ιδιότητες που έχει το κινητό τηλέφωνο να ισχύουν κατά την πλοήγησή του στον αέρα.

Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει χαθεί, τραυματιστεί ή εγκλωβιστεί και δεν μπορεί να επικοινωνήσει μέσω τηλεφώνου γιατί δεν υπάρχουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στο σημείο που βρίσκεται - σε ένα φαράγγι, ένα δάσος, κ.λπ. - θα μπορεί άμεσα και εύκολα να συνδέει το κινητό του με το φορητό phone - drone, προκειμένου αυτό να πλοηγηθεί αυτόνομα, να αναζητήσει σήμα και να ειδοποιήσει την οποιαδήποτε υπηρεσία χρειαστεί (αστυνομία, πυροσβεστική, κ.λπ.) για να έρθει προς άμεση βοήθεια στις συντεταγμένες του χρήστη.

Εκτός από τον κ Παρτσινέβελο στην ομάδα που πέτυχε τη σημαντική διάκριση συμμετείχαν μεταπτυχιακοί φοιτητές και προπτυχιακοί φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News