default-image

Κλειστή η εθνική σε Γιόφυρο και Καρτερό

Κρήτη
Κλειστή η εθνική σε Γιόφυρο και Καρτερό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με άγριες διαθέσεις και αποφασισμένοι εμφανίζονται στο νομό Ηρακλείου οι αγρότες οι οποίοι έχουν αποκλείσει την εθνική οδό Ηρακλείου-Λασιθίου σε δύο σημεία: στο ύψος του Γιόφυρου και του παλαιού ΚΤΕΟ στον Καρτερό (όπου άνοιξε λίγο μετά τις 17.30 το ρεύμα από Ηράκλειο προς Άγιο Νικόλαο) με αποτέλεσμα να μην διεξάγεται η κανονικά η κυκλοφορία και όλοι να περιμένουν τις νεότερες αποφάσεις τους. Ανοιχτή παραμένει ωστόσο η παλαιά εθνική οδός στο ύψος του Καρτερού που χρησιμοποιούν αναγκαστικά ως εναλλακτική λύση οι οδηγοί.

«Πιστεύουμε ότι σήμερα έλαβαν το μήνυμα που έπρεπε να πάρουν. Η κινητοποίηση αυτή δεν έχει ξαναγίνει ποτέ», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΟΑΣΝΗ κ. Καμπιτάκης, επισημαίνοντας: «Σήμερα "νέκρωσε" το Ηράκλειο, έπρεπε να το καταλάβουν ότι ο αγώνας μας θα έχει συνέχεια», είπε, υπερτονίζοντας πως «πρέπει να πάρουν πίσω και το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουν να μας… δουλεύουν», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καμπιτάκης τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασιεμένοι να κρατήσουν τα μπλόκα όσο χρειαστεί, «Δεν υποχωρούμε», είπε, «Η Κρήτη είναι μοιρασμένη στα τέσσερα και μπλόκο στο Νοσοκομειακό Νοσοκομείο».  

Νωρίτερα πυκνοί καπνοί από λάστιχα που φλέγονται,είχαν σκεπάσει τον ουρανό πάνω από ένα μεγάλο μέρος των δυτικών προαστίων στο Ηράκλειο. Αγρότες και μαζί εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού, συναντήθηκαν στο Γιόφυρο, στήνοντας μπλόκα. Λίγο μετά τις 14:00 αγρότες με τρακτέρ και πανό στα χέρια, έκλεισαν και την λεωφόρο Καζαντζίδη, στη Νέα Αλικαρνασό στο ύψος της γέφυρας, στο ρεύμα προς την Βιομηχανική Περιοχή.

Στις 15:45 οι αγρότες έχυσαν γάλα στο κόμβο Γιοφύρου, εκφράζοντας την οργή τους.   

Κλειστή παρέμεινε από το πρωί η εθνική οδός και στα δύο ρεύματα ενώ λόγω του πλήθους των οχημάτων δεν ήταν δυνατή η κυκλοφορία και στο τμήμα του δρόμου που φτάνει στο Γιόφυρο από την 62 Μαρτύρων αλλά και την παραλιακή Λεωφόρο.

Νωρίτερα οι αγρότες είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους και επι της λεωφόρου Καζαντζίδη.

Οι αγρότες έφυγαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενώ πραγματοποιήθηκε συμβολική κατάληψη του κτιρίου . Το Ηράκλειο με την παρουσία χιλιάδων διαδηλωτών μοιάζει σε πολιορκία.

Στην αγροτική πανστρατιά κατά του ασφαλιστικού στο Ηράκλειο εξελίχθηκε η κινητοποίηση, με τη συμμετοχή αγροτών από το Ρέθυμνο, το Λασίθι αλλά και όλους του δήμους του Νομού Ηρακλείου.

Προορισμός των αγροτών από τους τρεις νομούς ήταν αρχικά το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην παραλιακή λεωφόρο, που συγκεντρώθηκαν εκφράζοντας την οργή τους για τα μέτρα της Κυβέρνησης.

Οι αγρότες έβαλαν στο προαύλιο της υπηρεσίας μια νεκροφόρα, ενώ στην είσοδο τοποθέτησαν ένα φέρετρο, συμβολίζοντας οπως είπαν, ότι τα μέτρα που προωθούνται ισούται με θάνατο για τον πρωτογενή τομέα.

Η συγκέντρωση στην 62 Μαρτύρων

Δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί κατά μήκος της Λεωφόρου 62 Μαρτύρων όπου και προστέθηκαν  αγρότες και από το Λασίθι, δημιουργώντας κομβόι για το Ηράκλειο.

Παρακολουθήστε το βίντεο της απόβασης αγροτών από την ενδοχώρα του νομού μέσα απο την ΒΙΠΕ προς της Λ.62 Μαρτύρων.

Στο μέτωπο του κομβόϊ από το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων και Μινώα Πεδιάδος, βρισκόταν μία ακόμη νεκροφόρα, με την γαλανόλευκη να κυματίζει.

Συνεχίζονται τα μπλόκα

Σε συνδυασμό με το συλλαλητήριο, στήθηκαν μπλόκα στα Πραιτώρια, στο Ατσιπόπουλο στο Ρέθυμνο και στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά.

Αγρότες από τον Δήμο Χερσονήσου έκλεισαν χθες συμβολικά για μία ώρα περίπου την εθνική οδό στο ύψος του Καρτερού με τρακτέρ.

Συγκεκριμένα, αγρότες από χωριά του δήμου Χερσονήσου όπως είναι η Επισκοπή, η Βάθεια, η Ελιά και η Χερσόνησος ξεκίνησαν χθες το πρωί για να παρατάξουν τα τρακτέρ τους κατά μήκος της εθνικής χωρίζοντας στα δύο το νησί για μία ώρα περίπου.

Επίσης όπως αποφάσισε το πανελλαδικό όργανο των μπλόκων των αγροτών, καλούνται όλες οι ομοσπονδίες,αγροτικοί σύλλογοι,τις επιτροπές αγώνα, και τα μπλόκα, απ' όλη τη χώρα την Κυριακή 7 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στη Νίκαια για τον παραπέρα πανελλαδικό συντονισμό της αγωνιστικής μας δράσης.

Φωτεινή Μαυροματάκη-Βάλια Μπούη

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News