default-image

Τοποθέτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος βουλευτή Χανίων

Κρήτη
Τοποθέτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος βουλευτή Χανίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος πραγματοποίησε η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βάλια Βαγιωνάκη, το απόγευμα της Πέμπτης 21 Ιανουαρίου. Η Επιτροπή η οποία συνεδρίασε με θέμα ημερήσιας διάταξης τις Περιβαλλοντικές επιπτώσεις του πρωτογενούς τομέα (νιτρορύπανση, χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων) και η αντιμετώπισή τους, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ η κ. Βαγιωνάκη εστίασε στον αγροτικό τομέα σημειώνοντας τα εξής:

«Η δικιά μου εντύπωση είναι, ότι έχουν βελτιωθεί πολύ τα πράγματα, όσον αφορά στα περί τα «περιβαλλοντικά προβλήματα» από τη μεριά των αγροτών, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο λόγος που οδήγησε εκεί, δεν ήταν τόσο η περιβαλλοντική συνείδηση, όσο το γεγονός ότι όλοι κοίταζαν πώς θα μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Επομένως, νομίζω ότι το οικονομικό όφελος είναι αυτό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει, σε συνάφεια με το περιβαλλοντικό όφελος.

Νομίζω ότι υπάρχουν πολλά ωραία κεντρικά προγράμματα, αλλά αμφισβητώ το κατά πόσο έχουν φτάσει στον αγρότη. Επομένως το θέμα ενημέρωση-ενημέρωση-ενημέρωση, είναι πολύ σημαντικό. Ειδικά από την εποχή που οι Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης, σταμάτησαν - λόγω υποστελέχωσης - να μην υπάρχει κοντά στον αγρότη, ο γεωπόνος, όπως ήταν στο παρελθόν, οδήγησε σε μια κατάσταση, η οποία δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή.

Επανέρχομαι, συμφωνώντας με τους συναδέλφους, στο θέμα της ενημέρωσης, που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως και στα σχολεία, αλλά νομίζω η ενημέρωση πρέπει να φτάσει κάτω στον αγρότη. Είχα την εμπειρία από την Ολοκληρωμένη Διαχείριση, που έγινε στη δικιά μου περιοχή και συμμετείχα. Εκεί λοιπόν γινόταν και ο έλεγχος εδάφους, το πόσο έπρεπε να βάλουμε, το πότε έπρεπε να το βάλουμε, είχαμε ένα τετράδιο και τα γράφαμε όλα αυτά. Τελείωσε το πρόγραμμα, τέλειωσαν και αυτά. Εδώ πρέπει να δούμε, από την πλευρά του Υπουργείου, τι συνέχεια θα υπάρχει σε όλα αυτά τα πράγματα.

Δεύτερον, αφού περνάμε αυτήν την εποχή, πρέπει πραγματικά να δούμε το θέμα της ποιοτικής γεωργίας, στροφή δηλαδή στα ποιοτικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει, ολοκληρωμένη διαχείριση ή σημαίνει βιοκαλλιέργεια.

Στον νομό, από τον οποίον είμαι, υπάρχουν πολλοί δραστήριοι βιοκαλλιεργητές, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Άκουσα πολύ προσεκτικά τον εκπρόσωπο και νομίζω ότι από την μεριά του Υπουργείου, πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα υπάρχει μια βοήθεια, για να στραφεί προς τα εκεί όλη η ιστορία. Είναι πολύ σημαντικό.

Αυτή τη στιγμή οι βιοκαλλιεργητές, έχουν ένα έσοδο για να κρατηθούν και αυτό το διαπιστώνω καθημερινά. Οι άλλοι αντιμετωπίζουν πιο πολλά προβλήματα και εννοώ οι κλασικοί καλλιεργητές. Οι βιοκαλλιεργητές επειδή έχουν και μια συνείδηση, είναι και πιο οργανωμένοι σε κάποια πράγματα, νομίζω ότι αντιμετωπίζουν καλύτερα την κατάσταση.

Θα ήθελα να τελειώσω με το εξής θέμα. Συμφωνώ απόλυτα, ότι το θέμα της αντιμετώπισης σε μικρές μονάδες των αποβλήτων, είναι πολύ σημαντικό θέμα. Επειδή όμως, δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει ένας - ένας μόνος του όλα αυτά, θα μπορούσε να υπάρξει ένας συνεργατισμός, ειδικά στα θέματα γεωργικών αποβλήτων.

Ας πούμε, αναφέρομαι στην περίπτωση ενός χωριού, που είχε τρία τυροκομεία και είχαν το πρόβλημα των αποβλήτων από τα τυροκομεία, τα οποία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι είναι μονόδρομος αυτή η ιστορία, γιατί είναι και η μείωση του κόστους, που εκεί θα πρέπει να οδηγηθεί. Τελειώνω, με το θέμα της ιχνηλασιμότητας. Θεωρώ και αυτό πολύ σημαντικό ζήτημα, για τα θέματα τα οποία κουβεντιάζουμε τώρα. Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε».

Σημειώνεται πως στην επιτροπή είχαν κληθεί να ενημερώσουν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι κ. Γεωργία Ράπτη, Προϊσταμένη του Τμήματος Προστασίας Φυσικών Πόρων από Γεωργικές Δραστηριότητες σε θέματα νιτρορύπανσης, κ. Διονύσιος Βλάχος, υπάλληλος της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, η κ. Μαρία Μπαρδάκου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων και Λιπασμάτων και η κ. Ελισσάβετ Ηλιοπούλου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικών Υποδομών και μεταποίησης Ζωικών Προϊόντων και ο κ. Νικόλαος Αντώνογλου και ο κ. Αθανάσιος Δημάκης, σύμβουλοι του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι κυρίες Μαρία Γκίνη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προστασίας και Διαχείρισης Υδάτινου Περιβάλλοντος και Χρυσούλα Νικολάου, Τμηματάρχης κοστολόγησης και τιμολόγησης υπηρεσιών υδάτων της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, καθώς και οι κ.κ. Δημήτριος Μπιλάλης, Αναπλ. Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής), Σπυρίδων Μάμαλης και Γεώργιος Λώλος, Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) αντιστοίχως, Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας και Χαράλαμπος Τσοκανής, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεως Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας.

Δείτε το βίντεο της τοποθέτησης της κα Βαγιωνάκη εδώ:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News