Κρήτη

Πεζοπορία στο Λάστρο από τον Ορειβατικό Αγ.Νικολάου

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει διήμερη εξόρμηση στην οροσειρά της Δίκτης, με πεζοπορία και διανυκτέρευση στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ Λασιθίου. Επίσης, προγραμματίζεται και δεύτερη εναλλακτική πεζοπορία σε ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Σητείας, το γραφικό χωριό της Λάστρου.

Η πεζοπορία είναι κυκλική, διάρκειας τεσσάρων ωρών (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις). Η πεζοπορία θα γίνει και από τις δύο πλευρές του χωριού σε κυκλική πορεία, σχεδιάζοντας ένα «8», με το χωριό στο σημείο που εφάπτονται οι δύο κύκλοι.

Το πρόγραμμα της πεζοπορίας έχει ως εξής:

Θα ξεκινήσουμε διασχίζοντας το χωριό με κατεύθυνση βόρεια και πορεία κατηφορική, από αγροτικό δρόμο. Συναντάμε το παλιό αναστηλωμένο χάνι και κατευθυνόμαστε από χωματόδρομο προς την κοίτη του ποταμού, που μοιάζει με χαμηλό ανοιχτό φαράγγι. Στη συνέχεια από παλιό μονοπάτι με καλντερίμι, βρίσκουμε τα ίχνη του γκρεμισμένου νερόμυλου και το παλιό πηγάδι, που δρόσιζε τους πεζοπόρους αλλοτινών καιρών. Συνεχίζουμε σε χωματόδρομο μέχρι το γραφικό ξωκλήσι της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, με την παλιά πηγή με το κελαριστό νερό. 

Αφού ξεκουραστούμε και δροσιστούμε με το γάργαρο νερό της πηγής συνεχίζουμε με αντίθετη δυτική πορεία και κατεύθυνση προς το χωριό. Περνάμε από την άλλη πλευρά της Εθνικής Οδού και ακολουθούμε ανηφορικό μονοπάτι με προορισμό το ξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χτισμένο σε ύψωμα πάνω από το χωριό, με τον τοίχο του να ακουμπά στην είσοδο μικρής σπηλιάς. Η θέα από ψηλά πανοραμική στον κάμπο, στο επιβλητικό βουνό και στο χωριό της Λάστρου και στον κόλπο του Μεραμπέλλου.

Επιστρέφουμε στη Λάστρο από συνδυασμό αγροτικών δρόμων και μονοπατιών με την εκπληκτική θέα να κάνει τη κατάβαση συναρπαστική.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ.: 6945603032 (Γάλλου Χάρις)

Η αναχώρηση θα γίνειαπό τον Άγιο Νικόλαο (Κ.Καραμανλή 24), την Κυριακή το πρωί στις 8.30, ενώ η μετάβαση θα γίνεται με Ι.Χ. του κάθε συμμετέχοντος.

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, από το 2016 άτομα που δεν είναι μέλη του Συλλόγου μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν σε μία πεζοπορία (με την προϋπόθεση ότι έχουν τη απαιτούμενη φυσική κατάσταση και διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, σύμφωνα με την κρίση του αρχηγού). Εάν επιθυμούν να συνεχίσουν πρέπει να εγγράφονται μέλη του Συλλόγου, αποδεχόμενοι τους όρους συμμετοχής και το καταστατικό του Συλλόγου. Υπενθυμίζουμε ότι η μόνη οικονομική υποχρέωση που έχουν τα τακτικά μέλη του Συλλόγου είναι η καταβολή της ετήσιας συνδρομής των 10 ευρώ και μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν στις πεζοπορίες που διοργανώνει ο Σύλλογος κάθε Κυριακή.

Σχόλια