default-image

Την Παρασκευή η δίκη Κατσούλη-Το σκηνικό της έντασης

Κρήτη
Την Παρασκευή η δίκη Κατσούλη-Το σκηνικό της έντασης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε σκηνικό πρωτοφανούς έντασης συνεχίστηκε την Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου, στη Νεάπολη, η πολύκροτη δίκη για το θάνατο του 47χρονου φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς Κώστα Κατσούλη, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά το Σεπτέμβριο του 2014, κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στον αγώνα ανάμεσα στην ομάδα του και τον Ηρόδοτο, στη Νέα Αλικαρνασσό.

Αφορμή για την αναστάτωση που προκλήθηκε φαίνεται ότι ήταν η παρουσίαση ενώπιον του δικαστηρίου οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο είχε "τραβήξει" άτομο που βρισκόταν στο γήπεδο του Ηροδότου και το οποίο εξετάστηκε την Τρίτη ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου. Στο εν λόγω βίντεο, το οποίο - όπως υποστηρίζει η πλευρά της υπεράσπισης - τραβήχτηκε την ώρα των επεισοδίων που οδήγησαν στο σοβαρό τραυματισμό του Κατσούλη - φέρεται να εμφανίζεται ένας από τους πέντε κατηγορούμενους οι οποίοι παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ηλικίας 26 ετών.

Ειδικότερα, ο 26χρονος - ο οποίος κατηγορείται, μάλιστα, ότι χτυπούσε τον Κατσούλη με σιδερογροθιά - φέρεται να βρίσκεται στο βίντεο στην απέναντι κερκίδα από εκείνη όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια. Όπως είναι λογικό, η προβολή του συγκεκριμένου υλικού - το οποίο, πάντως, βρίσκεται στα χέρια των Αρχών από το στάδιο της προανάκρισης - πυροδότησε ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο ακροατήριο, όσο και ανάμεσα στους συνηγόρους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr ο συνήγορος υπεράσπισης του 26χρονου, Στέλιος Ταραζάς, ο χρόνος κατά τον οποίον τραβήχτηκε το επίμαχο βίντεο συμβαδίζει με τη χρονική περίοδο κατά την οποία στην απέναντι κερκίδα εκτυλίσσονταν τα επεισόδια που οδήγησαν στον τραυματισμό του Κατσούλη, κάτι που αποδεικνύει ότι ο εντολέας του δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει συμμετάσχει στην επίθεση εναντίον του 47χρονου φιλάθλου.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του επίμαχου μάρτυρα, οι δικηγόροι της οικογένειας Κατσούλη, αμφισβητώντας την εγκυρότητα του βίντεο, υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα να εξεταστεί το οπτικοακουστικό υλικό από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητά του, με την έδρα να κάνει δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής.

Την ώρα, ωστόσο, που η δίκη συνεχιζόταν κανονικά εντός της αίθουσας του Δικαστηρίου, έξω από αυτήν η ένταση χτύπησε "κόκκινο". Σύμφωνα με τον Στέλιο Ταραζά, ο μάρτυρας που παρουσίασε το βίντεο, καθώς και η συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των υπόλοιπων κατηγορουμένων δέχτηκαν φραστική επίθεση από άτομα του περιβάλλοντος του Κατσούλη.

«Θα σου κάψουμε το σπίτι», φέρεται να είπε εναντίον του εν λόγω μάρτυρα ο αδερφός του Κώστα Κατσούλη, ο οποίος παρακολουθούσε τη δίκη. Από την άλλη, ένα άλλο άτομο από το περιβάλλον του Κατσούλη φέρεται να είπε στη δικηγόρο ότι «θα φροντίσουμε να τελειώσουν τους 4 από τους 5 κατηγορούμενους που έχουν προφυλακιστεί».

Ακολούθησε μεγάλη αναστάτωση, καθώς ο επίμαχος μάρτυρας κατέθεσε μήνυση εναντίον του αδερφού του Κώστα Κατσούλη, ενώ και η δικηγόρος με τη σειρά της υπέβαλε μήνυση εναντίον του ατόμου που φέρεται να της επιτέθηκε λεκτικά. Ως αποτέλεσμα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου διέκοψε τη δίκη και οι δυο άνδρες συνελήφθησαν για τις πράξεις της εξύβρισης και της απειλής, από αστυνομικούς που βρίσκονταν εντός του Δικαστικού Μεγάρου της Νεάπολης.

