default-image

Πόσο θα πληρώσει η Κρήτη τις κλιματικές αλλαγές;

Κρήτη
Πόσο θα πληρώσει η Κρήτη τις κλιματικές αλλαγές;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από 701 δισεκατομμύρια έως 436 δισεκατομμύρια ευρώ και μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) σε ετήσια βάση από 2% έως 6% έως το 2100 θα είναι, ανάλογα με το σενάριο, το κόστος των κλιματικών αλλαγών για την Ελλάδα. Ποσό το οποίο εξειδικεύεται ανά κατηγορία και σε κάποιες περιπτώσεις ανά γεωγραφική ενότητα της χώρας, προκαλώντας σοκ για την κληρονομιά που αφήνουμε στις επόμενες γενιές.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από την πλέον επίσημη πηγή, την Τράπεζα της Ελλάδας, και αποτελούν το κατώτατο όριο «του αναμενόμενου κόστους για την εθνική οικονομία εξαιτίας της ανθρωπογενούς παρέμβασης στο περιβάλλον» σε σταθερές τιμές του 2008, όπως περιγράφονται αναλυτικά στις 520 σελίδες της έκθεσης που συνέταξε μια μεγάλη ομάδα ειδικών παγκοσμίου κύρους για λογαριασμό της ΤτΕ τον Ιούνιο του 2011.

Η έκθεση με τίτλο «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα» φέρει την υπογραφή της Επιτροπής Μελετών Κλιματικής Αλλαγής και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα μεσούσης της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Η Κρήτη

Ειδικά, όσον αφορά στο νησί μας, το τι συνεπάγονται οι κλιματικές αλλαγές έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών εκθέσεων και δημοσιευμάτων, προειδοποιήσεων και «προγεύσεων» από τα ίδια τα σημεία των καιρών σε βαθμό που όλοι μας πάνω-κάτω έχουμε μια ιδέα για το τι μας περιμένει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Αυτό το οποίο δε γνωρίζουμε ή παραβλέπουμε είναι το κόστος αυτής της ιστορίας. Τόσο εκείνο που θα πληρώσουμε αν δεν πληρώνουμε ήδη με τις καταστροφές που προκαλούν τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και αυτό που δεν υποψιαζόμαστε, καθώς οι κλιματικές αλλαγές αγγίζουν κάθε τομέα της ζωής μας.

Όλα τα σενάρια συμφωνούν ότι θα αυξηθούν τα ακραία φαινόμενα, θα γίνει μια οδυνηρή καθημερινότητα η ξηρασία και θα επηρεαστεί η ζωή μας με τρόπο κατακλυσμιαίο τόσο όσον αφορά στην καθημερινότητα και την υγεία, όσο και την παραγωγή, είτε αυτή αφορά σε αγροτικά προϊόντα, είτε σε θέσεις εργασίας, είτε στον τουρισμό, που αποτελεί και την ατμομηχανή της οικονομίας ειδικά για το νησί μας.

40 επιπλέον ημέρες ξηρασίας  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η βόρεια Κρήτη θα είναι από τις περιοχές της Ελλάδας όπου θα καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση των ξηρών περιόδων, καθώς αναμένονται 20 επιπλέον ημέρες ξηρασίας μέχρι το 2021-2050 και μέχρι 40 επιπλέον ημέρες το 2071-2100. Αυτό σημαίνει μείωση των βροχοπτώσεων ή γενικά του υετού, δηλαδή κάθε μορφής πτώση ή εναπόθεση στο έδαφος προϊόντων του νερού σε υγρή ή στερεά μορφή, βροχής, υδρατμών ή χιονιού.

Για το νησί μας, η εκατοστιαία μείωση του μέσου ετήσιου υετού κατά την περίοδο 2021-2050 προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερη, όπως και στην Πελοπόννησο, προσεγγίζοντας το 15%. Και για τις δύο αυτές περιοχές κατά την περίοδο 2071-2100, σύμφωνα με το σενάριο Εκπομπών Α1Β, η εκατοστιαία μείωση του μέσου ετήσιου υετού προβλέπεται ότι θα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσεγγίζοντας το 25%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ειδικά κατά το φθινόπωρο, η σημαντικότερη εκατοστιαία μείωση της βροχόπτωσης προβλέπεται για την Κρήτη και τη δυτική Πελοπόννησο, όπου θα φτάσει το 20%. Σημειώνεται ότι το εν λόγω σενάριο προβλέπει ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, ιδιαίτερα έντονη κατανάλωση ενέργειας, αλλά παράλληλα διάδοση νέων και αποδοτικών τεχνολογιών. Επίσης, χρήση τόσο ορυκτών καυσίμων όσο και εναλλακτικών πηγών ενέργειας, μικρές αλλαγές στη χρήση γης, ραγδαία αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το έτος 2050 και σταδιακή μείωσή του στη συνέχεια.

Υγρασία

Πτώση αναμένεται και στα επίπεδα της σχετικής υγρασίας κατά την περίοδο 2091-2100, όπου ειδικά την Άνοιξη προβλέπεται ότι θα ελαττωθεί κατά 4% στα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Δραματικές οι συνέπειες στον τουρισμό

Όσον αφορά στις θερμοκρασίες, η θαλάσσια αύρα θα μας σώσει και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς, χάρη σε αυτήν, η αύξηση των πολύ θερμών ημερών εκτιμάται ότι δε θα υπερβαίνει τις 15 επιπλέον ημέρες το 2021-2050 και τις 30 επιπλέον ημέρες το 2071-2100. Το σκηνικό αλλάζει για τις νύχτες, καθώς αυτές θα γίνονται πιο θερμές σχεδόν παντού και κυρίως στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα πληγούν περισσότερο απ' ό,τι περιοχές στον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η Κρήτη, οι παράκτιες περιοχές της ανατολικής Ελλάδος και τα νησιά του Αιγαίου υπολογίζεται ότι θα βιώσουν, ανά έτος, 40 επιπλέον ημέρες το 2021-2050 και 80 επιπλέον ημέρες το 2071-2100 με υψηλές νυκτερινές θερμοκρασίες. Επιπλέον, στην Κρήτη αναμένονται περισσότερες από 20 επιπλέον ημέρες ξηρασίας μέχρι το 2021-2050 και μέχρι 40 ημέρες το 2071-2100.

του Σταύρου Μουντουφάρη

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη μορφή της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News