default-image

Άναψε "φωτιές" η συζήτηση για την Πλατεία Ελευθερίας

Κρήτη
Άναψε "φωτιές" η συζήτηση για την Πλατεία Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Φωτιές" άναψαν χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου οι πρόσφατες εργασίες αποκατάστασης στην πλατεία Ελευθερίας...

Ηλίας Λυγερός και Χάρης Μαμουλάκης διασταύρωσαν εν μέσω έντασης τα ξίφη τους, όχι για τη χρησιμότητα των εργασιών, αλλά για τον άκρως... "θολό" και "υπόγειο" τρόπο που - όπως περιέγραψε ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" - δρομολογήθηκαν και υλοποιήθηκαν.

Για σύννομες διαδικασίες έκανε από την πλευρά του λόγο ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, με τις απαντήσεις-εξηγήσεις του πάντως να μην εξαλείφουν πλήρως τις "σκιές" και τα ερωτηματικά γύρω από το συγκεκριμένο έργο.

Ως γνωστόν, προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, από το Νοέμβριο μέχρι και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης. Το βασικό αντικείμενο της παρέμβασης ήταν η αποκατάσταση της ολισθηρότητας του μαρμάρινου δαπέδου της πλατείας, που ιδίως όταν βρέχει αποτελεί κίνδυνο-θάνατο για τους διερχόμενους περαστικούς. Παράλληλα, έγινε αποκατάσταση στους φυτεμένους χώρους, στα παγκάκια κ.τ.λ.

Αναμφίβολα γι' αυτή καθαυτή την παρέμβαση δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, αφού όλοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να γίνει πιο "ασφαλής" η κεντρική πλατεία της πόλης. Από 'κει και πέρα, όμως, υπάρχει θέμα με τον τρόπο που δρομολογήθηκε και έγινε η παρέμβαση.

Από πλευράς της δημοτικής παράταξης των "Ενεργών Πολιτών" καταγγέλθηκαν παρά πολλά κακώς κείμενα, και μπαράζ παρατυπιών. Από πλευράς Δήμου, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επιχείρησε χθες να αντικρούσει τις καταγγελίες. Ωστόσο, και μετά τις εξηγήσεις μένουν αρκετά ερωτηματικά και πολλά "θολά" σημεία.

Αναλυτικότερα, φέρνοντας το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση, ο Ηλίας Λυγερός εξαπέλυσε πυρά και ευθείες αιχμές για εν κρυπτώ χειρισμούς και αδιαφανείς διαδικασίες από πλευράς της δημοτικής Αρχής.

«Επειδή τυγχάνει να είμαι μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, γνωρίζω πολύ καλά πως όλα τα έργα, όλες οι εργασίες περνούν από την Επιτροπή. Το έργο όμως της αποκατάστασης στην πλατεία Ελευθερίας, που εκτελέστηκε πριν ένα μήνα περίπου, δεν ήρθε ποτέ στην Επιτροπή. Ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το έργο σε επίπεδο υλοποίησης έφτασε μέχρι την ολοκλήρωση του κεντρικού τμήματος της πλατείας και σταμάτησε εκεί. Δεν ολοκληρώθηκαν τα περιμετρικά κομμάτια, κάτι που μας βάζει σε περίεργες σκέψεις και υποψίες... Μιλάμε για μια μεγάλη έκταση παρέμβασης, πάνω από 9 στρέμματα. Μιλάμε για ειδικά μηχανήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να τριφτεί το ολισθηρό μαρμάρινο δάπεδο. Μηχανήματα που απαιτούν εξειδικευμένη χρήση από εξειδικευμένο προσωπικό. Μιλάμε ακόμα για ειδικά υλικά, όπως το βερνίκι, που περάστηκε πάνω στο δάπεδο. Λοιπόν, δε μιλάμε για μια ασήμαντη παρέμβαση. Και πραγματικά είναι αδιανόητο να είμαστε ως Συμβούλιο στο σκοτάδι.

Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουμε ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου, αν υπάρχει μελέτη, αν έχει εγκριθεί η μελέτη ή προϋπολογισμός, και από ποιον τελικά εκτελέστηκαν οι εργασίες. Αν εκτελέστηκαν δηλαδή από το Δήμο με αυτεπιστασία ή από κάποιον τρίτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λυγερός.