Έγγραφη συγγνώμη

Η δίκη διακόπηκε για περισσότερο από δύο ώρες, καθώς επικράτησε τρομερή ένταση. Ωστόσο, το άτομο από το περιβάλλον του Κατσούλη που φέρεται να επιτέθηκε εναντίον της δικηγόρου ζήτησε εγγράφως συγγνώμη - με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω άτομο φέρεται να υποστήριξε ότι δεν εννοούσε τις απειλές που είχε εκστομίσει νωρίτερα και πως ό,τι ειπώθηκε ήταν αποτέλεσμα της έντασης της στιγμής. Κατόπιν αυτού, η δικηγόρος ανακάλεσε τη μήνυση που είχε υποβάλει εναντίον του.

Τόσο αυτός, όσο και ο αδερφός του Κατσούλη αφέθηκαν ελεύθεροι. Πάντως, ο τελευταίος μπορεί να μη δικάστηκε από το Αυτόφωρο, ωστόσο ορίστηκε ρητή δικάσιμος (για τις 18 του ερχόμενου Απριλίου), οπότε και θα καθίσει στο εδώλιο για να δικαστεί.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αδερφός του Κώστα Κατσούλη επιφυλάχθηκε για να καταθέσει μήνυση εναντίον του επίμαχου μάρτυρα για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση, μέσα στο επόμενο διάστημα.

Διακοπή δίκης

Νωρίς το απόγευμα κι αφού τα πνεύματα είχαν κάπως ηρεμήσει, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την κατάθεση τριών ακόμη μαρτύρων του κατηγορητηρίου, οι οποίοι - σύμφωνα με τον Στέλιο Ταραζά - επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό του εντολέα του ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, που προκάλεσαν το βαρύ τραυματισμό του Κατσούλη, εκείνος βρισκόταν στην απέναντι κερκίδα, οπότε - προφανώς - δε συμμετείχε στην επίθεση εναντίον του αδικοχαμένου φιλάθλου.

Το δικαστήριο διέκοψε τελικά τη συνεδρίαση για την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, οπότε και η δίκη θα συνεχιστεί με την εξέταση άλλων μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Δηλώσεις συνηγόρων πολιτικής αγωγής

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με το enikos.gr, οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας, Αλέξης Στεφανάκης και Δημήτρης Γκαβέλας ανέφεραν σε δηλώσεις τους ότι «το θύμα της υπόθεσης είναι ένα».

Αναλυτικά οι δηλώσεις των συνηγόρων έχουν ως εξής:

«Στη δίκη αυτή το θύμα είναι ένα. Η απεγνωσμένη προσπάθεια να στοχοποιηθεί η οικογένεια Κατσούλη και πρόσωπα του φιλικού περιβάλλοντος με δικονομικά πυροτεχνήματα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Αντιλαμβάνεται πλέον και ο φανατικότερος υπερασπιστής των κατηγορουμένων, αν υπάρχει τέτοιος, τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει μετά τις αναμφισβήτητες και έγκυρες αναγνωρίσεις των δραστών- κατηγορουμένων από αυτόπτες μάρτυρες και παθόντες.

Ενοχλητική επίσης είναι η μονοτονία των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης που όλοι στρατευμένα έρχονται στο ακροατήριο έχοντας συγκεκριμένη σκοπιμότητα και στόχευση, αλλά "δεν είδαν και δεν άκουσαν" κάτι συγκεκριμένο για τη δολοφονία.

Ειδικότερα, δε, σ' ότι αφορά τη χθεσινή κατάθεση μάρτυρα με ιδιότητα δικηγόρου- παράγοντα Ηροδότου (Νέων) μοντέρ και ερασιτέχνη καμεραμάν αισθανόμαστε βαθύτατη θλίψη για το γεγονός ότι στράφηκε κατά του αδελφού του θύματος, χωρίς να συναισθάνεται ούτε τα κενά της καταθέσεως του, ούτε και την αβάσταχτη απώλεια του Κώστα Κατσούλη για την οικογένεια του και για την μεγαλύτερη οικογένεια  αγνών φίλων του ποδοσφαίρου. Οφείλουμε να σχολιάσουμε αυτό που υπήρξε απορία όλων των παραγόντων της δίκης, ότι δηλαδή επέλεξε να κλείσει την κάμερα όταν άρχισαν τα επεισόδια, μολονότι βρισκόταν σε σημείο που είχε απόλυτη οπτική επαφή με τη δολοφονική επίθεση και τους δράστες.

Θα ανέμενε κάποιος από έναν επιστήμονα, πέραν του να χαρακτηρίσει "αντρούκλα" έναν εκ των κατηγορουμένων, να είχε και ως αυτόπτης μάρτυρας να εισφέρει στ' αλήθεια κάτι ουσιαστικό για το έγκλημα αυτό.»

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News