default-image

Πνιγμένοι στα ενοίκια Δήμος Ηρακλείου -Περιφέρεια Κρήτης

Κρήτη
Πνιγμένοι στα ενοίκια Δήμος Ηρακλείου -Περιφέρεια Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναξιοποίητα, εγκαταλελειμμένα, ρημαγμένα παραμένουν δημόσια κτήρια στο Ηράκλειο, την ίδια ώρα που τα νούμερα ως προς το βαρύ κόστος σε ενοίκια που πληρώνουν οι δημόσιες υπηρεσίες για τη στέγαση των υπηρεσιών τους προκαλούν πραγματικά... ίλιγγο! Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα της "Ν.Κ." είναι αποκαλυπτικά και συνάμα σοκαριστικά... Γροθιά στο στομάχι και πρόκληση για τον κάθε δοκιμαζόμενο οικονομικά πολίτη, που το λιγότερο που θα απαιτούσε σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς είναι ένα οικονομικό συμμάζεμα από το Δημόσιο, που βαράει κατακέφαλα με φόρους, χαράτσια και μέτρα...

Ούτε λίγο ούτε πολύ λοιπόν, την ώρα που τα εγκαταλελειμμένα κτήρια της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Ειρηνοδικείου και της παλιάς Τροχαίας στην καρδιά της πόλης ρημάζουν, ο Δήμος Ηρακλείου, δηλαδή οι δημότες, πληρώνουν 580.000 ευρώ κάθε χρόνο για ενοίκια υπηρεσιών!

Η Αντιπεριφέρεια Ηρακλείου πληρώνει 167.040 ευρώ σε ενοίκια μονάχα για τη στέγαση σχολικών διευθύνσεων και υπηρεσιών, ενώ η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλει ετησίως 70.000 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα γραφεία της στην οδό Σμύρνης.

Μιλάμε για δυσθεώρητα κόστη που συνιστούν πρόκληση στο μυαλό του απλού, γονατισμένου από την κρίση και τα μνημόνια πολίτη. Κόστη μάλιστα που έχουν κατέβει εσχάτως και αφού επιστρατεύτηκαν πρόχειρες λύσεις του ποδαριού, όπως η στέγαση υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου στην παλιά λαχαναγορά. Έναν χώρο, όπως παραδέχονται τα ίδια τα στελέχη της Λότζιας, που δεν είναι και ακριβώς... κατάλληλος για τη στέγαση προσωπικού, αφού δεν έχει σχεδιαστεί για το σκοπό αυτό!

Πέρα από το υπέρογκο κόστος για τα ενοίκια, υπάρχει και έτερος βραχνάς. Μπορεί δημόσια κτήρια να μένουν ερμητικά... κλειστά και αναξιοποίητα, δημόσιοι φορείς όμως όπως ο Δήμος Ηρακλείου δεν μπορούν, ελλείψει διαθέσιμων χώρων, ούτε να προχωρήσουν στην αναγκαία - για να μην πούμε επιτακτική - συντήρηση ιδιόκτητων χώρων. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κτηρίου της Ανδρόγεω. Στη Λότζια έχουν στόχο προσεχώς να ξεκινήσουν εργασίες ανακαίνισης. Παραμένει όμως άλυτος γρίφος το πού θα μετακομίσουν προσωρινά όλες αυτές οι υπηρεσίες, αντιδήμαρχοι, προϊστάμενοι και υπάλληλοι όσο καιρό εκτελούνται οι αναγκαίες εργασίες.

Ένα σκηνικό για γέλια και για κλάματα, σε μια χώρα και μια εποχή που υποτίθεται πρώτη προτεραιότητα του κράτους θα ήταν η περικοπή δαπανών, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στο έπακρο, και γενικώς ένα οργανωμένο οικονομικό συμμάζεμα...

Ας δούμε όμως αναλυτικά το παράδοξο αυτό σκηνικό, που βεβαίως δεν καταγράφεται μονάχα στον τόπο μας, αλλά απαντάται στις περισσότερες περιοχές της χώρας!

«Πνιγμένος» στα ενοίκια παραμένει ακόμα, αν και υπήρξε προ λίγων ετών μια αρκετά ικανοποιητική προσπάθεια συμμαζέματος, ο Δήμος Ηρακλείου. Στη Λότζια δεν έχουν εγκαταλείψει επ' ουδενί τις διεκδικήσεις των αναξιοποίητων δημόσιων κτηρίων στο κέντρο της πόλης. Εμμένουν στη διεκδίκηση, ασκούν οχλήσεις και πιέσεις προς την Ανώνυμη Εταιρεία Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου και προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, που επίσης εμπλέκονται σε ένα βαθμό.

