Κρήτη

Εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος με... διαμαρτυρίες

Η θυσία της Βιάννου που υπέστη τρομακτικές καταστροφές και μια απίστευτη σφαγή των κατοίκων της από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής θα υπενθυμίζεται εσαεί μέσα από το Μουσείο Ολοκαυτώματος που άνοιξε τις πύλες του σήμερα Κυριακή στα Αμιρά, παρουσία πλήθους κόσμου, τοπικών Αρχών, φορέων αλλά του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουπλή.

Ωστόσο η τελετή των εγκαινίων, που πραγματοποιήθηκε από τον κ. Κουρουμπλή στις 12 το μεσημέρι, δεν έγινε δίχως απρόοπτα, αφού οι αγρότες της Βιάννου εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για την αντιμετώπισή τους από την κυβέρνηση, κλείνοντας για μία ώρα τον δρόμο που οδηγεί στα Αμιρά και πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη συνέχεια.

Παρόλ' αυτά τα εγκαίνια - από τα οποία δεν έλειψε το κλίμα συγκίνησης - έγιναν και εφεξής το Μουσείο θα λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο στη θέση Σελί Αμιρών.

 

Μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους σκοπούς του Μουσείου είναι:

* Η γνώση και ανάδειξη της ιστορικής περιόδου της Κατοχής και της Αντίστασης γενικότερα, αλλά και η μελέτη της τοπικής ιστορίας και της συμβολής των τοπικών κοινωνιών κατά την περίοδο αυτή, ειδικότερα.

* Η διάσωση υλικών αντικειμένων, αρχειακών και άλλων πηγών και τεκμηρίων της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, ώστε να προάγεται η συνειδητοποίηση της σημασίας των πηγών για τη γνώση της Ιστορίας και την έγκυρη και τεκμηριωμένη ανάπλαση του παρελθόντος.

* Η αναθέρμανση του ερευνητικού και ιστορικού ενδιαφέροντος γύρω από τη σημαντικότατη αυτή περίοδο, τόσο για την Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

* Η ενίσχυση του εκπαιδευτικού χαρακτήρα της ιστορικής συλλογής του Μουσείου μέσα από την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ειδικών ξεναγήσεων, προβολών, χρήση νέων τεχνολογιών, παιχνιδιού και κατασκευών, για κάθε ηλικιακή ομάδα.

* Η διοργάνωση συνεδρίων Ιστορίας, με θέμα το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Αντίσταση, με μετάκληση ειδικών επιστημόνων και τη συνεργασία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και άλλων φορέων.

* Η πραγματοποίηση εκδόσεων, αφιερωμάτων και εκδηλώσεων, που διατηρούν ζωντανή την ιστορική γνώση και αφυπνίζουν την εθνική συνείδηση.

* Η δημιουργία βιβλιοθήκης με βιβλία και έντυπα σχετικά με την περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και της Αντίστασης.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα των εγκαινίων περιελάμβανε τα εξής: 12:00: Τελετή Αγιασμού

12:10: Χαιρετισμός του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

12:15: Χαιρετισμός του δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη

12:20: Ομιλία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή

12:35: Χαιρετισμός του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη

12:45: Χαιρετισμός του προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Βιάννου κ. Αριστομένη Συγγελάκη

12:50: Κόψιμο κορδέλας εγκαινίων του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου

12:50: Παρουσίαση του Μουσείου από το δήμαρχο Βιάννου κ. Παύλο Μπαριτάκη και προβολή ταινίας με μαρτυρίες επιζώντων των εκτελέσεων

13:05: Μουσική εκδήλωση από τη Χορωδία Βιάννου "Στάθης Μάστορας"

13:20: Μικρή δεξίωση με παραδοσιακά εδέσματα.

Σχόλια