default-image

"Σκιές" και ερωτηματικά για τις εγκρίσεις-εξπρές

Κρήτη
"Σκιές" και ερωτηματικά για τις εγκρίσεις-εξπρές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματισμό, ερωτηματικά και περίεργες σκέψεις προκαλούν στις τάξεις του εμπορικού αλλά και αυτοδιοικητικού κόσμου Ηρακλείου οι εγκρίσεις-εξπρές που πήρε η γερμανική αλυσίδα Lidl για την επέκταση-μαμούθ του υπερκαταστήματος της στη Νέα Αλικαρνασσό...

Σε μια συγκυρία που η τοπική αγορά δοκιμάζεται, που ο τοπικός εμπορικός κόσμος πραγματικά στενάζει, η γερμανική εταιρεία πήρε με περισσή ευκολία και συνοπτικές... διαδικασίες το "πράσινο φως" από Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και Δήμο Ηρακλείου για να διπλασιάσει σχεδόν το εν λόγω κατάστημά της που θα πάει από τα 1.461 τ. μ στα 2.680 τ.μ.

Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν, οι εγκρίσεις και οι σχετικές αποφάσεις έχουν μπει στο ''μικροσκόπιο'' εμπορικών και αυτοδιοικητικών παραγόντων που εμφανίζονται αποφασισμένοι να διερευνήσουν εις βάθος την υπόθεση. Εμπορικός Σύλλογος αλλά και δημοτικές παρατάξεις σκοπεύουν να ''ξεσκονίσουν'' την υπόθεση, που για πολλούς συνοδεύεται από σοβαρά ερωτηματικά και ''σκιές''... Είτε σε επίπεδο νομικό-διαδικαστικό-γραφειοκρατικό, είτε σε επίπεδο πολιτικό-ηθικό αφού κατά πολλούς είναι πράγματι ερώτημα πώς οι τοπικοί αρμόδιοι φορείς, και ιδίως ο Δήμος Ηρακλείου που είναι εκλεγμένο πολιτικό όργανο, συναίνεσαν έτσι ελαφρά τη καρδία και στο άψε-σβήσε στο αίτημα της γερμανικής εταιρείας για διπλασιασμό του καταστήματός της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, φυσικά, σε επίπεδο ανταγωνισμού για τις τοπικές επιχειρήσεις...

Ενδεικτικό των διαδικασιών-εξπρές ήταν το ότι το θέμα της επέκτασης του Lidl στην περιοχή της Αλικαρνασσού πέρασε... νύχτα, στα τέλη Νοεμβρίου, από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έπεσε στο τραπέζι της συζήτησης τελευταίο θέμα, μετά από μια μακρά, κουραστική συνεδρίαση. Δίχως λεπτομερείς εισηγήσεις και δίχως, λόγω του προχωρημένου της ώρας, να υπάρχει η ευχέρεια για διεξοδική ενημέρωση και συζήτηση στο συμβούλιο.

Τότε, κατά πλειοψηφία, καθώς καταψήφισαν οι παρατάξεις των Ενεργών Πολιτών, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Άμεσης Δημοκρατίας, το Δημοτικό Συμβούλιο είπε «ναι» στο αίτημα για προσθήκη κατ' επέκταση της υπεραγοράς τροφίμων "ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ και ΣΙΑ Ο.Ε.", κατά παρέκκλιση των πολεοδομικών διατάξεων που ισχύουν.

Το «ναι» του Δήμου Ηρακλείου ήρθε σε συνδυασμό με τις εγκριτικές αποφάσεις του αρμόδιου πολεοδομικού οργάνου, δηλαδή του ΣΥΠΟΘΑ (Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Ερωτήματα και προβληματισμοί

Μετά λοιπόν από την απόφαση και του Δημοτικού Συμβουλίου, η γερμανική αλυσίδα πήρε το "πράσινο φως" όχι απλά να κάνει μερικές προσθήκες-επεκτάσεις αλλά να διπλασιάσει το κατάστημά της!