Αποτέλεσμα ως τώρα δεν υπάρχει, με το Δήμο να... βαρά στου κουφού την πόρτα!

«Εμείς επιμένουμε στη διεκδίκησή μας. Είναι ύψιστη προτεραιότητα να πάρουμε τα 3 κτήρια αυτά, της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Ειρηνοδικείου και της παλιάς Τροχαίας. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας και τις κρούσεις μας, γιατί είναι ζωτικής σημασίας το θέμα. Και για την πόλη, για να μην υπάρχει αυτή η άσχημη, απαράδεκτη εικόνα των εγκαταλελειμμένων δημόσιων κτηρίων στην καρδιά της πόλης. Και για μας, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους χώρους προς πάσα κατεύθυνση. Είτε, αν θέλετε, επιτυγχάνοντας την αποσυμφόρηση της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου, που δεν πρέπει ως μνημείο να φιλοξενεί συνεχώς δραστηριότητες και εκδηλώσεις και να έχει συνεχή "καταπόνηση". Είτε στεγάζοντας υπηρεσίες και προσωπικό. Π.χ. μεταστεγάζοντας κάποιες υπηρεσίες από την παλιά λαχαναγορά, που, κακά τα ψέματα, δεν είναι σχεδιασμένη και δεν εξυπηρετεί τη στέγαση προσωπικού», ανέφερε στη "Ν.Κ." η αντιδήμαρχος Δημόσιας Περιουσίας Ηρακλείου κ. Στέλλα Αρχοντάκη, και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα, βεβαίως, υπάρχουν σοβαρές, διαχρονικές δομικές αδυναμίες, που δε μας αφήνουν δυστυχώς ιδιαίτερα περιθώρια για να περιορίσουμε το εύρος των ενοικιαζόμενων κτηρίων. Θα το θέλαμε πολύ π.χ. να είχαμε χώρους για τη λειτουργία νηπιαγωγείων, αλλά δεν υπάρχουν. Δεν τους έχουμε και δεν μπορούμε βεβαίως να τους αποκτήσουμε σε εύλογα κόστη.

Εδώ πληρώνουμε παλιές αμαρτίες, περασμένων δεκαετιών. Στο περίφημο σχέδιο πόλης του '56 δεν είχε γίνει πρόβλεψη για νηπιαγωγεία. Και δεν υπήρξε ούτε μεταγενέστερα».

ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΤΖΙΑ

81.000 ευρώ μόνο για τη λαϊκή των Πατελών

Ποια είναι όμως τα ακριβή νούμερα για την οικονομική αιμορραγία του Δήμου σε ενοίκια;

- Για τη στέγαση, σε ενοικιασμένους χώρους, των περισσότερων νηπιαγωγείων της πόλης αλλά και 3 δημοτικών σχολείων (39ου, 35ου, 24ου), ο Δήμος Ηρακλείου πληρώνει 70.502 ευρώ το τρίμηνο. Δηλαδή 282.008 ευρώ το χρόνο.

- Για τη στέγαση των γραφείων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, ο Δήμος Ηρακλείου πληρώνει ετησίως 25.000 ευρώ. Εδώ τα ενοίκια ποικίλλουν. Για κάποιες τοπικές κοινότητες, π.χ στον Άγιο Μύρωνα, στα Σταυράκια, το ετήσιο ενοίκιο φτάνει τα 3.000 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις δημοτικών κοινοτήτων, όπως ενδεικτικά τα γραφεία του 4ου Δ.Δ., το κόστος είναι το διπλάσιο, στα 6.000 ευρώ δηλαδή το χρόνο.

- Ένα σημαντικό οικονομικό βάρος αποτελεί το ενοίκιο του ακινήτου που φιλοξενεί τη μεγάλη λαϊκή αγορά, στα σύνορα Πατελών-Κηπούπολης. Το κόστος ανέρχεται στις 81.000 ευρώ το χρόνο, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως το κόστος έχει κατέβει περίπου στο μισό τα τελευταία χρόνια, κατόπιν συμφωνίας του Δήμου με τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου.

- "Βραχνάς" οικονομικός για το Δήμο τα τελευταία χρόνια, μετά το ξεσπίτωμα της Βικελαίας, αποτελεί το κόστος του ενοικίου για τα 3 κτήρια που φιλοξενούν τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Το ετήσιο κόστος των ενοικίων για τα 3 κτήρια ανέρχεται στα 77.000 ευρώ.

Αναμένεται με αγωνία, μέχρι το καλοκαίρι, η επιστροφή της Βικελαίας στο ανακαινισμένο πλέον μέγαρο "Αχτάρικα".

