Κρήτη

Πρόταση για δημιουργία ηλιακού ρολογιού στο δήμο Ιεράπετρας

Παρουσίαση στο πλαίσιο της πρότασης για δημιουργία ηλιακού ρολογιού στην Ιεράπετρα πραγματοποιήθηκε από το Παράρτημα της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο στον δήμο Ιεράπετρας.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχαν πραγματοποιηθεί με τον δήμαρχο, κ. Θεοδόσιο Καλαντζάκη και των εκδηλώσεων που έγιναν σε συνεργασία με το παράρτημα ΕΜΕ Λασιθίου και τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΕΜΕ Λασιθίου, κ. Μιχάλης Περάκης αναφερόμενος στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση της Ιεράπετρας και στον 35ο παράλληλο που την διασχίζει, έκανε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση επικεντρωμένη σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ιεράπετρας και στην δυνατότητα δημιουργίας ενός ηλιακού ρολογιού  στην παραλιακή ζώνη.

Στην παρουσίαση, στην οποία παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, αντιδήμαρχοι, μέλη της ΕΜΕ Λασιθίου, υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Ιεράπετρας και οι ειδικοί συνεργάτες του δημάρχου, παρουσιάστηκαν ηλιακά ρολόγια που κοσμούν διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την υλοποίηση αντίστοιχων παρεμβάσεων στον δήμο Ιεράπετρας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε η πόλη της Ιεράπετρας είναι το πλέον κατάλληλο σημείο στην Κρήτη για την δημιουργία ενός ηλιακού ρολογιού, καθώς έχει το πλεονέκτημα να τη διασχίζει ο 35ος παράλληλος κύκλος. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που, εφόσον αξιοποιηθεί, μπορεί να δημιουργήσει μια ξεχωριστή ταυτότητα για την Ιεράπετρα, συγκεντρώνοντας επιπλέον ενδιαφέρον για τους επισκέπτες της.

Όπως ανέφεραν τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, όσο και οι Αντιδήμαρχοι, αφού πρώτα ευχαρίστησαν την ΕΜΕ Λασιθίου και τον κ. Περάκη,  σε συνέχεια των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί και με τον δήμαρχο, ο δήμος Ιεράπετρας θα διερευνήσει το ενδεχόμενο ένταξης μιας τέτοιας παρέμβασης στο νέο ΕΣΠΑ, προκειμένου να αξιοποιήσει το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό που διαθέτει η πόλη της Ιεράπετρας, προσθέτοντας έτσι νέα χαρακτηριστικά στην ταυτότητά της.

Σχόλια