Εδώ κατά πολλούς προκύπτουν αρκετά και σοβαρά ερωτήματα: Το αξιοσημείωτο είναι πως, με βάση το ρεπορτάζ, τα ίδια περίπου ερωτήματα γύρω από τη συγκεκριμένη υπόθεση απασχολούν και έχουν μπει στο "μικροσκόπιο" τόσο αυτοδιοικητικών παραγόντων του τόπου όσο και εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου αλλά και απλών πολιτών.

Χαρακτηριστικά είναι ορισμένα ερωτήματα που μεταφέρθηκαν από πολίτη στην "Ν.Κ." και τα παραθέτουμε... ως τροφή για σκέψη στην παρούσα φάση, καθώς η έρευνα και το ρεπορτάζ μας θα συνεχιστεί και προσεχώς...

«Το ακίνητο θεωρείται ότι είναι εντός ή εκτός σχεδίου; Το επίμαχο ακίνητο είναι σε ζώνη που είναι δίπλα σε περιοχή χρήσης χονδρεμπορίου που δεν επιτρέπει υπεραγορές; Αν είναι, τότε πώς ακριβώς πήρε την αρχική άδεια λειτουργίας, για τα πρώτα 1.461 τ.μ. η γερμανική εταιρεία; Η πρώτη άδεια ήταν για σούπερ-μάρκετ και τώρα - μέσω της κτηριακής επέκτασης - τροποποιείται σε άδεια υπεραγοράς; Είχε εξαρχής δοθεί άδεια για υπεραγορά; Τώρα οι τελευταίες εγκριτικές αποφάσεις αφορούν σε άδεια επέκτασης ή σε άδεια ίδρυσης;

Έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες και στα τοπικά όργανα ακριβή στοιχεία ως προς το γεωγραφικό προσδιορισμό της κτηριακής επέκτασης; Περιγράφονται τα πάντα στο σχετικό τοπογραφικό; Τι αλήθεια αναφέρεται ως προς το πλησίον φαράγγι;

Σε κυκλοφοριακό επίπεδο, υπάρχουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές μελέτες και εγκρίσεις;

Σε περιβαλλοντικό επίπεδο έχει κατατεθεί και εξεταστεί από τα τοπικά αρμόδια όργανα, Δήμο - Περιφέρεια - Αποκεντρωμένη Διοίκηση, πλήρης μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων;».

Τα παραπάνω ερωτήματα παρατίθενται δίκην προβληματισμού. Ευχής έργον θα είναι να υπάρχουν τεκμηριωμένες απαντήσεις, τις οποίες και φυσικά αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον από τους αρμόδιους, ώστε πράγματι να διαλυθούν οι "σκιές" που υπάρχουν στο μυαλό πολλών.

Διερευνά ο Εμπορικός Σύλλογος

Απαντήσεις στα ερωτήματα που εγείρονται ως προβληματισμοί ζητά και ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου που θα ψάξει εις βάθος όλες τις πτυχές της υπόθεσης επέκτασης του Lidl στη Νέα Αλικαρνασσό.

Μιλώντας στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου ήταν σαφής: «Από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να ερευνήσουμε εις βάθος, από νομική, γραφειοκρατική, πολεοδομική σκοπιά κ.τ.λ., το συγκεκριμένο θέμα με την επέκταση του καταστήματος Lidl.

Θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει πως αδειοδότηση για λειτουργία μεγάλης υπεραγοράς, άνω των 1.500 τ.μ. στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σε παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει και την πόλη του Ηρακλείου. Ακόμα κι αν εγκρίνονται κατά παρέκκλιση πολεοδομικές διατάξεις. Θα διερευνήσουμε λοιπόν το τι έχει συμβεί. Τι είδους πολεοδομικές παρεκκλίσεις έχουν εγκριθεί. Αν έχουν κατατεθεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα και μελέτες. Αν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες»...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News