- Σε ενοικιαζόμενους χώρους λειτουργούν στην πλειονότητά τους και τα ΚΑΠΗ και οι παρεμφερείς δομές του Δήμου Ηρακλείου. Και εδώ τα ενοίκια ποικίλλουν... Από τα 963 ευρώ ετησίως, που κοστίζει το ενοίκιο στο ΚΑΠΗ του Αγίου Ιωάννη, μέχρι τα 9.125 ευρώ που κοστίζει ετησίως το ενοίκιο για το ΚΑΠΗ στο Μασταμπά.

Συνολικά το κόστος των ενοικίων για δομές και υπηρεσίες που πληρώνει ο Δήμος Ηρακλείου κάθε χρόνο ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν άλλα 282.008 ευρώ που είναι τα ετήσια ενοίκια για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία.

Συγκεντρωτικά λοιπόν ο Δήμος, δηλαδή ο δημότης, έχει κόστος 580.000 ευρώ για ενοίκια κτηρίων το χρόνο! Αν μη τι άλλο, κρίμα κι άδικο από τη στιγμή που ο Δήμος Ηρακλείου εισπράττει από δικά του ενοίκια (καταστήματα που νοικιάζει σε ιδιώτες κ.τ.λ.), όπως ανέφερε η αρμόδια αντιδήμαρχος, περίπου τα ίδια... Συγκεκριμένα, 618.231 ευρώ το χρόνο.

Ο "ΒΡΑΧΝΑΣ" ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ενοίκια 167.000 το χρόνο μόνο για υπηρεσίες... εκπαίδευσης!

"Βραχνά" αποτελούν, πέρα από το Δήμο Ηρακλείου, και για την Περιφέρεια Κρήτης τα ενοίκια που καλείται να καταβάλει κάθε μήνα.

Τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, έγινε ένα εν μέρει συμμάζεμα, π.χ. με τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης. Η μεγάλη θηλιά παραμένει και αφορά στη στέγαση σχολικών υπηρεσιών. Υπηρεσίες που, αν και είναι καθαρά εκπαιδευτικής φύσης, το κόστος για ενοίκια, ακόμα και για τα λειτουργικά, το έχει επιβαρυνθεί, παραδόξως πώς, η Περιφέρεια Κρήτης.

Ποιες είναι οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες που κοστίζουν σε ενοίκια;

Μιλάμε για τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, στην περιοχή του «Τζάμπο», για τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οδό Μονοφατσίου, στο κέντρο της πόλης, για την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κνωσού και για το ΚΕΔΔΥ, επίσης στην Κνωσού.

Το σύνολο του κόστους για τα 4 αυτά εκπαιδευτικά ενοίκια ανέρχεται στα 13.920 ευρώ το μήνα, δηλαδή στα 167.040 ευρώ το χρόνο!

Ένα βαρύ τίμημα, όπως υπογράμμισε στη "Ν.Κ." ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, το οποίο όμως θα αλλάξει προσεχώς.

«Πράγματι έχουμε το μεγάλο αυτό "βραχνά" των ενοικίων για υπηρεσίες εκπαίδευσης, που παραδόξως έχουμε επιβαρυνθεί εμείς. Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες μας, το υπουργείο Παιδείας επιμένει να σφυρίζει αδιάφορα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές ακόμα και των λειτουργικών εξόδων - πέρα δηλαδή των ενοικίων - για τις δικές του στην ουσία υπηρεσίες αυτές... Μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό, 13.920 ευρώ κάθε μήνα. Έχουμε κάνει αρκετές οχλήσεις και κρούσεις προς τους ιδιοκτήτες για να πέσουν άρδην τα ενοίκια. Δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Και από εκεί και πέρα, είμαστε αναγκασμένοι να δρομολογήσουμε άλλες λύσεις», ανέφερε ο κ. Κουκιαδάκης, και πρόσθεσε: «Ο προσανατολισμός μας είναι να συγκεντρώσουμε όλες αυτές τις υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ένα κοινό κτήριο, το οποίο είτε θα αγοράσουμε, είτε θα κατασκευάσουμε. Ετοιμάζουμε το σχεδιασμό μας και εκτιμώ πως σε 2-3 μήνες θα μπορέσουμε να βγάλουμε στον αέρα το σχετικό διαγωνισμό. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες προσφορές, ώστε να πετύχουμε και τη χαμηλότερη δυνατή τιμή κόστους».

Ο διαγωνισμός για την απόκτηση ενός μεγάλου κτηρίου, που θα συγκεντρώσει τις υπηρεσίες εκπαίδευσης, ώστε να μειωθεί το κόστος από τα διάσπαρτα σήμερα ενοίκια, δε θα είναι ο μοναδικός που ετοιμάζει η Περιφέρεια Κρήτης.

Ρεπορτάζ:Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News