«Επειδή όλοι ζούμε εδώ και γνωρίζουμε πρόσωπα και πράγματα, είδαμε ποιοι έκαναν τις εργασίες και ποιος ιδιώτης γνωστός έδωσε το "παρών". Μάλιστα, υπάρχει και φωτογραφικό υλικό. Γι' αυτό και έχουμε ερωτηματικά και ενδείξεις πως έχουμε περίπτωση εργολαβίας για την οποία δεν υπήρξε διαγωνισμός, έγκριση και ενημέρωση του Σώματος. Ακόμα όμως κι αν τα αφήσουμε αυτά στην άκρη και δεχτούμε πως το έργο έγινε με αυτεπιστασία, όπως επικαλείται η δημοτική Αρχή, δηλαδή από τις υπηρεσίες του Δήμου και όχι από εργολάβο, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες, βάσει του νόμου, διαδικασίες», συνέχισε ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών".

«Στις περιπτώσεις εκτέλεσης έργων με αυτεπιστασία ο νομοθέτης είναι συγκεκριμένος. Βάσει νόμου, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Απαιτείται εγγραφή του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου, εγγραφή σημειωτέον με ξεχωριστό κωδικό. Επίσης, απαιτείται εκπόνηση τεχνικής μελέτης και έγκρισή της από το Δημοτικό Συμβούλιο και εν συνεχεία την αποκεντρωμένη διοίκηση. Όλα αυτά πού υπάρχουν; Δεν τα έχουμε δει! Δεν έγινε καμία από τις παραπάνω απαιτούμενες διαδικασίες. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά και σκιές», υπογράμμισε ο Ηλίας Λυγερός και πρόσθεσε: «Καλώς έγινε το έργο, η παρέμβαση αυτή, αλλά δεν έγινε σύννομα! Και δε θέλω πραγματικά να το ανοίξω, να επεκταθώ περαιτέρω, γιατί ακούγονται και πολλά περί μυστηριωδών τρόπων να πληρωθούν οι εργασίες που έγιναν. Περί περίεργων δαπανών και επιχορηγήσεων στον προϋπολογισμό της ΔΕΠΑΝΑΛ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τακτοποίηση του έργου και της δαπάνης δε θα γίνει από πίστωση δημοτικής εταιρείας χωρίς ουσιαστικό έλεγχο»...

Οι εξηγήσεις Μαμουλάκη

Στον επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" απάντησε εκ μέρους του Δήμου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Χάρης Μαμουλάκης. Ο αντιδήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του με την αναγκαιότητα και χρησιμότητα της παρέμβασης. Χρησιμότητα, όπως είπε, αναγνωρισμένη απ' όλους. Στη συνέχεια, ο κ. Μαμουλάκης αντέκρουσε τα λεγόμενα του κ. Λυγερού περί ημιτελούς έργου, λέγοντας: «Οι εργασίες στην πλατεία Ελευθερίας έγιναν όπως προβλεπόταν. Δεν υπάρχει κάτι ημιτελές. Απλώς, λόγω επιτυχίας της παρέμβασης για την αντι-ολισθηρότητα του δαπέδου, μας ζητήθηκε, έγινε αίτημα, να γίνουν ανάλογες εργασίες και περιμετρικά, στο ύψος του "Αστόρια", στην πλατεία Κύπρου κ.λπ.».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων αντέκρουσε τις βολές Λυγερού περί μη σύννομων διαδικασιών και ισχυρίστηκε πως όλες οι διαδικασίες γύρω από την παρέμβαση αποκατάστασης έχουν τηρηθεί κανονικά. Όπως είπε ειδικότερα ο κ. Μαμουλάκης, «οι εργασίες που έγιναν στην πλατεία Ελευθερίας είχαν ενταχθεί σε ένα ευρύτερο έργο για τη συντήρηση κοινόχρηστων χώρων, πάρκων και ενετικών τειχών, προϋπολογισμού 120 χιλιάδων ευρώ, που είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση».

Η απάντηση του αρμόδιου αντιδημάρχου εγείρει πάντως ερωτηματικά, διότι στα έργα με αυτεπιστασία, η νομοθεσία, όπως ανέφερε και ο κ. Λυγερός, ορίζει ρητά πως θα πρέπει να έχουν ενταχθεί με ξεχωριστούς κωδικούς στον προϋπολογισμό του ΟΤΑ και να έχουν λάβει εγκρίσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες που εκτελούνται.

