Κρήτη

Ενάντια στο ασφαλιστικό και οι σπουδαστές του ΙΕΚ Οικονομίας

Οι σπουδαστές του ΙΕΚ Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού στο Κόκκινη Χάνι λόγω των οξυμμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με τις σπουδές και την ζωή τους  αποφάσισαν με αφορμή το ασφαλιστικό να οργανώσουν την πάλη τους  και να κατέβουν στον δρόμο του αγώνα μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και όλο τον λαό, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Παρ' όλο που το ΙΕΚ είναι δημόσιο, απαιτούνται από εμάς χρήματα για στολές, εξοπλισμό, σημειώσεις, μεταφορές κλπ για την σχολή μας.

Την ίδια ώρα που δίνονται κονδύλια για την ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, η χρηματοδότηση για τις ανάγκες των σπουδαστών της σχολής ολοένα και μειώνεται.

Το βασικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνολική υποβά8μιση των σπουδών μας. Απαιτούνται από εμάς πολλές θυσίες: οικονομικές,δικαιώματα κλπ για να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες των σπουδών μας στο ΙΕΚ.

Για όλα αυτά ευθύνεται το εκάστοτε υπουργείο που είναι υπεύθυνο για τη σχολή μας που δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τις ανάγκες των σπουδαστών-μελλοντικών εργαζομένων, αλλά για τα κέρδη των μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Όλα αυτά έχουν αντίκτυπο στις σπουδές μας και δημιουργούν τα εξής βασικά προβλήματα:

1.Πληρώνουμε για στολές, εξοπλισμό, σημειώσεις, πρώτες ύλες.

2.Πληρώνουμε για Σίτιση-Στέγαση-Μεταφορές.

3.Εκπαιδευόμαστε σε υπό-συντηρημένες εγκαταστάσεις και υποδομές.

4.Απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού που να εξασφαλίζει τη συνεχή και αδιάκοπη εκπαιδευτική διαδικασία.

5.Πρακτική άσκηση χωρίς ένσημα, ελάχιστες χρηματικές απολαβές και εντατικοποιημένη εργασία.

6.Καμία πρόβλεψη για τις απουσίες εργαζομένων σπουδαστών.

Ξεσηκωμός για το Ασφαλιστικό

Αν δεν τους σταματήσουμε δεν θα σταματήσουν... Έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για τις σύγχρονες ανάγκες μας στις σπουδές και τη ζωή. Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που διαλύει ότι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ολοκληρώνει μία-μία κάθε "βρώμικη" δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι άξιος συνεχιστής της πολιτικής που χρεοκοπεί το λαό και "μαυρίζει" το μέλλον και τις σπουδές μας προς όφελος των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η επίθεση στο παρόν και το μέλλον μας πρέπει να πάρει απάντηση

Καταργούν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, οδηγώντας μας στους "καρχαρίες" της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Μετατρέπουν την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση δηλαδή πρόληψη, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόνο για όσο το αντέχει η τσέπη μας, για τα υπόλοιπα είναι να "μην σου τύχει".

Ειδικά εμείς οι νέοι που, είτε βγήκαμε πρόσφατα ή πρόκειται να βγούμε τώρα στην αγορά εργασίας, θα μπούμε με τα μπούνια σ αυτό το καθεστώς! Να δουλεύουμε μέχρι τα 67 και βάλε… για να πάρουμε μια σύνταξη ούτε 384 ευρώ. Δηλαδή, με 1 στους 2 νέους ανασφάλιστο, με τα 5μηνα που γίνονται κανόνας, την ανεργία που συνθλίβει κυρίως τους νέους, η σύνταξη γίνεται άπιαστο όνειρο αφού, για να συμπληρώσεις τα απαραίτητα ένσημα θες 3 ζωές.

Διεκδικούμε :

?      Άμεση κρατική χρηματοδότηση από το υπουργείο Τουρισμού

?      Σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις.

?      Δωρεάν στολές, εξοπλισμό.

?      Δωρεάν στέγαση, σίτιση  για όλους τους σπουδαστές.

?      Κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ( ΦΕΚ Β΄/1953/10.9.2015) που αφορά την πρακτική μας άσκηση.

?      Πρακτική άσκηση ενταγμένη στην εκπαιδευτική διαδικασία με μισθό σύμφωνα με την κλαδική σύμβαση και ασφάλεια.

?      Πάσο για όλους τους σπουδαστές για μεταφορά από και προς την σχολή με δωρεάν μεταφορές..

?      Πρόβλεψη της Σχολής για το θέμα των απουσιών των εργαζομένων σπουδαστών.

?      Το πτυχίο, μόνη προϋπόθεση για επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

?      Κοινωνική ασφάλιση για όλους - κανένας νέος χωρίς βιβλιάριο υγείας.

?      Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Κατάργηση του άθλιου μισθολογικού διαχωρισμού των εργαζομένων με βάση την ηλικία σε άνω και κάτω των 25 ετών.

Μετά από απόφαση γενικής συνέλευσης των σπουδαστών αποφασίσαμε να απέχουμε από τα μαθήματα και να κατεβούμε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων στην Πλατεία Ελευθερίας. Φωνάζοντας δυνατά  ότι :

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ-ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΨΙΧΟΥΛΑ

Συνεχίζουμε κλιμακώνουμε την πάλη μας  πιο οργανωμένα , πιο μαζικά, πιο μαχητικά, δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές, δουλειά ζωή με σύγχρονα δικαιώματα. Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης και αγώνα σε κάθε σχολή , κάθε τμήμα δημοσίου ΙΕΚ ,ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ , να συναντηθούμε στο δρόμο διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας.

Σχόλια