default-image

Αυγενάκης: αναγκαία η ενίσχυση της διαφάνειας

Κρήτη
Αυγενάκης: αναγκαία η ενίσχυση της διαφάνειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην πορεία άσκησης της πειθαρχικής διαδικασίας στη δημόσια διοίκηση κατά το έτος 2015, καθώς και στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της διαφθοράς, αναφέρονται η βουλευτής Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως, ο αν. Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 30 ακόμη βουλευτές με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Πάνο Κουρουμπλή και τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορο Βερναδάκη.

Στην ερώτηση αναφέρεται «Βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής κατά την τριετία 2012-2014 αποτέλεσε η ενίσχυση της διαφάνειας και η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων επιτάχυναν σημαντικά την πειθαρχική διαδικασία και επέτυχαν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ειδικότερα, το 2014, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, απομακρύνθηκαν 695 δημόσιοι υπάλληλοι εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών. Αναλόγως και τα τρία προηγούμενα έτη είχαν απομακρυνθεί για τους ίδιους λόγους, 77 υπάλληλοι το 2011, 133 το 2012 και 218 το 2013. Απομακρύνθηκαν, δηλαδή, για πειθαρχικούς λόγους συνολικά 1123 υπάλληλοι την περίοδο 2011-2014, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, που παρουσιάζονται σε δελτίο τύπου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ) της 18ης Ιανουαρίου 2015».

Επίσης επισημαίνεται ότι «Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι, με τη διενέργεια εκτεταμένου ελέγχου εγκυρότητας όλων των τίτλων σπουδών και των πιστοποιητικών πρόσληψης των δημοσίων υπαλλήλων, τη στενή συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), το συντονισμό και την πλήρη εποπτεία από το ΥΔΜΗΔ, εδραιώθηκε η αντίληψη στο σώμα των δημοσίων υπαλλήλων ότι η εποχή της ατιμωρησίας παρήλθε ανεπιστρεπτί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΔΜΗΔ, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, παρουσίαζε σε τετράμηνη βάση την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων, ενισχύοντας έτσι τις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημόσια διοίκηση».

Στην ερώτηση τονίζεται «Δυστυχώς, η σημαντική αυτή εξέλιξη ανατράπηκε, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εδώ και έναν χρόνο με τις θεσμικές παρεμβάσεις της, αφενός μεν θίγει την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των διαδικασιών, όπως για παράδειγμα με την ένταξη συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συμβούλια, αφετέρου δε ευνοεί την ατιμωρησία περιορίζοντας τους λόγους οριστικής παύσης των υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να αδρανοποιεί εκ των πραγμάτων το θεσμό της αυτοδίκαιης αργίας και να καταργεί τον έλεγχο εγκυρότητας των πιστοποιητικών».

Τέλος, ο κ. Αυγενάκης και οι συνυπογράφοντες βουλευτές θέτουν τα εξής ερωτήματα «1. Ποια είναι τα αριθμητικά στοιχεία που αποτυπώνουν, για το έτος 2015, την απομάκρυνση υπαλλήλων από το δημόσιο, μέσα από την προβλεπόμενη ποινική και πειθαρχική διαδικασία, εξαιτίας ποινικής καταδίκης, απόταξης, οριστικής παύσης και εντοπισμού πλαστών δικαιολογητικών; 2. Με ποιο τρόπο παρακολουθείτε την πορεία και την έκβαση των πειθαρχικών υποθέσεων; 3. Με ποιο τρόπο αποτυπώνετε έμπρακτα, και όχι απλά με μεγάλα λόγια, η βούληση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς;».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News