Ο κ. Λυγερός μάλιστα αντέκρουσε τα λεγόμενα του αντιδημάρχου. Ανταπάντησε πως, πέραν του ότι τα εκτελούμενα έργα μέσω αυτεπιστασίας θα πρέπει να εγγράφονται και να εγκρίνονται ξεχωριστά, με ξεχωριστούς κωδικούς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο συνολικό δηλαδή έργο της συντήρησης κοινόχρηστων χώρων που επικαλέστηκε δηλαδή ο κ. Μαμουλάκης, δεν περιλαμβάνεται καμία εργασία που εκτελέστηκε στην πλατεία Ελευθερίας.

Η δωρεάν "παραχώρηση"

Ερωτηματικά, μετά τη χθεσινή αντιπαράθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο, μένουν και ως προς τη χρήση του ειδικού μηχανήματος με το οποίο τρίφτηκε το μάρμαρο στην πλατεία Ελευθερίας, για να μην είναι πλέον ολισθηρό.

Ο κ. Μαμουλάκης υποστήριξε πως το μηχάνημα παραχωρήθηκε εθελοντικά από ιδιώτη στο Δήμο και πως δεν υπήρξε καμία επιβάρυνση του Δήμου.

Ο κ. Λυγερός, ωστόσο, εξέφρασε σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις για το πώς προέκυψε και υλοποιήθηκε αυτή η παραχώρηση, χωρίς μάλιστα, όπως σημείωσε ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών", να έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση και έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

«Δηλαδή θέλετε να πιστέψουμε, κύριε αντιδήμαρχε, αυτό μας λέτε, πως ήρθε όμορφα και ωραία ένας ιδιώτης και μας είπε στο Δήμο πάρτε το μηχάνημά μου, δωρεάν, για να τρίψετε την πλατεία; Έτσι, δηλαδή, στα καλά καθούμενα; Πώς το "μυρίστηκε" πως θέλετε να κάνετε τέτοια παρέμβαση; Θα μας επιτρέψετε να έχουμε επιφυλάξεις έντονες. Κανένας δεν τα κάνει αυτά έτσι για την ψυχή της μάνας του! Αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμα και να έγινε όντως τέτοια εθελοντική παραχώρηση μηχανημάτων, όπως λέτε, θα έπρεπε και πάλι να γίνουν κάποιες διαδικασίες. Να γίνει αποδοχή της δωρεάς από το Δημοτικό Συμβούλιο. Να είναι εις γνώση μας. Εδώ δεν έγινε τίποτα τέτοιο. Και σας ρωτώ: Αν χαλούσε το μηχάνημα, ο μη γένοιτο; Αν ο μη γένοιτο, είχαμε κάποιο ατύχημα στη χρήση του; Ποιος θα έπαιρνε την ευθύνη;», επισήμανε ο κ. Λυγερός.

Αναφορικά με το ειδικό μηχάνημα που χρησιμοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας, τα ερωτηματικά είναι πελώρια, καθώς τέτοια εξειδικευμένα μηχανήματα έχουν στην κατοχή τους λίγοι εργολάβοι στο Ηράκλειο, οπότε ο αντιδήμαρχος θα πρέπει να εξηγήσει ποιος με ονοματεπώνυμο εργολάβος, σε συνθήκες κρίσης στον κατασκευαστικό τομέα, διαθέτει "εθελοντικά" (δηλαδή δωρεάν) ένα τέτοιο μηχάνημα και έναντι, αν υπάρχει, ποιου μελλοντικού αντιτίμου; Υπό αυτήν την έννοια, το ονοματεπώνυμο του "εθελοντή" εργολάβου έχει ενδιαφέρον να δημοσιοποιηθεί, για να δούμε την όποια τυχόν συμμετοχή του σε μελλοντικά έργα του Δήμου Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, μιλώντας για το θέμα στις "Αντιθέσεις" της "ΚΡΗΤΗ TV", δεκαπέντε ημέρες μετά την αρχική ερώτηση Λυγερού, έσπευσε για πρώτη φορά να αναφερθεί σε εργασίες με αυτεπιστασία, χωρίς όμως να παραπέμψει στα σχετικά δικαιολογητικά που απαιτεί η νομοθεσία, καλύπτοντας έτσι τον αντιδήμαρχο.

Μπάμπης Σαββίδης

Φωτογραφίες: Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News